Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK S MACRONOM

Plenković: Imam posebno topao i afektivan odnos prema Francuskoj i Parizu

Foto: Tomislav Krasnec
1/3
07.01.2020.
u 14:46

Hrvatski premijer s francuskim predsjednikom razgovarat će o predsjedanju Hrvatske Vijećem EU, o novom višegodišnjem financijskom okviru Europske unije, iračko-iranskoj krizi...

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u Parizu u radnom posjetu Francuskoj, gdje se sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kako bi mu predstavio prioritete predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije te razgovarao o aktualnim temama.

- Zahvaljujem predsjedniku Macronu na pozivu za današnje konzultacije na samom početku rada hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Današnji sastanak prigoda je da dodatno osnažimo bilateralne odnose Hrvatske i Francuske, da unaprijedimo ne samo visoki stupanj međusobnog poštovanja i dijaloga, već da ovakvi susreti posluže za još veću gospodarsku i trgovinsku suradnju. Hrvatska i Francuska godišnje razmjene oko milijardu eura, a Francuska je 9. investitor u RH. Lani smo primili više od 650.000 francuskih turista u Hrvatskoj. S obzirom da imam i osobno posebno topao i afektivan odnos prema Francuskoj i Parizu u kojem sam živio 5 godina drago mi je da smo predsjednik Macron i ja uspostavili iskrenu i kvalitetnu suradnju i u okviru bilateralnih kontakata i osobito na razini Europskog vijeća - izjavio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s francuskim predsjednikom.

 

Plenković je Macronu predstavio program i glavne aspekte hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, razgovaralo se i o pregovaračkom okviru za buduće odnose Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, o pregovorima o novom višegodišnjem financijskom okviru Europske unije, o pripremi Konferencije o budućnosti Europe te o sastanku na vrhu između zemalja članica Europske unije i zemalja jugoistoka Europe, koji će se održati u svibnju u Zagrebu. 

Na sastanku s Macronom bilo je riječi i o iračko-iranskoj krizi.

Plenković je prije sastanka rekao da obje zemlje žele maksimalno stati uz bok partnerima, svojim saveznicima (SAD-u), ali i pridonijeti deeskalaciji napetosti u Iraku, Iranu, na Bliskom istoku, pomoći da se ta stabilnost ne ugrozi, javio je naš novinar Tomislav Krasnec iz Elizejske palače.

Komentara 22

JU
juma
15:23 07.01.2020.

Lijepo za procitati. Kada bi tako topao i afektivan odnos imao prema Hrvatskoj i njezinim gradjanima, mozda bi mogao postati dobar premijer. Ovako je samo dobar uvlakac u francuski probavni sustav.

KA
kajinx
15:14 07.01.2020.

Francuska, uz Englesku, još uvijek radi na sprovođenju Versajskog sporazuma kojim je obećana velika Srbija. Sada ćemo vidjeti koji će slijedeći korak izvesti Plenković.

UV
uvijekje
14:09 07.01.2020.

sigurno će biti koristi za hrvatsku kao uvijek i dok su komunjare kineze tri tjedna šetali po hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije