Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković: Vjerojatno će se posljedice ruske invazije na Ukrajinu osjetiti i na našem gospodarstvu

Zagreb: Održana sjednica Vlade o stanju u Ukrajini
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
09.03.2022.
u 15:46

Želimo i mijenjamo stvari na bolje, to je preduvjet modernog i uspješnog društva kakvo gradimo, kazao je

Danas se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava 106. sjednica Vlade.

- Želim čestitati svim ženama ovaj važan dan, posebno su nam u mislima žene u Ukrajini čija su temeljna prava ugrožena. Ravnopravnost žena i muškaraca je pravo zajaćeno ustavom. Na jučerašnji dan obilježavamo postignuća žena, njihovu hrabost u stvaranju boljeg svijeta. Naše društvo je postiglo veliki napredak, ali je još suočeno s nizom izazova. Želimo, ali i mijenjamo stvari na bolje, to je preduvjet modernog i uspješnog društva kakvo gradimo - započeo je premijer Plenković čestitkom za Dan žena. 

- Proteklih smo dana imali važnu misiju MMF-a. Podaci pokazuju da smo ostvarili impresivan gospodarski oporavak u 2021., što potvrđuje smjer kojim je vlada vodila ekonomsku politiku. Ono što mi i inače govorimo, sada je to potvrdio Međunarodni monetarni fond. Također je potvrdio da je rast od 10,4 posto znatno premašio očekivanja. Vjerojatno će se posljedice ruske invazije na Ukrajinu osjetiti i na našem gospodarstvu, pogotovo se izdvajaju kratkoročni inflaratorni pritisci - dodao je Plenković.

Dotaknuo se i mjera sprječavanja rasta cijena energenata

- Mi smo to promišljali na cjelovit i obuhvatan način. Taj paket je vrijedan 4,8 milijardi kuna, nešto smo ga i malo povećali uoči pripreme današnje sjednice vlade. S te strane, vjerujem da smo s mjerama napravili mehanizam koji će krajnje moći kalibrirati ovu krajnje nepredvidivu situaciju s cijenama naftnih derivata - kazao je. 

- Cijeli naš paket je u potpunosti na tragu smjernica koje je predstavila EK, a koje se odnose na cijelu EU, a kojima se potvrđuje mogućnost reguliranja cijena u iznimnim okolnostima i utvrđuje kako države mogu preraspodjeliti prihode od visoke dobiti u energetskom sektoru i trgovanja emisijama potrošačima. Vjerujem da na ovaj način pokazujemo kako su mjere i politike u potpunosti uključene u ono što se zbiva globalno, a koje su korisne za građane. Sutra će biti održan i sastanak u Versaillesu, važno je da za tu višerazinsku dinamiku upravljanja izazovima budemo svjesni da ima potpuno koordiniranu politiku u Europi - dodao je. 

Ministar Tomo Medved izvijestio je o stanju s obnovom na potresom pogođenom području. 

- Nekonstrukcijom obnovom obnovljeno je 1724 obiteljskih kuća, dok se radovi provode na 951 obiteljskoj kući, za što je angažirano 47 gospodarskih subjekata. U tijeku je pregled i ocjena radova na dodatnih 1.000 kuća. Cilj nam je da se svi kojima je utvrđena zelena naljepnica da se vrate u svoje kuće. Ugovorena je izgradnja 138 zamjenskih kuća, a u tijeku su ocjene zaprimljenih ponuda za izgradnu dodatnih 78 kuća. U tijeku je postupak prikupljanja ponuda izvođača za prvih deset višestambenih zgrada, a u tijeku je i postupak prikupljanja ponuda za izgradnju dodatne četiri višestambene zgrade u Glini - izvijestio je. 

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o stanju s koronavirusom

- U Hrvatskoj je zabilježeno pozitivna 2.588 PCR te 662 brza antigenska testova. I dalje se nastavlja trend smanjivanja broja hospitaliziranih osoba. Zaključno s jučerašnjim danom, najmanje jednom dozom cijepljeno je 70.6 posto odraslog stanovništva. Danas počinje cijepljenje cjepivom Novavax, riječ je o cjepivu koje je bazirano na pročišćenom proteinom. Nastavljamo s provedbom aktivnosti u svrhu očuvanja zdravlja ukrajinskih građana. Od 25. veljače do danas, ukrajinskim građanima pruženo je ukupno 249 usluga zdravstvene zaštite, dok su tri osobe hospitalizirane. Hitna medicinska služba imala je 14 intervencija, dok je utvrđeno 5 pozitivnih slučajeva COVID-19, a također im je omogućeno cijepljenje. Ne smijemo zanemariti i uobičajena cjepiva jer se upravo u Ukrajini događa epidemija ospica te rubeole zbog slabijeg cijepljenja protiv bolesti - dodao je. 

- Unatoč minimalnom porastu, vidljiv je znatan pad hospitaliziranih te preminulih osoba. Postignut je određen stupanj imunosti što stožeru omogućava da razmatra daljne ublažavanje epidemioloških mjera, a neke od mjera koje vrijede do kraja ožujka mogle bi se ukinuti već idućeg tjedna. Iako je prihvat izbjeglica u prvom planu, ipak se prati utjecaj na epidemiološke situacije, a po trenutnim podacima izbjeglički val nema značajnog utjecaja na pogoršanje epidemiološke situacije - dodao je potpredsjednik Vlade Davor Božinović. 

>> VIDEO Pogledajte prizor razrušene stambene zgrade u Harkivu: Ovo je najbrže rastuća izbjeglička kriza u Europi od Drugog svjetskog rata

Ključne riječi

Komentara 30

ST
stefj
16:28 09.03.2022.

Ne znam zašto to vjerojatno, kada je to 100% sigurno... Nema tih mjera koje vlada može napraviti da anulira sve te negativne trendove, može eventualno samo malo ublažiti, kao što i radi... Da li je sada, u ovoj krizi, napokon sazrijela ideja da treba napraviti reforme javnog sektora ili ćemo i dalje trpati ljude u te strukture s izgovorom socijalnog mira? Da li ćemo i dalje dizati plaće u javnim strukturama, bez obzira na pritisak na privatni sektor?... A što znači privatni sektor, vidjeli smo s pandemijom kada je preko noći punjenje proračuna palo na 30%. Toliko o tome kako je javni sektor samoodrživ i samodostatan... Sve se radi okolo, samo da se ne dirne u to osinje gnijezdo javnih struktura. I tako to već desetljećima...

Avatar @promatrač
@promatrač
16:07 09.03.2022.

Budimo točni i precizni, ne invazija na Ukrajinu nego sankcije Rusiji ćemo (već jesmo) bolno osjetiti.

ZP
Zabranjen pristup
16:05 09.03.2022.

Vjerojatno? Pa gorivo je na 2€ i to je samo pocetak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije