Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Sjednica Vlade: Danas očekujemo porast broja zaraženih, ostanimo odgovorni

Zagreb: Održana sjednica Vlade RH
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
25.06.2020.
u 10:05

“Najprije u vezi s epidemijom, nakon uspješne borbe u prvom valu, konstatiramo da je proteklih dana virus ponovno tu", rekao je na početku premijer.

Danas se održava sjednica Vlade na čijem je dnevnom redu, među ostalim, informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Hrvatskoj, informacija o aktivnostima Stožera civilne zaštite te prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o do sada poduzetim mjerama za očuvanje radnih mjesta te planiranim mjerama za iduće razdoblje.

Na početku sjednice obratio se premijer.

“Najprije u vezi s epidemijom, nakon uspješne borbe u prvom valu, konstatiramo proteklih dana da je virus ponovno tu. Nakon što se pojavio u veljači, zahvaljujući mjerama i ponašanju sugrađana uspjeli smo ga obuzdati i nakon toga počeli smo popuštanje mjera u tri faze. To se pokazalo ispravnim jer smo od 23. svibnja do 16. lipnja imali samo 12 novooboljelih. To je bio drugi najbolji rezultat u cijeloj Europi”, započeo je premijer i naveo kakvo je tada stanje bilo u zemljama EU i susjednim zemljama.

Rekao je potom kako je upravo to omogućilo otvaranje gospodarstva, posebno prema zemljama koje su imale najbolju epidemiološku sliku i iz kojih u Hrvatsku dolazi najviše turista.

"Poduzeli smo mjere i pokrenuli aplikaciju za siguran ulazak turista i sada imamo više od 200.000 turista u zemlji. Posljednjih dana imamo porast broja zaraženih, uglavnom naših građana koji su došli iz susjednih zemalja i to treba služiti kao upozorenje za držanje mjera. Razumljivo je da je došlo do opuštanja nakon dva mjeseca. Virus se širi sporije u ljetnim mjesecima, što je i temeljni razlog da se na izbore ide u ljetnim mjesecima. Želimo na jesen, kada brojni strani epidemiolozi predviđaju drugi val, imati stabilnu vlast i novi legitimitet za suočavanje s ovim problemom kao i pitanjem gospodarskog oporavka. Naš suživot s virusom se nastavlja. Tome se moramo prilagoditi. Učinit ćemo sve da ga održimo na najnižoj razini", rekao je i dodao kako moramo očekivati žarišta.

Kaže i da se mora paziti na očuvanje gospodarstva.

"Ovo je svojevrsni ples balansiranja uz samodisciplinu, mjere i nastojanje da pazimo na distanciranje i higijenu", kaže.

"Ovo nije sprint, nadamo se da nije maraton, ali je očito borba na srednje pruge", dodao je i rekao kako će Vlada učiniti sve da štiti javnost i zdravstveni sustav.

"Od aktivnih 117 slučajeva, hospitalizirano je 18, nitko nije kritičan, nitko nije na respiratoru i to je bitno drukčije nego na početku epidemije", dodao je.

Premijer je najavio i mjere za skraćeno radno vrijeme.

"Mi smo napravili ogromne mjere da spasimo gospodarstvo i spasili smo oko 600.000 radnih mjesta i više od 1000 poduzeća. Kada se sve skupa uzme i ono učinjeno kroz davanje naknada preko HZZ-a, kada se računa da smo otpisali i izravne poreze i doprinose, kada se uzme u obzir nabava medicinskih potrepština, možemo kazati da smo dali ogromna sredstva, a da smo pritom, zahvaljujući reputaciji koju uživamo, osigurali financiranje i likvidnost i država normalno funkcionira", rekao je i naveo koliko je Vlada isplatila u mjerama.

"Mi smo se ujedno danas, kad gledamo podatke HZZ-a, doveli u situaciju da smo na razini zaposlenosti prije krize. Imamo isti broj zaposlenih kao i prije krize. Ima nešto više nezaposlenih, ali oni nisu angažirani sezonski kako bi inače bili u normalnim uvjetima", dodao je i najavio mjere za skraćeno radno vrijeme.

Umjesto ministra Beroša govorio je državni tajnik Dulibić.

"U Hrvatskoj imamo 136 aktivnih slučajeva. Danas očekujemo povećani broj novooboljelih, s obzirom na bolnice u Zagrebu i Đakovu. Broj novooboljelih usred popuštanja mjera i nepridržavanja mjera počeo je rasti. U prvih nekoliko dana porasta većina slučajeva uglavnom je iz BiH i Srbije. U Zadru je situacija pod kontrolom te se i dalje prati. U Đakovu su epidemiolozi i dalje na terenu i obrada je u tijeku. Virus je ponovno u zdravstvenom sustavu, u Psihijatrijskoj bolnici sv. Ivan pozitivno je 15 bolesnih pacijenata i četvero zaposlenika. Ostanimo oprezni i odgovorni", rekao je.

Potom je govorio ministar Božinović koji je rekao kako se mogao očekivati porast oboljelih. 

“Najbolje je pridržavati se mjera. Sustav je postavljen tako da se odmah reagira kad se pojavi žarište kao u Đakovu”, rekao je i ponovio kako je većina slučajeva uvezena. Dodao je kako mjere koje su uvedene vjerojatno neće trajati kao što su trajale u prvoj fazi.

“Moramo pokazati fleksibilnost i balansirati između zaštite zdravlja i gospodarstva”, rekao je i dodao kako ćemo biti uspješni ako svemu pristupimo solidarno.

Komentara 33

MA
Mary5
10:58 25.06.2020.

Ostanimo odgovorni,kao ti druze?

AA
Aartur
11:02 25.06.2020.

Premijer bez maske koji izbjegava izolaciju nameće građanima maske, izolaciju i siromaštvo. A oni poslušno bleje?!

Avatar abakus
abakus
10:48 25.06.2020.

Skinuti s vlasti ovo zločinačko društvo koje je uništilo Hrvatsku sada je prvi i jedini zadatak svakog zaista odgovornog građanina. Pozivam sve da izađu na izbore u što većem broju Plankoviću i hdz-stožerima u inat, i maknite ih s pozicije moći s koje se iživljavaju nad nama svima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije