Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Božinović: Ako ne dođe do pada ovaj tjedan, razmotrit ćemo nove mjere

Davor Božinović
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
16.11.2020.
u 11:36

Do danas je ukupno testirano 624.393 osobe, od toga 4861 u posljednja 24 sata

Nacionalni stožer održao je redovnu konferenciju za medije. U posljednja 24 sata zabilježeno je 1313 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.699.

"U posljednja 24 sata zabilježeno je 1313 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.699. Među njima je 1816 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 191 pacijent. Preminule su 33 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 85.519 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1082 preminulo, ukupno se oporavilo 68.738 osoba, od toga 2507 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 35071 osoba. Do danas su ukupno testirane 624.393 osobe, od toga 4861 u posljednja 24 sata", priopćio je Stožer na svojim internetskim stranicama

"U odnosu na prošli ponedjeljak, to je manje slučajeva. Rekla bih da imamo usporeni rast", kazala je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš. U razgovoru su s županijama kojem imaju visoku incidenciju i o tome da se uvedu brzi antigenski testovi.

"Mi jesmo u kontaktu s kolegama iz gradskog Stožera. U ovom trenutku nisu donijeli konkretnu odluku i bilo bi dobro da oni kažu. Ono što mi vidimo jest da je testiranje brzim testovima nešto što može pridonijeti. Kad govorimo o simptomatskim slučajevima, vidjet ćemo kako je to zamislio Zagreb. Mislim da se time može ubrzati detekcija onih slučajeva koji su u epidemiološkoj fazi zaraze", kazao je ministar Davor Božinović.

Mjere i njihovo kršenje

"Što se tiče ilegalnih okupljanja, tu će se još dodatno angažirati policija i civilna zaštita. Pozivam svakoga tko ima informaciju o ilegalnim partyjima, da ne bismo kaznili sve ugostitelje koji su se angažirali u primjeni epidemioloških mjera, pozivam građane koji imaju takvu informaciju da obavijeste policiju ili civilnu zaštitu, djelovat ćemo, i to vrlo strogo", kazao je Božinović.

"Mi ćemo ovaj tjedan vidjeti situaciju, stope rasta su manje nego prije nekoliko tjedana. Ako u ovom tjednu ne budemo imali trend smanjenja novozaraženih, onda ćemo razmotrili nove mjere, no ne bih konkretno o tome. Mogu se odnositi na restrikcije okupljanja kao i na rad od doma, smjenski rad i rad od doma", kazao je Božinović.

"Nakon što smo uveli mjere 26. listopada, broj novozaraženih pao je prvi tjedan. Nismo zadovoljni tim brojevima, razgovarat ćemo o daljnjim akcijama. Broj preminulih bit će sukladan broju novozaraženih", rekao je Beroš.

"Moramo raditi sve da spriječimo novozaražene i umrle. Ako uspoređujete naše mjere s drugima, blažim mjerama postižemo iste ako ne i bolje rezultate. Da poštujemo mjere, rezultati bi nam bili mnogo bolji. Dajte da ne moramo donositi nove mjere", dodao je Beroš.

Masovna testiranja

"U jednoj županiji epidemija se nije smirila od 9. mjeseca i širi se, mene to zabrinjava. Došli smo do toga da moramo voditi računa o socijalnom distanciranju, moramo smanjiti broj kontakata. Za mlade je to teže, ali nije vrijeme za tako bliske kontakte. Razmišlja se o tome da se u nekim županijama provede brzo antigensko testiranje da se brzo izoliraju oni koji su zarazni", rekla je Bubaš.

"To ne bi sličilo Slovačkoj, nisu to masovna testiranja nego ciljana testiranja", dodala je. Na pitanje hoće li antigenski testovi biti besplatni, Bubaš je rekla da takve informacije nema.

Beroš je dodao da kod onih koji imaju simptome i stručne karakteristike za testiranje, za njih će biti besplatno kao i do sada.

Testiranje antigenskim testovima

"Nije svejedno koga se testira tim antigenskim testovima. Ovisi i u kojem se danu bolesti bolesnike testira", rekla je Alemka Markotić. "Treba se fokusirati na one koji su bolesni i na one koji imaju indikacije", rekla je Markotić.

Ključne riječi

Komentara 110

Avatar Bell940
Bell940
12:07 16.11.2020.

Koga vi to farbate?

3G
3GON
11:44 16.11.2020.

Dovoljna mjera bi bila da se malo pripazi na rizične skupine, obavjesti javnost da ne kontaktiraju svoje starije i bolesne, te da se za njih organizira besplatna dostava i sadržaji kako bi što bezbolnije prebrodili krizu, a ne da se kompletno ruši ekonomija i stavljaju pod mjere kompletno stanovništvo, pa i one skupine koje realno nisu ugrožene. Kaj ne?

Avatar GeniKameni
GeniKameni
12:41 16.11.2020.

Svima je jasno sto je uzrok porastu ili padu broja zarazenih... jer mafiozi se sluze tom vrlo jednostavnom metodom od samih pocetaka plandemije. Ako ovce treba malo vise zastrasiti, poveca se broj testiranih a samim tim i zarazenih. Kad primjete da su malo previse zategli uze oko vrata, smanji se broj testiranih a s tim i zarazenih... To je recept za kontrolu ovaca sve do sudnjeg dana, nesto k'o plima i oseka... ili kako to mafiozi popularno nazivaju "novo normalno". Ostaje za vidjeti da li ce oni na ovaj nacin uspjeti mentalno eutanazirati vecinu puka i sretno vladati sve dok sunce sija na nebesima, ili ce demokracija postati ono sto po definiciji i jeste... vladavina naroda. Nazalost, narodu tu demokraciju nitko nece servirati na tanjuru, nego ce se za nju trebati izboriti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije