Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zimske temperature više od prosječnih

Vakula otkrio kakvo nam vrijeme donosi veljača, ali i mjeseci iza

vrijeme
Foto: PIXSELL
1/3
02.02.2020.
u 13:02

I najnovije prognoze u skladu su s prošlima, prema kojima je vrlo vjerojatno, gotovo pa sigurno, da će srednja temperatura zraka ove zime diljem Hrvatske biti barem malo viša od prosječne, a ponegdje i znatnije

Dosadašnji dio zime nije se baš 'iskazao' hladnoćom i snijegom, a sudeći prema dugoročnim prognozama - vrlo vjerojatno neće ni njezin nastavak, piše glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula

Siječanj - relativno topao i suh

Nakon po ocjenama klimatologa DHMZ-a većinom "vrlo toplog" prosinca, i srednja siječanjska temperatura zraka diljem Hrvatske bila je barem malo viša od prosječne pa će vrlo vjerojatno dobiti ocjene od "normalno" u sjevernim krajevima Hrvatske do "vrlo toplo" ponegdje na Jadranu i u gorju. Na Zavižanu je, primjerice, topliji siječanj od ovogodišnjega bio samo 4 godine od sredine prošloga stoljeća, od kada postoje mjerenja.

I veljača vjerojatno relativno topla...

I najnovije prognoze u skladu su s prošlima, prema kojima je vrlo vjerojatno, gotovo pa sigurno, da će srednja temperatura zraka ove zime diljem Hrvatske biti barem malo viša od prosječne, a ponegdje i znatnije. Uostalom, dosadašnji dio zime je među toplijima u znanoj povijesti mjerenja. Štoviše, srednja temperatura zraka od 1. prosinca do 31. siječnja na Zavižanu je 4. u nizu najviših. U Rijeci i Splitu čak 3., odmah iza 2013/14 i 2006/07, a u Dubrovniku odmah iza rekordne iz 2013/14. A u prognozama za veljaču postoji samo mala vjerojatnost za dugotrajnije hladnije razdoblje, koje bi pridonijelo negativnom odstupanju od srednje mjesečne temperature zraka.

Proljeće, ljeto - nastavak niza...

Kao i prema dosadašnjim izračunima kompjutorskih modela atmosfere za više mjeseci unaprijed - i u najnovijima postoji relativno velika vjerojatnost da će ne samo srednja sezonska temperatura zraka u našem dijelu Europe biti viša od prosječne, nego i svakog od mjeseci sve do kolovoza.

Phil i "ekipa"...

A ako tko ne vjeruje znanstveno utemeljenim dugoročnim prognozama -  uostalom, one su još daleko od savršenstva pa se ponekad događalo ostvarenje i početno malo vjerojatnog događaja, kao primjerice hladnoća prošlogodišnjega svibnja ili veljače 2018. godine - u nedjelju će stići i proročanska šaputanja o dolasku proljeća svjetski poznatog "meteorologa" - svisca Phila iz Punxsutawneyja u Pennsylvaniji. Njegovu će "prognozu" za SAD neki vjerojatno pokušati primijeniti i na druge krajeve svijeta, premda u njima postoje podjednako dobri, možda čak i bolji "vremenoslovci" iz svijeta životinja, ali ne i tako medijski promovirani kao Phil..., piše Vakula.

Video: Tuča u Vukovaru

 



 

Komentara 15

Avatar Večernje žutilo
Večernje žutilo
13:40 02.02.2020.

I šta kaže Vakula, kakva će biti 2025?

DU
Deleted user
13:40 02.02.2020.

Navodno Vakula i ekipa isto koriste aplikacije na mobitelu kao i svi ostali.

Avatar taqa
taqa
14:37 02.02.2020.

Svaka čast,u veljači smo, a on daje prognozu za siječanj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije