Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO U SABORU

Sukob zastupnica s premijerom: 'Omalovažava me', 'Nazvao me bezobraznom'

Zagreb: Izvanredna sjednica Sabora o Zakonu o obnovi Zagreba i okolice
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/20
02.09.2020.
u 09:55

Od danas je na snazi odluka o obveznom nošenju zaštitnih maski u Sabornici, a prisutan je i manji broj zastupnika, njih 41. Za one koji nisu u mogućnosti biti u sabornici aktivirana je mogućnost elektroničkog glasovanja

Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije glavna je točka dnevnog reda na današnjoj izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora. Kako je već poznato iz prvog čitanja, zakonom se definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada u udjelu od 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina. Novost u odnosu na prvo čitanje jest uvrštavanje u zakon socijalnih kriterija, odnosno dohodovnog i imovinskog cenzusa, no oporba je već najavila i nove amandmane.

10:55 Saborska zastupnica Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković sukobila se s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Orešković: Predsjedniče Vlade, ovaj zakon je velika laž. U samom zakonu ne propisuju se nikakvi programi. Naprotiv, izričito se kaže da će se sve što je potrebno da se u krene obnovu propisati naknadno, što znači u sobičcima i hodnicima. Građani od toga sigurno neće sigurno imati koristi, ali ne sumnjam da neki drugi hoće.

Plenković: Ja se nadam da kao pravnica znate što radi izvršna vlast, a što predstavnička vlast. To je elementarna abeceda. Da sve damo na provedbu u Sabor, obnova bi trajala 200, 300, 500 godina. Ja vas molim da vašu demagogiju smanjite. Jer sve ovo što ste govorili, ovakav zakon kojim država uzima toliki teret na svoja leđa, zaista je bezobrazno kvalificirati kao laž.

Orešković: Smatram neprimjerenim da me predsjednik Vlade naziva bezobraznom. 

Jandroković: Vi niste dobili opomenu kada ste rekli da netko laže. Onda ste dobili odgovor, pa nisam dao opomenu jer sam smatrao da je to rasprava, iako je neugodna.

Orešković: Velika je razlika reći da je neki dokument laž i ići na osobnu razinu.

Jandroković: Sada dobivate opomenu. Izvolite sjesti i ne upadajte, a da niste dobili riječ. Držite se pravila. Vi ste ti koji se stalno pozivate na njih.

10:47 Jandroković je upozorio klub lijevog bloka da krši poslovnik.

– Četvero vas je ovdje, a smije biti dvoje. Molim vas da poštujete pravila kao i ostali – kazao je predsjednik Sabora.

– Vi kršite poslovnik. Svaki bi zastupnik trebao imati pravo replike. Tražit ćemo ocjenu ustavnosti – kazala je Peović.

10:41 – Zbog nezadovoljstva brojem replika zaiskrilo je i između drugih zastupnika. Tomislav Tomašević smatra da je dogovor bio drukčiji, što je predsjednik Sabora odbacio.

– Poslovnik je jasan. Ja vam to sigurno nisam rekao – kazao je Jandroković.

10:29 – Zastupnica Sandra Benčić prigovorila je predsjedniku Sabora jer smatra da bi klubovi trebali imati više replika te su im uskraćena prava. Jandroković je ustvrdio da nije povrijeđen poslovnik.

10:15 Plenković: Obnova će se financirati po modelu 60% država, 20% jedinice lokalne samouprave, 20% vlasnici

– Ovaj konačni prijedlog zakona prije svega se odnosi na zgrade koje su neupotrebljive i privremeno neupotrebljive. Predviđeno je da se konstrukcijska obnova sufinancira iz proračuna države, lokalnih jedinica i suvlasnika/vlasnika. Novost je uvođenje socijalnih kriterija. Građanima Zagreba i dvjema susjednim županijama koji primaju minimalnu plaću, a čiji neoporezivi dohodak ne prelazi 4000 kuna, država će pokriti iznos od 20%, za koji je predviđeno da će ga pokriti vlasnici. Uvjet za to jest da u trenutku potresa njihova nekretnina nije vrijedila više od 200 000 kuna – kazao je premijer Plenković.

Dodao je da se neće sufinancirati obnova interijera. Također je napomenuo da je uvrštena mogućnost založnog prava države na nekretnine građana koji ne uplate svoj dio.

Premijer je poručio kako se nada da će ovako važan zakon biti donesen konsenzusom.

9:56 – Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odobrio je stanku. Sjednica se nastavlja u 10:05.

9:56 – IDS i Možemo također traže stanku.

9:53 – HDZ traži stanku. Uime kluba vladajuće stranke govorio je Domagoj Ivan Milošević koji je napomenuo da je Vlada već usvojila 25 amandmana. Što se tiče transparentnosti, kazao je da je ovaj zakonski okvir jamac tome.

– Već smo i u prvom čitanju pokazali socijalnu osjetljivost, a posebno time što smo uveli imovinski cenzus za one sugrađane koji su najugroženiji pa neće sudjelovati u obnovi – kazao je Milošević.

9:52 – Škoro je najavio nove amandmane jer njegova stranka smatra da niti hrvatska Vlada ni Zagreb nemaju taj novac.

9:46 Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić optužila je premijera da ju je omalovažavao

– Desetkovali ste zastupnike. Prvo, nisu svi ovdje, drugo, sažimate raspravu jer ste nam smanjili vrijeme za govor – kazala je Marija Selak Raspudić koja traži i objašnjenje od premijera zašto se negiraju postojeći zakoni i kreira se novi. 

– S jedne strane imali smo tajkunsku ljevicu koja je odlučila svoj program bazirati na tome da kupiš zakon i dobiješ stan. S druge strane imali smo vas kao panične populiste, niste pokazali dovoljno integriteta da kažete kako postoji zakonski okvir. Zašto se ponašate kao zakonodavni profiter – pitala je zastupnica Mosta. 

– Ne vidim logike ni smisla u vašoj intervenciji i u pitanju. Kao da ste prespavali razdoblje od potresa do danas – odgovorio je premijer Plenković dodajući da je zakonodavni okvir koji imamo nedostatan za štete koje su nastale u potresu i da se s njim ne bi moglo riješiti ništa.

Selak Raspudić zatim je kroz institut povrede poslovnika poručila kako je "premijer omalovažavao zastupnicu tezom da je prespavala cjelokupnu raspravu".   

9:44 – Stanku je zatražila i Anka Mrak-Taritaš

– Ovaj zakon nije provediv. Mora se donijeti program mjera da bi bio provediv, a to će donijeti Vlada. To znači mimo građana i Sabora. Ako hoćete riješiti problem, onda ga treba riješiti. Za zgrade javne namjene ne treba nam ovaj zakon. Zakon čekaju građani ovog grada – kazala je zastupnica Mrak-Taritaš.

9:44 – Predsjednik Sabora odobrio je stanku od 5 minuta.

9:42 – Peđa Grbin zatražio je stanku od dvije minute. Istaknuo je da je postojeći zakon o obnovi neadekvatan.

– Pozdravljamo socijalne kriterije koji su uvršteni, ali nisu adekvatni i pravedni. Uz to, problem su i zaštićeni najmoprimci. Oni ovim zakonom nisu uopće zaštićeni. Radi se o skupini ljudi koji će biti ovim zakonom gurnuti na cestu. Naše glasanje će ovisiti o uvažavanju naših amandmana.

9:40 – Ministar Ivan Malenica položio je prisegu s obzirom da to nije mogao učiniti s ostalim zastupnicima jer je bio u samoizolaciji.

9:35 – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izvijestio je da je od danas na snazi odluka o obveznom nošenju zaštitnih maski u sabornici, što je jednoglasno usvojeno na sjednici Predsjedništva Hrvatskoga sabora. Osim toga, u sabornici sjedi manji broj zastupnika, njih 41, a za one koji nisu u mogućnosti biti u sabornici aktivirana je mogućnost elektroničkog glasovanja.

Komentara 125

JS
Jurica_Spindl
11:10 02.09.2020.

Dobro da se pricekalo sa tim zakonom i da se dobro razmislilo i proracunalo kako bi se donijela najbolja odluka.

Avatar stars
stars
11:07 02.09.2020.

Misim da je ovaj model obnove sasvim razuman i dobar. Ne moze drzava snositi sve troskove, ali vrlo izdasan prijedlog vlade.

Avatar MateTaraba
MateTaraba
11:08 02.09.2020.

Nadam se da oporba nece skupljati jeftine poene kao inace, nego da ce ozbiljno shvatiti situaciju i konstruktivnim prijedlozima sudjelovati u raspravi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije