Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković na Vladi:

'Puljićeva izjava pokazuje da smo otklonili strahove oko Konvencije'

Zagreb: U Banskim dvorima održana 88. sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
05.04.2018.
u 09:53

Plenković je najavio da će se iduća sjednica Vlade održati u utorak, prije sjednice Hrvatskog sabora

Vlada je na današnjoj sjednici, između ostalog, usvojila Nacrt prijedloga zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji bi trebao omogućiti liberalizaciju taksi-prijevoza te ukidanje administrativnih ograničenja te odbila interpelaciju 21 saborskog zastupnika o radu Vlade po pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije.

Premijer Andrej Plenković uvodno je govorio o "svojevrsnoj krizi" sa zagađenjem vode u Slavonskom Brodu, gdje je u subotu bio s ministrima.

– Mislim da su u međuvremenu napravljene sve potrebne radnje koje se tiču javnog zdravstva. Moramo se u cijelosti osloniti na mišljenje struke, dakle, posebnog povjerenstva, jer je sigurnost i zdravlje naših sugrađana u Slavonskom Brodu najbitnija. Smatram da ovi rezultati koje dobivamo zadnjih nekoliko dana pokazuju da je situacija s vodom u biti dobra, da onečišćenja nema ili da je ispod rizičnih razina, ali mudrost nam nalaže da još koji dan pratimo u kontinuitetu jesu li ta ispitivanja i dalje takva. Apeliram na strpljenje svih građana u Slavonskom Brodu i okolice – rekao je Plenković, dodajući da je država sa svim svojih mehanizmima reagirala promptno s dostavom 16 cisterni, 61 spremnika i 600.000 vode u bocama te da ostaju pri tome da će dostavljati vodu dok bude potrebno. Rekao je i da je istraga o odgovornosti u tijeku.

Zagreb: U Banskim dvorima održana 88. sjednica Vlade
1/10

Plenković je istaknuo da je tijekom boravka na Hvaru posjetio grad i gradonačelnika Rikarda Novaka, s kojim je dogovoreno da se u vrijeme Dana hrvatskog turizma na Hvaru održi jedna sjednica Vlade koju će, osim turizma, posvetiti i razvoju hrvatskih otoka.

– Imamo sjajne nove pokazatelje u vezi s turizmom u prvih nekoliko mjeseci, već je 19 posto više dolazaka od početka godine u odnosu na 2017., 20 posto više noćenja, izvrsni su rezultati za Uskrs, kada je posebno bitno da raste broj noćenja domaćih gostiju. To je indikator i gospodarskih prilika i standarda u Hrvatskoj, tako da s te strane možemo biti izrazito zadovoljni – rekao je Plenković.

Plenković je najavio i da će se iduća sjednica Vlade održati u utorak, prije sjednice Hrvatskog sabora u srijedu, na kojoj će biti aktualno prijepodne.

Predstavljajući Nacrt prijedloga zakona o prijevozu u cestovnom prometu (EU), ministar prometa Oleg Butković rekao je da je cilj prilagodba novim trendovima, između ostalog zbog pojave novih oblika prijevoza. U odnosu na postojeći zakon, posebno su važne reformske mjere koje će, između ostalog, omogućiti liberalizaciju taksi-prijevoza te ukidanje dosadašnjih administrativnih ograničenja, što podrazumijeva lakše dobivanje licencije, rekao je. Uvode se pojmovi mikroprijevoza i integriranog prijevoza, što će povećati standarde kvalitete i smanjiti cijenu, dodao je Butković.

Ministrica demografije Nada Murganić rekla je kako smatra da je potrebno odbiti interpelaciju 21 saborskog zastupnika o radu Vlade po pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije jer je bespredmetna, odnosno jer je Vlada već uputila u saborsku proceduru prijedlog o potvrđivanju konvencije. Plenković je dodao da su među potpisnicima interpelacije i oni koji su bili članovi Vlade tri godine od kada su kao bivša Vlada potpisali konvenciju, a nisu je uputili u Sabor, iako su, kako je rekao, imali više nego komfornu većinu.

– Tako da moram priznati da sam malo začuđen da su se uopće odvažili takvo što podnijeti kao interpelaciju umjesto da su pogledali što su radili zadnje tri godine. S druge strane, mi smo podnijeli prijedlog zakona o potvrđivanju, uz njega smo vrlo jasno u interpretativnoj izjavi rekli na koji način Hrvatska tumači odredbe konvencije, jasno precizira što ona donosi, a što ne donosi kao obvezu u naš pravni poredak i s tom izjavom otklonili smo u cijelosti sve zabrinutosti i strahove kod dijela hrvatskih birača. Mislim da ste to mogli čuti u izjavi zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK mons. Puljića. Važno je da Vlada prepoznaje što je bitno za zaštitu žena od nasilja od obitelji, ali isto tako da se ovom izjavom otklone bilo kakvi strahovi jednog dijela naših sugrađana i birača – rekao je Plenković.

Plenković je komentirajući Prijedlog zaključka o prihvaćanju Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva rekao da se kod brojnih političkih aktera razvio "neobičan sentiment i gotovo antieuropski refleks".

– Vlada mora učiniti dodatne napore jer je to bila težnja praktički svih hrvatskih bitnih političkih aktera, predsjednika, Vlada, saziva Sabora od 1990. naovamo. I sad, pred petu godišnjicu članstva, dvije godine od predsjedanja Europskom unijom, mislim da moramo upravo tu našu pripadnost i identificiranje s vrijednostima kojima smo stremili, težili, ispunjavali uvjete i dosegli ih, konsolidirati u hrvatskoj javnosti i javnoj raspravi – rekao je Plenković.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Zagreb: U Banskim dvorima održana 88. sjednica Vlade
1/10

Komentara 33

LU
Lujo123
10:15 05.04.2018.

ništa vi izdajice niste otklonili! Borba tek počinje!

KO
konoplja
10:34 05.04.2018.

Gdje je nestala rodna ideologija gora od komunizma, pedofilija, transrodnost i ono i ostale gluposti koje poništavaju bitak?!? Što niste cvilili sve ove dane na sav glas i još ste navukli prema vama 70 000 ljudi na prosvjed da bi ste danas rekli da je OK?!?!? Nevjerojatna brzina promijene stajališta! Vjerodostojno!

BL
boris.ljubicic1
11:06 05.04.2018.

HNS može doma jer Vlada ima novog koalicijskog partnera....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije