Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U TV STUDIJU VEČERNJEG LISTA

Bačić: Plenkoviću mandat predsjednika HDZ-a istječe 17. travnja

Branko Bačić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/11
15.01.2020.
u 15:48

Središnja tijela HDZ-a do kraja tjedna trebala bi utvrditi uzroke izbornog poraza Kolinde Grabar-Kitarović - poručuje Bačić

Predsjednik HDZ-ova kluba zastupnika Branko Bačić gostovao je danas u TV studiju Večernjeg lista.  Neke od tema o kojima je govorio su unutarstranački izbori u HDZ-u i kao i utvrđivanje uzroka izbornog poraza Kolinde Grabar-Kitarović. 

Na pitanje kad očekuje unutarstranačke izbore u HDZ-u, Bačić je kazao: 

- Vi znate moj stav. Svoj stav sam iznio za Večernji list u listopadu prošle godine. Zalažem se da se unutarstranački izbori održe sukladno statutu HDZ-a, a to znači tijekom proljeća, do svibnja najkasnije.

- Drugi moj stav jest da ovo budu najdemokratskiji izbori ikada u Hrvatskoj, u ikojoj stranci....A znate zašto će tako biti? Jer smo naš statut napisali po mjeri jedne iznimno demokratske stranke i takav izbor nema niti jedna stranka u Hrvatskoj - istaknuo je Bačić koji je ispričao o načinu izbora koji je temeljem jedan član, jedan glas. 

- Ja se zalažem da se izbori čim prije organiziraju, provedu i da se nakon toga stranka konsolidira za parlamentarne izbore. Naravno, u slučaju da se ne dogodi neka izvanredna situacija. 

Na pitanje misli li na parlamentarne izbore, Bačić je potvrdio i kazao kako ih ne bi očekivao. 

- Ako provedemo izbore onako kako ja očekujem, gdje će biti demokratski proces ja mislim da stranka može dobiti na rejtingu ako pokaže veliku dozu unutarstranačke demokracije - rekao je Bačić.

Lovre Kuščević nije siguran hoće li dati podršku Blaženki Divjak, konstatirala je voditeljica. 

- Lovro je bio pogođen izjavama od dužnosnika HNS-a. Stav stranke, stranačkih tijela je da se odbije prijedlog za pokretanje odgovornosti koji je pokrenuo SDP. Inače, a prilikom važnih kadrovskih pitanja, kada Most nije podržao Zdravka Marića, mi smo izbacili Most iz koalicije - dodao je Bačić. 

Na pitanje znači li to da bi neki koji bi glasali suprotno bili izbačeni Bačić je rekao da ne može odgovoriti na hipotetsko pitanje. - Jasno smo naznačili da ćemo raspraviti o Blaženki Divjak. Nije bio niti jedan disonantni ton na sjednici - kazao je Bačić.

- Dobro poznavajući Plenkovića, nema dileme, ne želi on biti predsjednik tri mjeseca više kako izbjegao neko mjerenje, suočavanje na unutarstranačkim izborima. To što se njega tiče nema nikakvog problema a ni što se mene tiče. Ja držim da Andrej Plenković ima mandat do 17. travnja - kazao je Bačić. 

Na konstataciju voditeljice da se onda izbori za predsjednika stranke trebaju održati najkasnije 17. ožujka, Bačić je rekao: Rekao sam vam, par dan prije ili kasnije, sukladno statutu stranke treba provesti izbore.

- Karamarko je izabran jedne nedjelje dok još nisu bili izabrani niti županijski odbori, niti izaslanici za opći sabor- kazao je Bačić na komentar voditeljice da nije ostalo puno vremena

- U rokovima predviđenim statutom mi ćemo provesti unutarstranačke izbore. Da je rok protekao ja bih prvi reagirao - kazao je.

Na pitanje o vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi koji je danas dao naslutiti da će se kandidirati za predsjednika HDZ-a, Bačić je rekao: - Stranka je statutom propisala demokratsku izbornu utakmicu. Ja se veselim da ima dovoljno kandidata koje cijenim da mogu dobiti podršku na bilo kojoj razini. To je dobro. Zadaća je stranke, da se svima njima omogući ravnopravna demokratska utakmica - rekao je. 

- Član Hrvatske demokratske zajednice je svjestan da kada bira predsjednika, da tada važi i mjeri da predsjednik te stranke bude pobjednički kandidat na parlamentarnim izborima, jer svrha stranke jest pobjeda. Ne možete provesti svoju politiku ako ne pobijedite. Držim da na političkom obzoru Hrvatske nema niti za HDZ niti za Hrvatsku boljeg riješenja od Andreja Plenkovića. Taj moj stav je potpuno legitiman, dodao je Bačić.

Bačić još tvrdi da HDZ pod Plenkovićevim vodstvom nije nimalo odstupio od svog programa, pa ni na temi ratifikacije Istanbulske konvencije što im zamjera desnica. Uvjeren je da će Plenković, kojeg osobno bezrezervno podržava, stranku voditi i nakon unutarstranačkih izbora, kao i to da će HDZ do parlamentarnih izbora vratiti nekadašnji rejting.

Komentara 51

MA
manipulacija
14:30 15.01.2020.

Ne znam kako će završiti HDZove unutarstranačke borbe, ali jedno je sigurno - Bero neće biti premijer!

JO
JOHNNY
14:29 15.01.2020.

Bacic je vec izjavio da ce izbori biti u proljece i da ce biti okoncani do svibnja, iako nije zahvalan termin zbog predsjedanja. Mislim da je predsjedanje vaznije od unutarstranackih izbora koje god stranke da je rijec

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
14:56 15.01.2020.

Mladež zna za gostovanje Bačića i od samog početka su aktivni sa plusevima ili minusima, po potrebi. Još nisu skužili kako je to kontra produktivno sa ovakvim profilom političara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije