Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN EUROPE

Vandoren: Politika proširenja Europske unije je živa

paul vandoren,portal
Robert Anić/PIXSELL
09.05.2013.
u 21:37

Na sad već tradicionalnom domjenku vrlo je uočljiv bio izostanak premijera Zorana Milanovića

Politika proširenja Europske unije je živa, a pravi dokaz tomu je da Hrvatska za 53 dana ulazi u EU, kazao je na domjenku u Zagrebu u povodu Dana Europe šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren. Iako se politika proširenja često, pogotovo u posljednje vrijeme, dovodila u pitanje, to pokazuje da je proširenje nije dio problema Unije, već dio rješenja.

Na domjenku u organizaciji Delegacije EU nazočili su, uz hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića i njegovog današnjeg gosta slovenskog predsjednika Boruta Pahora, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministrica vanjskih i poslova Vesna Pusić, bivši predsjednik Stjepan Mesić te drugi hrvatski dužnosnici, diplomati te osobe iz gospodarskog i kulturnog života.

No na sad već tradicionalnom domjenku vrlo je uočljiv bio izostanak premijera Zorana Milanovića, koji je lani, uz veliku većinu ministara iz svoje vlade, što danas također nije bio slučaj, održao govor. Tad je, podsjetimo, nešto manje od godinu i tri mjeseca od punopravnog članstva, premijer Zoran Milanović sažeo važnost ulaska u Uniju u dva razloga: sigurniji i bogatiji život, istovremeno upozoravajući kako se Europu doživljavalo kao homogenu tvorevinu, što se – posebice u vrijeme krize – pokazalo – a na neki način je i dobro, dodao je, da nije tako.

- Pravila su ista za sve, ali ne primjenjuju ih svi na jednak način. Naš su cilj otvorene političke i gospodarske institucije, zemlju u kojoj nitko nema apsolutnu vlast i ekonomski sustav u kojem će se voditi računa o onima koji se nisu najbolje snašli - istaknuo je lani predsjednik vlade.

>> Ivo Josipović: Izražavamo našu trajnu odanost miru i demokraciji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije