Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez zbog mutiranih varijanti virusa

Capak: Morat ćemo obustaviti nova cijepljenja, 30 posto su nam smanjili isporuku

U posljednja 24 sata zabilježena su 902 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
22.01.2021.
u 11:51

U posljednja 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321

Stožer će sastanak o mjerama održati za vikend. Što se tiče novog soja, iz Stožera kažu da treba i dalje biti oprezan te da cijeli stručni svijet prati situaciju oko novih mutiranih varijanti. Cijepljenje će se za sada obustaviti, a nastavlja se docjepljivanje jer pošiljke Pfizerova cjepiva kasne. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da nisu zadovoljni isporukom te da sada moraju rekonstruirati plan cijepljenja

Stožer u 11 sati održava redovnu konferenciju za medije.

"U posljednja 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321. Među njima je 1518 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 145 pacijenata. Preminule su 32 osobe. Od 25. veljače 2020., kad je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 227.969 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4770 preminulo, ukupno se oporavilo 219.878 osoba, od toga 796 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji je trenutačno 15.78 osoba. Do danas je ukupno testirano 1,144.819 osoba, od toga 4863 u posljednja 24 sata", priopćio je Stožer.

"Incidencija je 245,2 najvišu ima Sisačko-moslavačka, a najnižu Istarska", kazao je Krunoslav Capak. Na ljestvici EU na 7. smo mjestu po incidenciji. Ukupna stopa smrtnosti jest 1147 i nalazimo se na 20. mjestu zemalja EU. Cijepljena je 64.951 osoba.

Novi soj

"Jasno je da je cijeli stručni svijet doista zabrinut zbog pojava mutiranih varijanti zato što se brže šire i zato što se dokazala i treća varijanta koja je krenula iz Brazila", kazala je Alemka Markotić.

"Premalo se toga zna, ono što se zna, sve je na razini percepcije. Čini se da soj iz Britanije nije izazvao teže oblike, no ono što znamo jest da se zbog povećanog broja i pritiska na zdravstveni sustav povećava smrtnost zbog bolesti i infekcije. Cijela Europa se složila da situaciju treba ozbiljno pratiti. Treba povećati sekvenciranje", kazala je Markotić.

Video: Krunoslav Capak: Morat ćemo obustaviti nova cijepljenja

Dodala je da se ne zna koliko su se mutirane varijante proširile i kako utječu na kliničku sliku, na težinu, i kako mogu utjecati na smrtnost. "Prvi rezultati bili su ohrabrujući jer se vidjelo da cjepivo djeluje na varijantu iz Britanije, ali treba provesti istraživanje na novim varijantama", dodala je. 

"S novim smo varijantama na početku kao što smo bili prije godinu dana", naglasila je.

Mjere

"Premijer je najavio sastanak oko mjera, bit će ondje članovi Stožera, ministri, ja vam ne mogu ništa najaviti", kazao je Davor Božinović.

Kontrole na skijalištima

"Jedan ugostiteljski objekt u toplicama je kažnjen, a pojačane se kontrole vode. Dosad je naplaćeno 99 kazni, a izdano 853 upozorenja zbog nenošenja maski", kazao je.

Što misle o popuštanju mjera epidemiolozi i što raditi?

"Na interesantno pitanje koje implicira to da se planira neko značajnije popuštanje ne mogu odgovoriti s "da" ili "ne". Imamo puno povoljniju situaciju, ali imamo nove sojeve virusa, imamo Sisačko-moslavačku županiju koja je stradala i sve to skupa ćemo staviti na stol i vidjeti postoji li neki korak unatrag što se tiče mjera, no ne mogu vam odgovoriti ni 'da' ni 'ne'", kazao je Capak.

Nijedna zemlja ne može odgovoriti na to. Nema tu paketa mjera koje će biti adekvatne nego je važno da se mjere prilagođavaju situaciji", kazala je Markotić. Dodala je da nitko nema spremne odgovore.

"Zahvaljujući svim tehnologijama i znanju i zajedništvu znanstvene zajednice napravilo se mnogo u godinu dana", dodala je Markotić.

Video: 11 vrlo čestih simptoma COVID-a o kojima baš nitko ne govori

Isporuka cjepiva kasni

"Jednu stvar treba uzeti u obzir, nije sve politika. Htjela bih to istaknuti jer sam radila u Imunološkom zavodu. To je novo cjepivo, treba ogromni kapacitet za proizvodnju. To je zahtjevan posao. Morate pratiti i kontrolirati to cjepivo, to su skupe i zahtjevne stvari", dodala je Markotić. "Ne postoji nijedan proizvođač kojem su sve serije savršene i to su dodatni problemi i to može biti i jedan od razloga što će pošiljke cjepiva biti odgođene", dodala je.

"Nismo zadovoljni isporukom cjepiva, to nije bilo ono što smo dogovarali. I još nam se dodatno otežava jer su nam na početku dali velike količine, pa nam se plan usporava. Mi ćemo uspjeti, da ne bi netko pomislio drukčije. Obustavit ćemo nova cijepljenja jer nemamo dovoljno cjepiva", kazao je Capak o Pfizerovu cjepivu.

"Moderna nas je obavijestila da će kasniti s cjepivom tjedan dana, ne možemo ništa promijeniti nego poticati EK", dodao je Capak.

"Moramo restrukturirati plan cijepljenja, nemamo Pfizerova cjepiva, čuvamo ga za drugu dozu i čekamo polovicu drugog mjeseca", dodao je. 

"Mi smo trebali primiti 18 kutija, 25. siječnja trebali bismo primiti 10 kutija, 1. veljače 16 kutija...", kazao je Capak.

"Smanjili su nam za 30 posto isporuku. Nisu potpuno obustavljena cijepljenja nego županijski zavodi moraju izračunati, no kako sada stvari stoje, mi ćemo morati obustaviti cijepljenje Pfizerovim cjepivom. Prema ukupnim količinama moramo obustaviti, ali ako ga dobijemo od Moderne, širit ćemo na određene skupine", kazao je Capak.

Ključne riječi

Komentara 86

BA
baba44713
11:50 22.01.2021.

Neka Capak još malo sjedi na ovim cjepivima što smo dobili, možda se izlegu nova

Avatar Warded
Warded
11:38 22.01.2021.

Treći soj krenuo iz Brazila? Ma nemoj!? Kad će četvrti..peti...

NA
nathan
11:47 22.01.2021.

Zasad opća smrtnost ovog virusa nije nikakav razlog za paniku. Ako ima 0,05%, dakle pet mrtvih na 10.000 od ovog virusa, što su službeni podaci, onda ovo nije trebalo ni zvati pandemijom ! Citiram akademika Radmana izGlasa Istre, 2021-01-20

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije