Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikati ne prihvaćaju nikakvo zamrzavanje plaća i odlučno poručuju:

V. Ribić: Za pregovore s Vladom pripremamo se kao da će biti štrajk

25.11.2008.
u 11:43

Na sutrašnjem sastanku u Vladi sindikalni bi predstavnici trebali i službeno iznijeti ono što su u javnost dali, a to je da ne prihvaćaju zamrzavanje plaća u idućoj godini. Očekuje nas razvoj situacije prema dva scenarija, a oni su, iznio je Vilim Ribić, zamjenik predsjednika Matice hrvatskih sindikata, ili štrajk ili referendum.
- Mi dolazimo na pregovore i nećemo se mnogo pogađati - poručio je Vilim Ribić uoči sutrašnjeg sastanka u Vladi, za koji je već u javnosti zorno predstavljeno stajalište obiju strana.

Štrajk zaposlenih u javnim i državnim službama Ribić predviđa ako Vlada nakon sutrašnjeg sastanka jednostrano otkaže sporazum o plaćama koji je točno prije dvije godine sklopila sa zaposlenicima čija plaća ide iz proračuna. Taj potez je izgledan kako bi se održao prijedlog proračuna za iduću godinu u koji nije uračunata povišica plaće za državne službenike i namještenike od šest posto, a sporazum ga predviđa.

Drugi scenarij, iznio je Vilim Ribić na današnjoj konferenciji za novinare, jest provedba referenduma među članovima Matice hrvatskih sindikata o prijedlozima koje će njihovi predstavnici glede plaća u tom sektoru sutra iznijeti Vladi očekujući da ih prihvati. Dakle, sindikati traže trajne kompenzacije ako se već moraju odricati svoje povišice u prvih šest mjeseci iduće godine, a to je, izdiktirao je Vilim Ribić: definiranje pravednog i održivog rada u državnim službama, odnosno traži se nužno određivanje cijena rada po kojoj bi početnik sa visokom stručnom spremom, primjerice, imao plaću na razini prosječne u gospodarskom sektoru.

Drugi zahtjev koji se sutra stavlja pred Vladu jest točno određivanje razdoblja u kojem će se definirati cijena rada. I treća, također važna stavka, kako drže u sindikatu, jest da se Vlada ugovorom obvezuje da će to poštovati i inzistirati na kadrovskoj obnovi javnih i državnih službi.

Predstavnici sindikata očekuju da će Vlada prihvatiti cijenu rada u javnim i državnim službama ili će reći da im to ne treba.
- Ali tada mi znamo što nam je činiti - najavio je Ribić aludirajući na štrajk zaposlenih u tom sektoru.


Ribić: Odričemo se apetita

Od nas su kad se predlagala mjera zamrzavanja plaća tražili da se odrečemo apetita. Pa dobro – mi se odričemo apetita – poručio je Ribić, iznoseći kako su zaposleni u državnim i javnim službama tražili 20 posto veće plaće, ali će uime krize štedjeti i odreći se 14 posto povišice. Stoga tražimo samo 6 posto, odgovaraju u sindikatu na Vladine mjere štednje za iduću godinu koje se planira, između ostalog, provesti i zamrzavanjem plaća u državnom i javnom sektoru.


Šuker nema sluha za povećanje plaća

Za srozavanje kvalitete usluga i kadrova u javnoj i državnoj službi najviše krivimo ministra Šukera, ocijenio je Ribić, naglašavajući kako upravo on nije nikada imao sluha za sindikalne predstavnike i povećanje plaća što bi dovelo i do poboljšanja radnih uvjeta u državnom sektoru.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije