Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obraćanje premijera

Plenković: Teško da će biti išta od istrage obnove, a Puljašić je podnio ostavku na mandat u Saboru

Zagreb: Plenković i Vujčić dali izjave nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
14.01.2021.
u 14:38

– Morate pronaći tko je ''duboko grlo'', treba otkriti tko iznosi detalje sa sastanaka – kazao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice Vlade na kojoj su usvojene dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Upitan tko će imati jurisdikciju nad obnovom, Plenković je odgovorio kako je Vlada kapetan, a Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje će provoditi obnovu.

Osvrnuo se i na kriterije za obnovu u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

– Sve će biti transparentno. Sisačko-moslavačka županija potpomognuto je područje te će imati povlašteni položaj – kazao je.

Potvrdio je kako je on spomenuo da je nastupila zastara vezano uz istragu o obnovi kuća na Baniji.

– Teško da će od toga biti išta, ali DORH se može u to upustiti. Mi moramo precizno utvrditi koje su sve kuće i zgrade bile obnavljane. Postojalo je šest kategorija obnove, prve tri su bile sanacije, za to su ljudi dobivali sredstva i sami rješavali. Kategorije 4, 5 i 6, to se radilo od temelja. Ne govorim to zbog zaštite bilo koga, najbitnije je utvrditi fakte, a ne govoriti paušalno – rekao je govoreći o zastari za potencijalna kaznena djela u obnovi Banije.

Zagreb: Plenković i Vujčić dali izjave nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura
1/9

Na pitanje smatra li da su neke stvari mogle biti bolje odrađene, rekao je kako je već sve rekao.

– Ako želite o dojmu, možemo... – kazao je te nastavio:

– Što se tiče medijskih sloboda, vi znate da sam ja jedan od premijera koji su najviše dostupni. Podržavam slobodu medija u svakom pogledu. Ne bi mi palo na pamet da nekog od medija tužim, ni novinare ni urednike ni izdavače, drugi su tankoćutniji. Jako je važna demokracija, naročito u vrijeme interneta. Kao što mediji imaju pravo na stav, tako i mi imamo pravo na stav, pa tako i na stav tko, što i kako izvještava.

Osvrnuo se i na HDZ-ova gradonačelnika Požege Darka Puljašića.

– Gradonačelnik Požege podnio je ostavku na mandat u Saboru nakon što sam se upoznao s faktima, s tim nisam bio upoznat bez obzira na istančane radare. Onaj tko je odgovoran – neka odgovara. Podržavamo institucije da to rasvijetle, a drugo je u nadležnosti županijske organizacije. Na dan kad su se sastavljale liste, predsjednik županijske organizacije odustao je od kandidiranja i zato je požeški gradonačelnik bio na listi za Sabor – rekao je i dodao:

– Ne možemo svaki put pogoditi, ali možemo pogreške priznati. To je veliki pomak.

Premijer nije želio komentirati izjavu Dubravke Šuice o tome tko govori Banija, a tko Banovina.

– Morate pronaći tko je ''duboko grlo'', ne mislim u kontekstu filmova. Treba otkriti tko iznosi detalje sa sastanaka. Što mislite o čemu se razgovara na sastancima stranaka. Neću komentirati zatvorene sastanke – kazao je, a na ponovljeno pitanje poručio je:

– Točka. Ne želim to komentirati.

Dodao je i kako postoje naznake da će EMA 29. siječnja dati odobrenja za cjepiva AstraZenece te kako se očekuje da će se teretane otvoriti prije 31. siječnja.

– Ovo što je do sada na snazi traje do 31. siječnja. Ako situacija bude dobra, možemo ići na relaksiranje, ali zimski mjeseci nisu prijatelj relaksacije – zaključio je. 

Video – Medved: Zbrinuli smo sve ljude koji su utočište u prvim danima pronašli u pogonu Drvnog centra u Glini

Komentara 108

SC
saff_cenzuriran
14:53 14.01.2021.

taj svim silama štiti korupciju

MA
maximinimax
14:29 14.01.2021.

Neda na svoje

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
14:27 14.01.2021.

Znači pojeo vuk magare. Bilo je i za očekivati, pa neće svoj svome nož u leđa zabijati. Da imamo poštene političare smislili bi oni način kako tim profiterima stati na rep

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije