Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODIŠNJE IZVJEŠĆE

Plenković: 'Suočeni smo s najvećim izazovima od Domovinskog rata'

Zagreb: Plenković predstavio izvješće o sastancima Europske komisije
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.11.2020.
u 09:48

Premijer je istaknuo kako se prošle godine, kada je podnosio Vladino Godišnje izvješće, nije mogao naslućivati ovako dramatičan i zahtjevan tijek događaja i izazova

Danas je nastavak 4. sjednice Hrvatskog sabora na kojoj predsjednik Vlade Andrej Plenković podnosi Godišnje izvješće Vlade te Sabor upoznaje s uočenim pojavama, problemima i stanjem u društvu, kao i o poduzetim aktivnostima.

- Ovo je po mnogočemu posebna godina. Svijet je zadesila najveća pandemija od 1. svjetskog rata, što je prouzročilo gospodarsku i društvenu krizu kakva se ne pamti od 2. svjetskog rata. Uz sve to, Zagreb i okolicu pogodio je u ožujku najrazorniji potres u zadnjih 140 godina, čija je šteta procijenjena na 86 milijardi kuna, rekao je premijer.

Zbog svega toga, naglasio je, suočeni smo s najvećim zdravstvenim, društvenim i gospodarskim izazovima od Domovinskog rata.

Premijer je istaknuo kako se prošle godine, kada je podnosio Vladino Godišnje izvješće, nije mogao naslućivati ovako dramatičan i zahtjevan tijek događaja i izazova

Također je najavio nastavak povećanog ulaganja u obrazovanje, unaprjeđenje obrazovne reforme, poboljšanje kvalitete obrazovnog sustava, jačanje digitalizacije u obrazovanju i općenito veće ulaganje u digitalizaciju.

- Digitalnom transformacijom gospodarstva i uključivanjem digitalnih tehnologija u gospodarske procese i aktivnosti dat ćemo snažan zamah online trgovini, razmjeni roba i usluga elektroničkim putem, što se u ovoj krizi pokazala kao velika prednost svih poduzeća koja su u tome najviše odmakla, rekao je. 

- U prošlom smo mandatu podupirali konkurentnost našeg gospodarstva, istaknuo je. 

Premijer je naglasio kako nastojimo što više štititi našu granicu, ali da toleriramo društvo i poštujemo prava nacionalnih manjina. Dodao je kako ulaskom u EU jačamo ugled Hrvatske u svijetu. 

Najavio je promicanje tolerantnijeg ozračja u društvu u kojemu se uvažavaju različita mišljenja, ali i suzbijanje govora mržnje te lažnih vijesti koje potiču diskriminaciju, nesnošljivost, radikalizaciju i nasilje.  

- Svjesni smo da je u našem radu bilo i propusta, ali od toga ne bježimo, rekao je. 

- Kad nas je pandemija pogodila, reagirali smo brzo i djelotvorno. Mjerama smo spasili tisuće radnih mjesta. Uz pomoć sugrađana, bili smo među prvima koji su suzbili pandemiju. 

Napomenuo je kako je Vlada puno radila, posebice u vrijeme parlamentarnih izbora. Dodao je i kako su građani prepoznali njihove rezultate. 

Premijer je rekao kako Vlada nastoji podupirati sve skupine društva, a posebice one najranjivije. Dodao je i kako podaci pokazuju da su sve mjere bile od velike pomoći za građane, posebice u krizi zbog pandemije koronavirusa. 

- Vlada smo koja se ne rasipa obećanjima, već promišlja o svakoj uloženoj kuni, naglasio je premijer. 

Opetovao je snažnu podršku borbi protiv korupcije. Nema nedodirljivih, a kad je riječ o kaznenim djelima povezanim s korupcijom, ne zanima nas ni stranačka pripadnost, ni ime i prezime, ni obnašana dužnost, i to ne smije biti prepreka ni DORH-u ni policiji, poručio je.

Upozorio je na opasan trend radikalizacije, te naglasio kako mu se svi moramo zajednički suprotstaviti i "biti svjesni odjeka nekih riječi izgovorenih u javnom prostoru, osobito kod mladih ljudi".

- Kako bismo izgrađivali snošljivije i pravednije društvo, moja će se Vlada dosljedno boriti za to da Hrvatska nastavi ići smjerom koji smo već u prošlom mandatu zadali, rekao je Plenković. 

- Ovo je vrijeme odgovornosti svakog od nas, jer bi neodgovornost bila pogubna, ovo je vrijeme požrtvovnosti svakog od nas, jer čuvajući jedni druge pridonosimo zajedničkom uspjehu, ovo je vrijeme solidarnosti cijele nacije, jer nam umjesto štetnih podjela treba jedinstvo, naglasio je.

Nakon govora premijera uslijedile su rasprave. 

 

 

Ključne riječi

Komentara 47

Avatar manjejeviše
manjejeviše
09:55 04.11.2020.

Sve je to točno . ali treba sada u drugom mandatu malo žešće u ključne reforme, zdravstva, mirovinskog sustava, javne i lokalne uprave, sudstva. Napravite to i dobit ćete i naredne izbore.

GY
Gogo_Yubari
09:54 04.11.2020.

Činjenica je da se porez na osnovne namirnice zaista smanjio s 25 na 13 posto, povećao se minimalac, posla trenutno svugdje ima i svatko može raditi, sad želi li , to je već druga priča.

ĐM
Đuro.Mikšić
09:56 04.11.2020.

Nikada nismo imali boljeg premijera ,možemo biti ponosni što kao mala zemlja imamo vrhunskog lidera, koji je prepoznatljiv u Europi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije