Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teže kliničke slike pacijenata

Najgori smo u Europi po incidenciji: 'Ovaj tjedan izaći ćemo s preciznim mjerama'

Zagreb: Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
14.12.2020.
u 11:18

Srednje škole u svim županijama i viši razredi osnovnih škola u četiri županije od danas će nastavu pratiti online

U posljednja 24 sata zabilježena su 1472 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22.769. Među njima je 2857 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 284 pacijenta. Preminulo je 65 osoba.

"U posljednja 24 sata zabilježena su 1472 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22.769. Među njima je 2857 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 284 pacijenta. Preminulo je 65 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 177.358 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2705 preminulo, ukupno su se oporavile 151.884 osobe, od toga 3673 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji su trenutačno 54.042 osobe. Do danas je ukupno testirano 888.080 osoba, od toga 5798 u posljednja 24 sata", priopćio je Stožer.

"Incidencija nam je visoka. Velike su razlike u županijama, najvišu ima Međimurska, a najnižu Dubrovačko-neretvanska. U Europi smo po incidenciji na 27. mjestu od 27 zemalja, za jedan nam je incidencija veća nego kod Luksemburga", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

Propusnice i nove mjere

Mi zapravo od početka, od prošle presice vodimo intenzivne razgovore. Ovaj tjedan imat ćemo konkretne odgovore što će se eventualno poduzeti. Razumijem da svi žele neku vrstu predvidljivosti, no moram naglasiti da postoje različite situacije u zemljama koje pratite. Neke su najavljivale popuštanje mjera, a onda su ih postrožile. Mi smo oprezni s najavama. Ovaj tjedan ćemo precizirati neke stvari kako bismo mogli najaviti kakav će biti okvir. Možemo i sada ponoviti da molimo sugrađane da se suzdrže od okupljanja i putovanja. Određeni ćemo okvir dati, svjesni da ne postoji nikakva odluka koja može nadomjestiti odluku pojedinca", kazao je Davor Božinović. "Očekujemo i vašu podršku u toj vrsti komunikacije", rekao je.

"Danas je 40 posto novozaraženih iz kontakata, to pokazuje da se sustav praćenja kontakata nije raspao", rekao je Capak.

Komentar da smo najlošiji u Europi u zadnja dva tjedna

"Nadam se da sam na dobrom mjestu. Da presica nije sudnica. Svaki odgovoran čovjek radi najbolje što može. Svaki čovjek u ovoj državi odgovoran je da pridonese boljoj situaciji. Moramo se odgovorno ponašati. A kada jednom završi pandemija, onda će biti opsežne analize godinama da se vide koje mjere su bile adekvatne. Mjera je nešto što je najlakše donijeti. Dva tjedna je Hrvatska po nekim parametrima najlošija u Europi. Crtu ćemo podvući na kraju epidemije", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević''.

"Mislim da treba čekati kraj epidemije da se vidi je li se i što se radilo dobro. Imamo ovako lošu incidenciju dva tjedna, ali trebalo bi evaluirati cijelu epidemiju. Je li neka mjera donesena na vrijeme, sudit će se po nekim parametrima, treba imati širu sliku, ukupnu slika što se tiče gospodarskih i društvenih aktivnosti. S obzirom na to da imamo svjetlo na kraju tunela, a to je cjepivo, nadam se da ćemo imati vremena sjesti i evaluirati naš rad i da će nas ocijeniti i drugi", kazao je Capak.

"Ovaj tjedan izaći ćemo s preciznim mjerama", dodao je Božinović na ponovljeno pitanje o uvođenju propusnica.

Testiranja u Calzedoniji

"Do danas je napravljeno 817 testova, a 20 ih je pozitivno, što nije neki značajan postotak", kazao je Capak. "I u drugim firmama koje nam potpišu suglasnost mi ćemo nastaviti s tom praksom", dodao je. 

 

Ključne riječi

Komentara 202

Avatar jambo
jambo
23:24 14.12.2020.

14 dana medju najgorima, godinu medju najboljima. I slovenija ima vise mrtvih od nas.

DU
Deleted user
11:49 14.12.2020.

Ne ide lako sa suzbijanjem zaraze ni u susjednim državama, zapravo na potezu Crna Gora _Irska svjedočimo da vlasti usvojile grozdove mjera, koji se u velikoj mjeri preklapaju, neki i drastične (npr. kazne u Sloveniji) - pa je učinak nakon višetj. primjene prilično loš odnosno da se tu, u sferi poteza vlasti, iskristalizira neka strategija u borbi protiv epidemije koja je pokazala svrhovitost, učas bi i svi ostali to usvojili, zar ne? Tako da mi nije jasno zašto se pol. obračunavati s hrv. Stožerom - kad i ostali "tapkaju u mjestu", osvrnite se po tražilicama za posljednjim izjavama dr Bejović koja vodi slovenski pandan našem stožeru. Ona osuđuje izrijekom mentalitet za rast brojaka - jer ljudi na ovdašnjim prostorima vole druženje, uz kavu, alkohol, cigaretu - ne hajući za trenutan zdr. rizik bilo kakvih okupljanja. Jer virus ne pozna Ustav, njemu je tako "svejedno" da li se okupila trogeneracijska velika obitelj uz kamin, da li mladi imaju tulum, da li je neka fešta ili rođendan u pitanju pa se "koso narezalo" i zapjevalo itd. itd. Protivnici bilo kakve vlasti pa spremno nude "špek s otrovom" Stožeru, nek zatvore državu nalik na austr. ili slov. model - pa će dobiti ulične demonstracije, sve već spremno.

ST
stefj
11:49 14.12.2020.

Danas je na presici bilo puno patetike u stilu radimo koliko dobro možemo, koliko znamo, a analize će se raditi kasnije. I tu je sve rečeno, radi se onako kako radi Njemačka, malo se gleda punjenje proračuna, a najmanje se gledaju neke znanstvene studije i sl... Da potpuni lockdown ne funkcionira, vidimo npr. u slučaju Slovenije, Švicarska i Švedska imaju bolje rezultate bez ikakvih mjera, a Belgija s mjerama je uvjerljivo najgora... Sve vlade kod nas su takve, odabereš nekog i slijepo pratiš, na pametuješ previše, politički si korektan. Sve je to OK... No, kada to napraviš u gospodarstvu, pa onda slijepo slijediš sindikate i mišljenje javnih struktura, onda dobiješ činjenicu da si najgori u EU, bez neke nade da se od tu makneš...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije