Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
91 novi slučaj zaraze

Capak: Malo znamo o soju iz New Yorka, imamo dva slučaja. Britanski je raširen po cijeloj Hrvatskoj

Zagreb: Na konferenciji stožera glavna tema novi soj koronavirusa
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/5
01.03.2021.
u 11:20

U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2892

U Hrvatskoj je zabilježen 91 novi slučaj zaraze koronavirusom. Danas su otvorene terase ugostiteljskih objekata te je dopušteno treniranje u zatvorenim prostorima uz epidemiološke mjere. U Hrvatskoj je potvrđen britanski soj virusa i to kod 60 osoba, južnoafrički soj kod tri osobe te soj iz New Yorka kod dvije osobe.

Stožer je održao svoju redovnu konferenciju za medije. 

"U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2892. Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 64 pacijenta. Preminulo je 11 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 243.064 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5537 preminulo, ukupno se oporavilo 234.635 osoba, od toga 401 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutačno 14.074 osobe. Do danas je ukupno testirano 1,346.946 osoba, od toga 2294 u posljednja 24 sata", priopćio je Stožer.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak iznio je podatke o epidemiološkoj situaciji. U odnosu na prošli tjedan, imamo porast od 32,9 posto. Incidencija nam je 130,6, a najniža je u Istarskoj, a najviša u Dubrovačkoj županiji. Nalazimo se na 3. mjestu u EU po incidenciji, dijelimo tu poziciju s Njemačkom. HALMED je zaprimio 1139 nuspojava na cjepivo.

Sustav prijavljivanje građana na cijepljenje

Svi građani moći će koristiti sustav putem platforme cijepise.zdravlje.hr, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. Ima prednost jer koristi više kanala komunikacije s građanstvom. Prvo je iskazivanje interesa, predbilježba je moguća kod liječnika obiteljske medicine, putem pozivnog centra 0800 0011, putem javnog weba gdje će se građani moći ulogirati putem svoga OIB-a, MBO-a ili datuma rođenja. Iz svega toga se radi upis u središnji sustav i tu će biti pohranjeni svi građani koji su iskazali zanimanje za cijepljenje, objasnio je Beroš.

Potom će stići e-mail građanima da su zabilježeni kao i datum i mjesto gdje će se cijepiti.

"Ovakav način nije bio potreban u prvoj fazi, ni u drugoj fazi, ali će uzlet dobiti u trećoj fazi", dodao je ministar zdravstva. 

Mutirani sojevi

"Imali smo i ranije obavijesti o novim sojevima. Imali smo osam uzoraka britanskog soja potvrđenih iz španjolskog laboratorija. Tri je bilo potvrđeno u Infektivnoj. Od 300 uzoraka imamo 60 pozitivnih britanskih sojeva, dva soja iz New Yorka i tri južnoafrička. Sve tri osobe bile su na izletu u Zanzibaru. Dvije su bile tamo krajem siječnja, za jednu osobu čekamo potvrdu, vratila se 16. veljače. Imamo sumnju, a čekamo potvrdu", kazao je Capak. 

Soj iz New Yorka

"Malo znamo o njemu, tek su se prvi napisi počeli pojavljivati krajem prošlog tjedna. Prema onome što znamo, u New Yorku raste broj i imamo podatak da se brže širi. Sve osobe koje dolaze iz JAR-a i Zanzibara podliježu istim mjerama kao osobe koje dolaze iz Velike Britanije i Brazila", kazao je Capak. 

Otvaranje terasa i glazba

"Iskrivljuju se objektivne stvari i nalazi na temelju kojih donosimo odluke i preporuke. Ovdje se radi o decibelima, o glasnom puštanju glazbe. To znači da se ljudi koji komuniciraju više približavaju, što predstavlja opasnost za širenje zaraze. Nije poanta u tome pušta li se ova ili ona vrsta glazbe, ovo je čisto epidemiološka mjera. Podsjetio bih one koji se izruguju da od njih nikada nismo i nećemo čuti da smo država koja je najmanje bila zatvorena u EU", kazao je ministar Davor Božinović.

Cijepljenje preko reda

"Povjerenstvo i dalje radi svoj posao. Utvrđeno je da se podaci i nalaz povjerenstva iz OB-a Dubrovnik uputi Hrvatskoj liječnikoj komori na prosudbu", kazao je Beroš. Sada je situacija nakon izdanih uputa o cijepljenju i viškovima bolja, dodao je Beroš.

Britanski soj raširen po cijeloj Hrvatskoj

"Mi ne znamo puno o soju iz New Yorka, pratimo situaciju. Što se tiče britanskog, teško možemo reći gdje je rasprostranjen. Uzeti su nalazi iz više mjesta, čini se da je raširen po cijeloj Hrvatskoj jednako", dodao je Capak.

"Premalo se još zna o tom soju i u svijetu. Što više budemo tražili, naći će se i drugih sojeva i mutanata. Pratimo ovaj virus jako dobro pa se brzo otkrivaju neke stvari", kazala je Alemka Markotić.

 

Zagreb: Na konferenciji stožera glavna tema novi soj koronavirusa
1/15
Ključne riječi

Komentara 13

Avatar svinjski_biser
svinjski_biser
11:44 01.03.2021.

prde li ga prde ove prdonje, a??

Avatar Medusa
Medusa
11:41 01.03.2021.

E Capak... Nemaš srama

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
11:43 01.03.2021.

Ima li nešto iz Pariza možda? Los Angeles i Berlin? A Zagreb i Helsinki?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije