Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Izliječimo zdravstvo zajedno'

Mladi liječnici prosvjedovali pa usred govora otkrili: 'Upravo su nas zvali gore na razgovor'

Prosvjed liječnika
Foto: Kruno Galjar
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.09.2022.
u 11:59

Naš pacijent treba biti u fokusu našeg posla, ne da mu posvetimo 2,5 minute vremena - rečeno je na prosvjedu

Inicijativa mladih liječnika Hrvatske organizirala je prosvjed liječnika ispred Ministarstva zdravstva, pod parolom "Izliječimo zdravstvo zajedno". Inicijativa mladih liječnika traži reformu zdravstvenog sustava i specijalističkog usavršavanja, pregovore o radnim pravima liječnika, kao i izmjene uredbe o koeficijentima.

- Želimo djela, a ne riječi. I to već danas. Ne želimo da dođe do toga da nas nema tko liječiti. Školovali smo se da bismo pomagali ljudima, to nam je cilj. Naš pacijent treba biti u fokusu našeg posla, ne da mu posvetimo 2,5 minute vremena - rečeno je na prosvjedu. 

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić istaknuo je kako HLK u potpunosti podržava zahtjeve Inicijative.

- Nakon 2,5 godine pandemije tijekom koje su liječnici šutjeli i radili, hrvatski su liječnici odlučili podići svoj glas. Mi okupljeni danas ovdje ispred Ministarstva predstavljamo samo vrh ledene sante nezadovoljstva liječnika. Nezadovoljstva teškim radnim uvjetima, statusom i položajem i lošim upravljanjem našim zdravstvenim sustavom - rekao je.

- Mladi su liječnici okupljeni u velikom broju, ali istovremeno danas, u subotu, brojni su liječnici na svojim radnim mjestima. Brinu za zdravlje i živote naših građana. Oni predstavljaju sadašnjost, ali i budućnost našeg zdravstva, oni će nas sve liječiti - dodaje. 

- Nemojte svojim lošim odlukama tjerati ove mlade ljude iz Hrvatske - poručio je nadležnim osobama. 

Foto: Kruno Galjar

Hrvatski liječnički sindikat također je podržao Inicijativu, a predstavnica je rekla kako "veća prava liječnika znače kvalitetnije zdravstvo". 

- Mladi liječnici su kralježnica sustava, ono najbitnije. Loše vas tretirati danas, znači nemati vas sutra. Moramo djelovati danas kako već sutra ne bi izgubili nešto što je nenadoknadivo. Politika kaže kako nema sredstava. Sredstava ima, samo je pitanje koji su prioriteti i na što se troše. Ako netko smatra da zdravstvo i liječnici nisu prioriteti, neka to kaže pred svima nama - dodaje. 

Nataša Ban Toskić istaknula je kako će obiteljski liječnici uvijek biti tu da pomognu, "bilo da je riječ o pacijentu ili kolegi". 

Tomislav Franić upitao je: "Jeste li primijetili da netko fali na skupu?", a potom su prosvjednici krenuli skandirati: "Javi se!".

- Često čujem da su mladi sve gori. Mladi su uvijek isti, problem smo mi stariji kako vas tretiramo i ponašamo se prema vama.

Također, puno sam puta slušao onu staru: "Bilo je i meni i tako". Pa zašto bi bilo tako? Zbog čega? Zašto? Ja sam iznimno ponosan i sretan. Vi ste jedna iskra i sačuvajmo je - naveo je. 

Foto: Kruno Galjar

Marija Rogoznica iz Povjerenstva za mlade liječnike HLK, istaknula je kako današnji skup ima i europsku podršku. 

- Jako sam sretna vidjeti vas ovdje jer ovo znači da nismo samo Facebook revolucionari. Je li vam dosta da imamo pa nemamo staž? Volite li ispunjavati specijalizantsku knjižicu? Nije li nužno da to bude elektronski? Mi i dalje rukom ispisujemo ono što smo radili pet godina - navela je.

Liječnica obiteljske medicine Željka Perić spotaknula se kada se penjala za govornicu, no brzo je ustala pa se našalila: "To kad dolaze mladi penzioneri". 

- Izuzetno sam počašćena što me Inicijativa mladih liječnika ovako staru i potrošenu pozvala. Što penzioner ima s tima kada više ne radi? Ima sve. Ima pjesma "Nek' ti bude kao meni", ja bih je malo preoblikovala. Neka vama koji jeste i onima koji dolaze bude bolje, nego nama koji smo bili - ustvrdila je.  

Foto: Kruno Galjar

- Pokušavamo osmisliti sustav u kojem će svaki zaposlenik u zdravstvu biti zadovoljan bez obzira na kojem mjestu radi. Nećemo prestati ustrajati na tome da se takvi zahtjevi ostvare - istaknuo je Fran Stjepan Naranđa iz Zavoda za hitnu medicinu i Inicijative mladih liječnika. 

- Oglušivanje na zahtjeve terenaca mora prestati, dosta nam je ozljeda i smrti zbog nedostataka timova - dodaje. 

- Mi jesmo birali ovu profesiju, kao što je i ona odabrala nas. Birat ćemo je opet, ali nećemo birati raditi dalje u mjestu u kojem se osjećamo nepoželjno da učinimo sustav boljim. Molim vas da vratimo zdravstvo u ruke ljudi koji žele djelovati bolje za svoj život i život drugih - kazao je. 

- Upravo smo dobili informaciju da idemo gore na razgovor - kazali su organizatori prosvjeda. Uslijedio je gromoglasan pljesak, no onda su organizatori dodali da će se sastati samo s državnom tajnicom. 

Komentara 30

DU
Deleted user
12:40 24.09.2022.

Problem je što svi znamo što nije dobro, no nitko ne zna kako to popraviti i ako krene netko popravljati opet su svi protiv i tako vrtimo od mila do nedraga, a problem je u glavama svih, sveznalaca. neznalica.

NO
Nordik
12:26 24.09.2022.

U demokratskoj Rusiji ovo društvo bi već bilo u kombijima a u demokratskoj HR ćemo i dalje čekati na preglede godinama.

SL
Slavonac12345
12:29 24.09.2022.

bilo bi dobro da pocnete raditi svoj posao kako treba a ne da otvarate bolovanja za parazite na osnovi rekla kazala nego na bazi med.dokumentacije...lijecnjicki nalazi-nadam se da znate sto je to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije