Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Idućeg tjedna odluka o ukidanju propusnica, zabilježeno 7 novih slučajeva zaraze

Stožer civilne zaštite
Foto: Tomislav Kristo/PIXSELL
1/4
06.05.2020.
u 14:04

Veći dio županija danas je bez novih slučajeva zaraze

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno sedam novih slučajeva, što je ukupno 2119 oboljelih od COVID-19. Dolazak drugog vala moguć je ako virus preuzme sezonsko ponašanje, a možda će biti i jači, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. "Ono što mogu reći jest da imamo jednu od najboljih epidemioloških situacija u Europi i da će se poštivanjem mjera ta situacija produljiti", dodao je.

"Hospitalizirano je 206 osoba. Na respiratoru je 14, ozdravila je 1601 osoba. Dvije osobe preminule su u Općoj bolnici u Koprivnici. Nisu bile na intenzivnoj ventilaciji. Ukupan broj preminulih je 85", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Tečajevi za trudnice ne održavaju se u zdravstvenim ustanovama, već su organizirani na YouTube kanalu", kazao je Beroš.

"Ministarstvo zdravstva uputilo je zahtjev za potpomognutu oplodnju, poštujući sve epidemiološke mjere", dodao je.

Ukidanje propusnica

"E- propusnice napravile su zadaću. Izdano je oko 2 milijuna propusnica. Svakodnevno raspravljamo, tijekom idućeg tjedna slijedi odluka o propusnicima, o ukidanju", kazao je Trut.

Serološka testiranja

"Serološka testiranja počela su. Informacije se mogu dobiti u Klinici za infektivne bolesti. Testovi su prilično sigurni. Danas je sjednica etičkog povjerenstva gdje će biti prihvaćene ili odbijene naše preporuke. U tjedan dana imat ćemo rezultate o tome koliko je naše populacije prokuženo", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

"Čičin-Šain naš je poznati znanstvenik. Njemu smo i poslali virus. Jako je to istraživanje, velika je to analiza. Važno je da su definirali ona antitijela koja mogu definirati virus i spriječiti ulazak u stanicu", kazala je Alemka Markotić.

Ponašanje na plažama

"Potrebna je svijest građana oko distance. Neće se čekati na ulazak u more, ali potrebna je distanca jer prilikom izrona stvara se aerosol koji može prenijeti virus. Neće biti ručnik do ručnika, ležaljka do ležaljke. Ali vjerujem da ćemo uživati u našem moru", kazao je Capak.

Potraga za nultim pacijentom

"WHO je upozorio na to. Pokušava se ustanoviti jesmo li među nekim sličnim bolesnicima mogli naći te bolesti. Čuvamo masu uzoraka od prijašnjih bolesnika. Mi iz banke seruma uzmemo te serume i testiramo bolesnike koji su, recimo, imali neke respiratorne simptome upale pluća u 11, 12 mjesecu. Ako se nađu antitijela, negdje iza sedmog ili desetog dana, onda možemo dokazati kada se počelo to događati. Za Hrvatsku ne mogu dati procjene, analizirat ćemo uzorke u više laboratorija. Očekujem da će se koji pozitivan pojaviti, ali ne veći broj", kazala je Markotić.

"Do petka ćemo objaviti epidemiološke upute za nacionalne parkove, pa i za Plitvička jezera", kazao je Capak.

Proboj u bolnici u Koprivnici

"Dogodilo se da je pacijent bio premješten s COVID odjela na jedinicu intenzivnog liječenja. Zdravstveni djelatnici bili su sa zaraženim pacijentom u kontaktu. Imamo jednog liječnika i pet medicinskih sestara koji su u izolaciji", kazao je Capak o slučaju u Koprivnici.

"Napravili smo prijedlog za povratak zdravstvenih djelatnika da se testiraju", kazao je Capak.

"Vrlo skoro će se otvoriti teretane uz epidemiološke mjere", kazao je Capak.

Koncerti

"Moguće je održavanje koncerata na otvorenom. Vani su već održani. Za to treba dozvola Stožera civilne zaštite jer je na snazi  zabrana okupljanja ljudi na otvorenome. U ovom trenutku bez dozvole nije moguće održavanje, ali moguće je ako svi održavaju socijalnu distancu i nose maske", rekao je Capak.

Drugi val zaraze

"Pitanje je hoće li ga biti i kakav će biti. Ja, kao liječnik, ne bih se usudio reći, ako dođe do pojave većeg oboljenja, da neće doći do restrikcija", kazao je Beroš.

"Mi sada znamo dosta o virusu. Do jeseni ćemo možda imati neke nove metode sprečavanje širenja, a možda ćemo imati i lijek. Teško je vjerovati da ćemo imati cjepivo, ali moguće je. Nitko ne može sigurno znati hoće li biti drugog vala i hoće li biti restrikcija", nadovezao se Capak.

Izbori

"O drugom valu više puta smo govorili. Dolazak drugog vala, ako preuzme sezonsko ponašanje, moguć je, a možda će biti i jači. Ono što mogu reći jest da imamo jednu od najboljih epidemioloških situacija u Europi i da će se s poštovanjem mjera dobra situacija produljiti. Ne znam hoće li biti izbori, ovisi o epidemiološkoj situaciji. O organizaciji izbora ne znam mnogo. Potrebna je povoljna epidemiološka situacija, a nadam se da ćemo je imati u šestom i u sedmom mjesecu", kazao je Capak.

Video: Dr. Gordan Lauc govori u kojoj smo fazi pandemije koronavirusa i što nas sve očekuje

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
14:30 06.05.2020.

Bravo, svaka cast! Treba cestitat stozeru, ali i gradjanima koji se drze uputa. Bez njih ne bismo imali ovakve rezultate. Jos jednom, BRAVO!

SO
Sir Oliver
14:52 06.05.2020.

Strani turist moze po cijeloj zemlji a ja iz ZG ne mogu niti u Karlovac! Budem se toga sjetio na izborima.

DU
Deleted user
23:18 06.05.2020.

Imamo veliki problem ,vrijeme istječe ,zna se nije obavio posao kako treba.jedini koji je koliko toliko uspio je Skaricic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije