Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGROKOR

Jednoglasno izglasana nagodba u Agrokoru, Adris nezadovoljan

Agrokor - sastanak dobavljača
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
Autori: Hina, Ivan Pavić
19.06.2018.
u 15:40

Dogovor oko nagodbe jednoglasno je izglasan

Premijer Andrej Plenković izjavio je novinarima kako je zadovoljan pregovorima te izglasavanjem nagodbe u Agrokoru!

Kako je Večernji list već pisao, u finalnom nacrtu nagodbe ruske banke bi trebale dobiti 47 posto posto udjela, domaće banke 12 posto vlasništva Agrokora, kao i američki Knighthead Capital.

Dalje će sve biti u rukama Trgovačkog suda, a skupština vjerovnika održat će se od 4. do 6. srpnja kada će se svi oni koji su danas podržali nagodbu morati to potvrditi. 

TIJEK DOGAĐAJA:

15:45 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je danas izglasanu nagodbu:

"Nakon što je izglasana nagodba o Agrokoru želim izraziti svoje zadovoljstvo postignutim dogovorom Privremenog vjerovničkog vijeća. Drago mi je što su ovom nagodbom, kao i uostalom cijelim postupkom izvanredne uprave, spriječene moguće velike negativne posljedice na gospodarsku stabilnost Hrvatske.

Ali prije svega, pozdravljam dogovor koji će, vjerujem, osigurati likvidnost, održivost i stabilnost poslovanja, kako Agrokora, tako i svih povezanih dobavljača i vjerovnika, te sačuvati radna mjesta velikog broja hrvatskih ljudi.
 Iskreno vjerujem kako je sada u konačnici prevladana kriza koja je u prošloj godini dobrano potresla naše gospodarstvo i društvo. Iz svega moramo naučiti lekciju kako je stabilnost države i gospodarstva moguće graditi isključivo na zdravim osnovama, na vladavini prava i u okviru tržišta zasnovanog na poduzetničkoj slobodi, ali i jasnim pravilima poslovanja, izvijestili su iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

VIDEO O nagodbi se danas oglasio i šef HNS-a Ivan Vrdoljak:

13:25 – "Žao mi je što nisu svi zadovoljni, ali bitno je da je većina vjerovnika jako zadovoljna, a na optužbe da to nije u nacionalnom interesu, ne bih se složio, smatram da će se i u budućnosti potvrditi koliko je ovo važno za Hrvatsku", osvrnuo se na optužbe Adrisa Plenković. 

Nisu svi zadovoljni nagodbom.

"Uz sva naša nastojanja i želju da se postigne nagodba, Adris ne može podržati nagodbu vjerovnika koja nije ni pravedna ni poštena. Upitna je zakonitost cijelog postupka, a vrijeme će pokazati koliko je ovakva nagodba u hrvatskome nacionalnom interesu", kaže se u kratkoj izjavi Adrisa.

13:20 – "Velika većina vjerovnika jako je zadovoljna. Čini mi se da je ovaj proces globalno gledano bio izuzetno pozitivan za Hrvatsku. Mislim da je ovo izvrsna vijest", rekao je premijer Andrej Plenković.

13:13 – Jednoglasno je izglasana nagodba u Agrokoru

09:25 – Sergej Volk, predstavnik Sberbanka u Privremenom vjerovničkom vijeću, kazao je da će poduprijeti nagodbu.

„Drago nam je da smo postigli dogovor. Svi su sretni, neki su sretniji, no to je proces koji ima mnogo dijelova i vrlo je kompleksan”, kazao je Volk.

09:22 – "Nagodbu smo radili zadnjih mjeseci, usuglasili smo to s pravnim timovima, s većinom vjerovnika i ne očekujem probleme", kratko je poručio izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško.

09:20 – "Premijer je tu da bi zaštitio gospodarstvo i uspio je u tome", rekla je Marica Vidaković, prokuristica Kraša i predstavnica srednjih i velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću, vidno zadovoljna postignutim. 

Najavila je da će o nagodbi odlučivati skupština vjerovnika, koja će se od 4. do 6. srpnja održati u Ciboninoj dvorani u Zagrebu.

Nakon toga je zahvalila Martini Dalić na njenom doprinosu u procesu nagodbe te je na primjedbu novinara o ''Borg grupi'' rekla kako "nema pojma što je Borg grupa i kako je to za nju skupina suradnika". 

08:30 – Mato Brlošić, predstavnik malih dobavljača i OPG-ova u Privremenom vjerovničkom vijeću, kazao je kako očekuje da se saga o Agrokoru završi.

„Očekujem da se konačno ova saga o Agrokoru polako završi. Nadamo se da će to biti gotovo”, rekao je Brlošić.

Na upit je li problem što odluku o nagodbi donosi Privremeno, a ne Stalno vjerovničko vijeće, Brlošić je poručio kako je vjerovao da će njegov mandat u vijeću biti kraći. Naime, OPG-ovima je potpuno isplaćen dug Agrokora.

„Meni bi bilo draže da su izabrani drugi ljudi, no pravnici kažu da je sve po zakonu, a ja posao inače obavljam do kraja. Dakle, sukladno je zakonu, pravilima i propisima. Odradit ćemo ga do kraja, ja se nadam da će većina biti zadovoljna”, zaključio je.

08:25 – Ubrzo je pred Vladu stigao i ministar gospodarstva Darko Horvat.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Mislim da radimo dobar posao i da će ova nagodba danas biti jedan novi početak za Agrokor", rekao je Horvat koji ne vidi problem što će nagodbu potpisati privremeno, a ne stalno vjerovničko vijeće.

"Bit će tu razgovora i dogovora i izvan ovog nagodbenog procesa tako da kompletni Agrokor nije sadržan samo u sklopu nagodbe, bit će tu u bankarskom sustavu raznoraznih dogovora i bit će sigurno i bolje od onoga što će se danas potpisati", dodao je Horvat.

08:20 Marin Pucar iz Podravke poručio je kako su 'uklonjene najveće prepreke' te dodao: "Žao mi je što Adris nije dio te priče. Nadam se da ćemo izvući pouku i da će Agrokor prebroditi krizu."

08:05 – "Mislim da će biti sve u redu, čut ćete sve i od dobavljača", rekao je potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić jutros došavši pred Vladu.

 

 

Komentara 56

SO
SoloHan
11:00 19.06.2018.

svaka čast ekipi koja je ovo odradila

Avatar southman
southman
13:29 19.06.2018.

Baš je lijepo čuti kako se Adris koji je godinama "osiguravao" monopol na proizvodnju cigareta u Hrvatskoj brine o hrvatskom nacionalnom interesu !?

ZA
zagabria1
15:16 19.06.2018.

Izdaja domovine uspješno je završena. Umjesto da firmu odvedu u stečaj i tako zadrže u Hrvatskoj, oni su je predali strancima i sada samo čekamo kada će početi otpuštati da je čim bolje prodaju. Izgubljene su i firmei radna mjesta, ne misli valjda netko da će lešinarski fondovi misliti na radnike. Izdajnike sve na dugogodišnju robiju a Todorića dovedite u gepeku da mu sudimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije