Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA TERASAMA BEZ GLAZBE

Karantena se vraća na 14 dana, za terase kafića stroge mjere o udaljenosti između stolaca

Karlovački ugostitelji pripremaju terase kafića za otvaranje koje je najavljeno za 1. ožujka
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
26.02.2021.
u 11:35

Nakon niza konzultacija sa svim resorima, od 1. ožujka omogućit će se rad ugostiteljskih objekata na terasama

Od ponedjeljka se otvaraju terase ugostiteljskih objekata, ali uz pridržavanje epidemioloških mjera. Također će se dopustiti treninzi u zatvorenim prostorima. Ministar Davor Božinović iznio je detalje o popuštanju mjera.

Stožer održava konferenciju za medije.

U Hrvatskoj je zabilježeno 505 novih slučajeva koronavirusa, kazali su na konferenciji. Testirana je 5071 osoba u 24 sata. Preminulo je 14 osoba. Cijepljeno je 146.565 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je u odnosu na prošli tjedan povećanje od 35 posto. U EU smo na 3. mjestu po incidenciji, nižu imaju Finska i Danska. Prijavljene su 1074 nuspojave na cjepivo.

"U kontekstu relaksiranja mjera, trebam napomenuti da se apsolutno ne smije relaksirati naša odgovornost", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. 

Ministar Davor Božinović iznio je detalje o popuštanju mjera.

Terase

Radno vrijeme može biti od 6 do 22 sata, dopušten je samo rad na otvorenom, ako terase imaju pleksiglas, sve se treba otvoriti da bi zrak strujao. Potrebno je osigurati razmak među gostima, stolci moraju biti razmješteni na 1, 5 metara, a stolovi minimalno tri metra.  Na ulasku treba biti dostupno dezinfekcijsko sredstvo, na toalet se može, ali svi moraju nositi masku i mora to biti jasno istaknuto. Nije dopušteno puštanje glazbe u ugostiteljskom objektu

Treninzi u zatvorenim prostorima

Dvorane u kojima su treninzi moraju biti provjetravane, najveći broj osoba ne smije biti viši od jedne osobe na 20 četvornih metara dvorane. Trenirati se mogu samo beskontaktni sportovi. Primjerice nogomet, košarka, ali i borilačke vještine mogu se održavati ali tako da se rade kondicionalni treninzi, za koje nije potreban kontakt. Tenis se može igrati, tu nema kontakta.

Treba temeljito čistiti dvoranu i rekvizite. Svlačionice i tuševi ne bi se trebali koristiti, ali može pod određenim mjerama, treba organizirati da u svlačionicu ne ulaze više od dvije osobe odjednom. Obvezno je nošenje maski.

Britanski soj u Hrvatskoj

"Nemamo još dovoljno podataka. Opservacije su u Europi, sve su to neke vrste pretpostavki da je taj soj uzeo primat. Ono što je najsvježije jest da je britanski soj dokazan kod dvojice igrača Hajduka i u nekoliko uzoraka iz Dubrovačko-neretvanske županije", kazala je Alemka Markotić. 

Širenje zaraze u školama

"Teško je reći da ulazimo u treći val, prije da je ovo kraj drugog. Škole su puštene na cijelom teritoriju, to je bilo postupno. Moglo se očekivati da se ovakvi slučajevi događaju. Postavljeno je pitanje o tome da se u pojedinim županijama vrate na B varijantu. O tome odlučuje Povjerenstvo u Ministarstvu, a dopušteno je i na lokalnim razinama da to odluče. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji imaju eksplozivno uzlazni trend i logično je da su posegnuli za prelaskom na online nastavu", kazao je Capak.

Članovi Stožera iz Velike Gorice u hotelu piju piće

"Oni su bili na operativnom sastanku s vlasnikom hotela oko smještaja osoba i, kako sam čuo, popili su čašu mineralne vode", kazao je Božinović.

Cijepljenje preko reda

"Postoje određene penalizacije koje je moguće poduzeti, ali treba utvrditi činjenično stanje", kazao je Beroš oko istrage u vezi s cijepljenjem preko reda

Širenje britanskog soja kod djece

"Nema podataka što se tiče djece da se kod njih brže širi. Sve je to dojam opservacije. Nije objavljeno kao studija i ne može se sto posto reći da se brže širi među djecom. Može se očekivati da počinje zahvaćati sve dijelove populacije, pa i djecu. Nije objavljeno da izaziva neki teži oblik bolesti kod djece ili odraslih. Očekivati je da će unutar obitelji lakše prelaziti na djecu, ali to su pretpostavke", kazala je Markotić. 

Karantena se vraća na 14 dana

"Karantena se vraća na 14 dana", kazao je Capak dodajući da će HZJZ objaviti nove preporuke. "Većina zdravstvenih djelatnika je cijepljena, tako da imamo jedan razlog manje i ne znamo koliko imamo oboljelih od britanskog soja", dodao je.

Igraonice za djecu

"Mi smo preporuke za igraonice objavili prije 14 dana. Sada nismo ništa planirali mijenjati. Mislimo da vrlo oprezno trebamo ići na popuštanje mjera, pogotovo jer imamo blagi uzlazni trend i britanski soj", kazao je Capak.

Pristajanje kruzera

"Mi smo dopustili kruzerima koji imaju do 200 putnika da pristaju. S obzirom na to da se već sada razgovara na relaciji turističkih agencija o potencijalnom dolasku tijekom ljetne sezone, ako bismo imali tu zabranu, onda naši turistički djelatnici ne bi bili u ravnopravnoj poziciji. U vezi s njima vrlo su striktna pravila i oni su vrlo dobro organizirani", kazao je Božinović. 
 

Video: Navala na psihijatre: Mladi gube ambicije, djeca imaju noćne more

 

Ključne riječi

Komentara 94

DU
Deleted user
11:41 26.02.2021.

svima koji kakaju po mjerama: samo mi mudri hrvati otvaramo birtije, nitko u eu to ne radi nego su neki u strogom lockdownu jer zele imati normalnu ljetnu sezonu. ali eto, mi hrvati.

Avatar salaso
salaso
11:47 26.02.2021.

Au al će se tapkat ispred stolova da se netko digne...

SN
Samo naprijed
11:31 26.02.2021.

Negativci iz Večernjeg, pored svih popuštanja oni u naslovu pričaju o zabranjenoj muzici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije