Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANSKI DVORI

Plenković: Odbijamo sve navode za pokretanje povjerenja ministrici Murganić

Sjednica Vlade
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/12
18.10.2017.
u 09:17

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da Vlada i sve stranke koje čine parlamentarnu većinu žele da se priča u i oko Agrokora rasvijetli sa svih aspekata i da se poštuju hrvatski zakoni.

Vlada je u četvrtak odbila sve navode iz prijedloga oporbe da Sabor iskaže nepovjerenje ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić, držeći ih neosnovanima i neutemeljenima.

Prijedlog da se pokrene pitanje povjerenja ministrici Murganić uputila su 33 oporbena zastupnika predvođeni Klubom zastupnika GLAS/HSU, među inim, zbog toga što je njezino ministarstvo u javnu raspravu uputilo sada već povučen prijedlog Obiteljskog zakona s nizom problematičnih formulacija

"U našem očitovanju odbijamo sve navode iz ovoga prijedloga kao neosnovane te ističemo da su neutemeljeni i nemaju osnove za izglasavanje nepovjerenja ministrici. Ona uživa i moje povjerenje i svih kolega u Vladi. Ovo doživljavamo kao dio demokratskog procesa u okviru parlamentarnih aktivnosti, ali smatramo da je inicijativa u cijelosti promašena", rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Premijer navodi da se izradi novog Obiteljskog zakona pristupilo temeljem procjene stručnjaka i Vlade, s obzirom na niz aspekata koji su uočeni kao nedovoljno dobro definirana zakonska rješenja te s obzirom na stav Ustavnog suda da je najbolje rješenje pripremiti novi zakonski tekst.

Sjednica Vlade
1/13

 Plenković je podsjetio i da je prijedlog novog zakona povučen s e-savjetovanja jer nije prošao Vladinu koordinaciju. "S te strane je ministrica reagirala ispravno, zakon je na doradi, kada bude spreman, kad se o njemu dogovorimo krenut će se u daljnji postupak. Prema tome, što se tiče povezivanja toga ranoga, radnoga nacrta i odgovornosti ministrice u cijelosti odbijamo sve navode u ovome zahtjevu 33 zastupnika", rekao je.

Neosnovane su, nastavio je Plenković, i kritike vezane uz područje udomiteljstva, korištenje EU fondova te ističe da je upravo njegova Vlada usvojila Akcijski plan za provedbu nacionalne strategije za prava djece za 2017. godinu, a što su, naglasio je, propustile učiniti dvije prethodne vlade. Ovaj je akcijski plan preduvjet za povlačenje sredstava iz EU fondova, a Ministarstvo sada aktivno radi na zakonu koji će unaprijediti udomiteljstvo, dodao je.

Naveo je i da je ministrica Murganić u svome mandatu donijela pet zakonskih prijedloga, četiri strategije i akcijski plan, a u pogledu sredstava iz EU fondova, kazao je, upravo je obrnuto od onoga što se navodi u inicijativi oporbenih zastupnika - najviše aktivnosti u odnosu na ranije pokrenuto je baš u mandatu ministrice Murganić, a ugovoreni projekti vrijedni su ukupno 160 milijuna kuna.

"Ministrica je od početka mandata reagirala na sve ključne aktivnosti koje su se ticale osobnih asistenata osoba s invaliditetom i to gotovo od prvog dana rada naš Vlade", dodaje premijer.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da Vlada i sve stranke koje čine parlamentarnu većinu žele da se priča u i oko Agrokora rasvijetli sa svih aspekata i da se poštuju hrvatski zakoni.

Na početku sjednice Vlade Plenković je kazao kako je ovaj tjedan ponovno obilježen zbivanjima u Agrokoru, no da ne namjerava komentirati pravosudni dio procesa, jer to nije posao izvršne vlasti nego zadaća DORH-a i pravosuđa.

"S aspekta Vlade, s aspekta političkih stranka koje čine parlamentarnu većinu, želimo da se cijela priča u i oko Agrokora rasvijetli sa svih aspekata, da zajedno kao institucije, kao društvo izvučemo određen određene pouke iz ovoga slučaja te da na temelju ovih iskustava način poslovanja, nadzora, rada, praksi koje su postojale bude bitno drukčiji te da se ne dovedemo ponovno u situaciju poput ove koju smo imali", istaknuo je Plenković.

Ponovno je istaknuo da je politika Vlade u vezi donošenja zakona o trgovačkim društvima od sistemskog značaja u RH ispravna, navevši da se danas možda zanemaruje koliko je pozitivnog donio taj zakon i kakva se kriza u ekonomskom i financijskom smislu izbjegla.

"S te strane spriječili smo negativne trendove, a restrukturiranjem, aktivnom politikom uspjeli smo očuvati izvrsne gospodarske trendove koje imamo na razini države, makroekonomske pokazatelje, najbolju turističku sezonu, nastavak rasta BDP-a, smanjivanje proračunskog manjka, čak evo imamo i primarni suficit za prvih šest mjeseci, smanjivanje javnog duga, smanjivanje nezaposlenosti, sve one trendove koji daju imidž zemlje", naveo je Plenković, dodavši kako Hrvatska ide u dobrom smjeru.

Osvrnuvši se na poboljšane izglede za kreditni rejting države kod sve tri vodeće svjetske agencije, Plenković je kazao kako će se truditi da se kreditni rejting države vrati na investicijsku razinu.

Plenković je kazao da i danas u Saboru prilikom godišnjeg izvješća Vlade treba ukazivati na nastavak strukturnih reformi u idućim godinama i nastavak ispunjavanja ciljeva iz Nacionalnog programa reformi te na daljnji angažman na povlačenju sredstava iz EU fondova u preostale tri godine aktualne financijske perspektive, kako bi se zaista osjetila snaga članstva u EU.

Plenković je istaknuo i stav Vlade o saborskom istražnom povjerenstvu o Agrokoru. Kako je kazao, čula su se mišljenja pravnih stručnjaka i ljudi iz akademske zajednice koji se odnose na kazneno pravo i kazneno-procesno pravo.

Činjenica je, rekao je, da zakon o istražnim povjerenstvima datira iz 1996. godine te da članak četiri govori da početkom sudbenog postupka prestaje rad istražnih povjerenstava na koje se taj postupak odnosi, a da je danas kazneno procesno pravo regulirano na drugi način te ga danas vodi DORH.

S aspekta Vlade i stranaka koje su u Vladi, Plenković je istaknuo da žele poštovati načelo zakonitosti.

"Međutim, ako se donese odluka, a mi nismo danas još u toj fazi da ex lege prestaje rad ovog povjerenstva, to ne znači, naprotiv, da i Vlada i sve stranke koje su u parlamentarnoj većini ne namjeravaju na nekom drugom forumu, u Hrvatskom saboru, primjerice, na odborima, detaljno, temeljito rasvijetliti, raspraviti sva pitanja koja su vezana za Agrokor. Dakle, da demistificiramo tu temu da li ćemo o tome razgovarati na ovom ili onom tijelu, to za nas nije važno. Za nas je važno da se stvari raščiste i da se poštuju hrvatski zakoni", zaključio je Plenković.

Tijek sjednice:

9.53 - Završen je otvoreni dio sjednice.

9.30 - U našem očitovanju odbijamo sve navode za pokretanje povjerenja ministrici Nadi Murganić - izjavio je Plenković i dodao kako smatra da je ova inicijativa u cijelosti promašena

Kada je riječ o europskim fondovima, upravo obrnuto od onoga što se navodi u inicijativi, najviše aktivnosti u odnosu na ranije su pokrenuti u mandatu ministrice Murganić - rekao je Plenković.

- Iz našeg pismenog očitovanja kolege u saboru će vidjeti koji su stavovi nas i parlamentarne većine, a Nada nastavlja sa svojim predanim i angažiranim radom - rekao je Plenković.

Ministri su usvojili očitovanje.

9.22 - Usvojen je konačni prijedloga zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te je upućen na drugo čitanje u Sabor.

9.17 - Ovaj tjedan ponovno je obilježen zbivanjima u Agrokoru, što se tiče pravosudno djela, njega ne namjeravamo komentirati. Bitno je da s aspekta vlade, politički stranaka koje čine većinu, želimo da se cijela priča rasvijetli sa svih mogućih aspekata. Još jednom želim naglasiti ispravnost naše politike, danas se možda zanemaruje koliko je pozitivnog donio zakon, kakva se kriza izbjegla. Spriječili smo negativne trendove, a restrukturiranjem, aktivnom politikom uspjeli očuvati gospodarske trendove koje imamo na razini države - kazao je premijer Andrej Plenković.

Rekao je kako Hrvatska ide u dobrom smjeru

- To je okvir koji prolazi u sjeni onih tema koje su više u fokusu javnosti i medija. Moramo i danas ukazivati na sve ono pozitivno što radimo - rekao je Plenković

Govorio je i o istražnom povjerenstvu.

- Čuli ste i mišljenja stručnjaka, ono što je činjenica je da zakon datira iz drugog vremena iz 1996. godine. Danas je kazneno procesno zakonodavstvo drugačije, ono što je bitno s aspekta vlade je da želimo poštovati načelo zakonitosti - izjavio je Plenković i dodao kako to ne znači da Vlada i sve stranke u parlamentarnoj većini ne namjeravaju rasvijetliti stvari vezane uz Agrokor na nekim drugim razinama.

Komentara 17

KO
konoplja
10:17 18.10.2017.

Najveći domet HDZ-ovca u životu je to što je Hrvat i katolik! Nitko ne piše o Plenkovićevoj ljubavnici zvanoj Danijela,naravno rvat, katolik, laže i vara ženu!

Avatar javorko
javorko
09:55 18.10.2017.

zakljucak:svaki izbori u kojem su izgubili komunisti su nelegalni,pa vec kad su izgubili traze nacin da budu vlast iz oporbe..presmijesno i jadno..ja ne znam jel te ljude treba poslati u skolu psihijatru psihologu mozda sve odjednom..nisam do sad znao da opozicija postavlja uvjete poziciji...ja sad idem zvati direktora uprave da mu kazem koga smijeni

DU
Deleted user
13:19 18.10.2017.

Predlazem da Plenkiju i Hdz-u damo vjecni mandat. S obzirom koliko je nahvalio godinu dana rada vlade bez i malo samokritike to je najmanje sta mu gradani i sabor mogu ponuditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije