Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Croatia Airlinesu odobreno 100 milijuna kn, prihvaćen prijedlog za povećanje plaća u zdravstvu

Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
26.09.2019.
u 10:11

Premijer Andrej Plenković rekao je kako očekuje konsolidaciju CA, kako bi tvrtka bila spremna za nove iskorake "vodeći računa o novim partnerstvima koja su nužna"

Vlada je na sjednici prihvatila zaključak o potpisivanju Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim je sa sindikatima dogovoreno povećanje dodataka na plaće od 1. rujna u ukupnom iznosu od 400 milijuna kuna godišnje.

Na početku sjednice Vlade obratio se premijer Andrej Plenković koji je govorio o aktualnim temama.

"Što se tiče 3. maja, nakon naših odluka dobili smo informaciju da je kompletiran cijeli proces i da brodogradilište kreće u novi početak", kazao je premijer na početku sjednice Vlade.

"Nakon angažmana Vlade RH i ponovnog pokretanja poslovanja te nastavka gradnje broda br. 733, idući korak važan za 3. maj jest pronalazak strateškog partnera, a sličan ćemo model nastojati primijeniti i na Uljanik", kazao je premijer.

"Prošli tjedan bili smo na okončanju radova istočne zaobilaznice Vinkovci i to mi je drago, obilježili smo Europski tjedan sporta koji je bitan za zdravlje, posebno za osobe starije životne dobi, te zahvaljujem Središnjem uredu za sport. Obilježen je i Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Nastavljamo s našom politikom jačanja sankcija u odgovarajućim zakonima", kazao je.

"Nastavljamo s politikom pooštravanja kazni protiv počinitelja nasilja u obitelji, nad ženama i djecom, a sve izmjene propisa koje su dogovorene s predstavnicima civilnog društva bit će usvojene do kraja godine", istaknuo je Plenković.

Spomenuo je i otvaranje nove sortirnice Hrvatske pošte u Velikoj Gorici te rekao kako se radi o najvećoj investiciji u povijesti HP-a.

Prihvaćen je dodatak Kolektivnom ugovoru kojim se povećavaju plaće u zdravstvu

Vlada je na sjednici prihvatila zaključak o potpisivanju Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim je sa sindikatima dogovoreno povećanje dodataka na plaće od 1. rujna u ukupnom iznosu od 400 milijuna kuna godišnje.

Predviđeno je linearno povećanje dodatka za posebne uvjete rada za 3 posto i povećanje dodatka za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi za 4 posto, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Također, povećana je naknada za pripravnost za jedan posto za radni dan, odnosno dva posto za subotu, nedjelju i blagdan, a ugovorena je i naknada troškova prijevoza za dolazak na posao i odlazak s posla iz pripravnosti, kao i kada se radnik odazove na rad po pozivu.

Sredstva za provedbu Dodatka II. u ukupnom iznosu od 400 milijuna godišnje planirat će se u prijedlogu Financijskog plana Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2020. godinu i projekcijama za 2021. i 2022. godinu.

Novac za isplatu dodatka u ovoj godini u iznosu od 100 milijuna kuna osigurat će se internom preraspodjelom u Financijskom planu HZZO-a i projekcijama za 2020. i 2021 godinu, rečeno je na sjednici Vlade.

Dodatkom je uređeno i usklađivanje s odredbama Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Plenković: Očekujemo konsolidaciju CA

Vlada je odobrila Croatia Airlinesu 100 milijuna kuna iz proračunske zalihe, u sklopu osiguranja preduvjeta za dokapitalizaciju kroz stabilizaciju poslovanja domaćega avioprijevoznika.

Riječ je o provedbi prošlotjedne Vladine odluke, odnosno uplati prvoga dijela predujma u korist nacionalnog zračnog prijevoznika od 250 milijuna kuna za stabilizaciju poslovanja prije dokapitalizacije. Isplata je predviđena u dva obroka – najmanje 100 milijuna kuna u 2019. godini i na to se odnosi današnja odluka, a preostali iznos do 250 milijuna kuna u 2020. godini.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako očekuje konsolidaciju kompanije, kako bi bila spremna za nove iskorake, "vodeći računa o novim partnerstvima koja su nužna".

Sukladno projekciji novčanog toka za iduća 24 mjeseca, koja je bila podloga za prošlotjednu Vladinu odluku, utvrđen je nedostatak financijskih sredstava Croatia Airlinesa za popravak i generalni remont preostala dva motora zrakoplova u procijenjenom iznosu od 71 milijuna kuna, plaćanje dospjelog duga prema domaćim dobavljačima od 68 milijuna kuna, ostale neophodne investicije u sljedećih 12 mjeseci u iznosu od 60 milijuna kuna i plaćanje kreditnih obveza u ukupnom iznosu od 26,3 milijuna kuna.

U Vladi dodaju da treba osigurati i određena sredstva za izvanredne popravke jer se prosječno jednom godišnje pojave izvanredni popravci motora, što su dodatni troškovi od oko četiri milijuna dolara po motoru.

U Vladi smatraju da su u slučaju nedostatka potrebnog kapitala za nesmetano financiranje redovnog poslovanja Croatia Airlinesa neizbježne iznimno negativne posljedice za hrvatsko gospodarstvo, posebno turizam, pri čemu očekivane negativne ekonomske posljedice kumulativno višestruko nadmašuju planirani iznos kapitalne injekcije i buduće dokapitalizacije.

To se, kažu u Vladi, posebno odnosi na poremećaje na domaćem zrakoplovnom tržištu koje u velikoj mjeri ovisi o Croatia Airlinesu, kao i povezivanje hrvatskih gradova s ključnim europskim gradovima, što je od nacionalnog interesa te dodatno od ključne važnosti za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

Ključne riječi

Komentara 5

KA
kajinx
11:42 26.09.2019.

Sve mi se čini da su izbori jako blizu.

NI
Nini istrijan
13:18 26.09.2019.

I sad koja je razlika od komunjara koji su ovako sponzirali gubitase i odrzavali ih na zivotu i na kraju doveli do inflacije od 2000%?? Ova vlada sjedi na s dvije stolice,zele biti toboze kapitalisti ali njeguju tipicno socijalisticki monopolni sistem pa su ni tamo ni ovamo.To je obicno odlika onih koji ne znaju sto zele i nemaju nikave vizije buducnosti. Lutaju jadni a s njima i narod naravno ! Glavno je da ustase i partizani jos uvijek vode rat,ha,ha,ha. Mi smo stvarno karikatura stvarnosti,ha,ha,ha.

MA
marijaqwer
13:17 26.09.2019.

Vlada iz pričuve daje 250000000 kn u tvrtku koja ima najveće plaće u RH ( neto iznos od 25000 do 45000 kn mjesečno ). Masnoj guski mažu vrat, a nas vode žedne preko vode. Vjerodostojno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije