Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spremno 100 kreveta

Beroš u Areni: Volio bih da ona ne bude u funkciji, ali brojke su ozbiljnije

Predstavljanje stacionara za pomoć zdravstvenom sustavu u razdoblju COVID pandemije u Areni
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/13
03.11.2020.
u 16:33

Svatko od nas odgovornim ponašanjem može doprinijeti da kapaciteti Arene budu popunjeni što manje moguće, rekao je Beroš

Danas je službeno predstavljen operativni stožer Arene Zagreb, a otvaranju su prisustvovali ministar zdravstva Vili Beroš, ministar obrane Mario Banožić i koordinator organizacijskog stožera za podizanje Arene Zagreb Davor Vagić.

Ministar Vili Beroš rekao je kako bi volio da, kao proljetos, u Areni ne budu pacijenti. 

"Volio bih da Arena ne bude u funkciji, ali brojke su ozbiljnije i moguće je da će biti ispunjena bolesnicima. Svatko od nas odgovornim ponašanjem može doprinijeti da kapaciteti Arene budu popunjeni što manje moguće", rekao je ministar Beroš.

"Ovo nije bolnička ustanova, ali pomaže bolničkom sustavu cijele Hrvatske, posebno zagrebačkom. Lakši pacijenti će biti ovdje i osigurat će se kreveti za teže bolesnike", rekao je Vagić i dodao kako je za početak pripremljeno 100 kreveta, no mogućnost proširenja na njih 270 odmah postoji. 

"Većina građana je savjesna, a onaj dio koji nije pozivam da budu savjesni jer je ovo najveća ugroza nakon Domovinskog rata", rekao je Vagić.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako će vojska biti na raspolaganju da pomogne. "Sudjelovat ćemo s još dodatnim timom ovdje ako za to bude potrebe", poručio je.

Za vrijeme današnjeg predstavljanja u Areni, kreveti su ograđeni, a kako je već naglašeno, ovo će biti jedini put da je prostor pripremljen za COVID-19 pacijente otvoren za medije. Prostor će se, nakon današnjeg predstavljanja, očistiti i dezinficirati te će biti spreman za prihvat lakše oboljelih. 

Na trećem katu Arene Zagreb, pripremljenom za pacijente, pripremljeni su kreveti s kisikom, a postoje utičnice i Wi-Fi. Također, organizirana je i prehrana. "Ovaj dio je klimatski odvojen od ostatka dvorane", naglasio je Vagić te objasnio kako je to dobro jer se osobe u drugim prostorijama onda ne mogu zaraziti. Medicinsko osoblje koje dolazi raditi oblačit će se na drugom katu gdje imaju sve što im je potrebno.

"Mi nemamo ambulantu, ovo nije namijenjeno da pacijenti dođu prvo ovdje. Trebaju biti negdje pregledani", napomenuo je Vagić. 

"Budući da smo dobro informatički opremljeni, povezani smo s bolnicama kako bi izbjegli papirologiju. Liječnik će u prijemnoj ambulanti pregledati bolesnika i odlučiti na koji će ga dio smjestiti", naglašeno je na današnjem predstavljanju.

Glavna sestra stacionara Arena Snježana Krpeta rekla je kako će se sestrinska služba sastojati od 60 medicinskih sestara i tehničara, no mogućnost proširenja također postoji. 

GALERIJA Predstavljanje stacionara za pomoć zdravstvenom sustavu u razdoblju COVID pandemije u Areni

Predstavljanje stacionara za pomoć zdravstvenom sustavu u razdoblju COVID pandemije u Areni
1/13

"Ovdje dolaze dogovoreni pacijenti, ustanova iz koje dolaze mora dogovoriti premještaj. Primamo blaži oblik bolesti, ljude koje treba rehabilitirati prije odlaska kući", objasnila je. 

Davor Vagić rekao je da će u areni biti 18 liječnika. Od njih, tri liječnika daje HV, sedmero ih je iz KBC Sestre milosrdnice, a preostalih osam liječnika bit će izabrani u dogovoru s Ministarstvom.

"Očekujemo da će puno veća biti sestrinska skrb jer su to pacijenti s blažim oblikom bolesti", dodao je.

"U ovom trenutku Klinika za infektivne bolesti i KB Dubrava snose najveći teret, no zdravstveni sustav i dalje funkcionira. COVID nije jedina bolest i sustav se mora sačuvati. Arena će biti mjesto koje pomaže", zaključeno je na današnjem predstavljanju. 

Komentara 42

AL
alfagt2015
16:41 03.11.2020.

a kad ce doci statisti

SN
snicl
16:38 03.11.2020.

Jel su stavili madrace da za ovaj put.Teatar ide dalje.Ulaznice na dan predstave 10kn skuplje.

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
16:51 03.11.2020.

"Lakši pacijenti" će biti u Areni Zagreb. Zbog čega neće biti doma?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije