Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

'Pod epidemiološkim nadzorom 64 osobe, čekaju se nalazi osmero ljudi'

Provode i dezinfekciju: HEP otkrio koje mjere su poduzeli zbog koronavirusa
Foto: Pixsell
1/3
26.02.2020.
u 16:23

Majka zaraženih mladića je dobro, a trenutno je pod nadzorom. Trenutno nema simptome zaraze koronavirosom, rekao je Beroš.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj zabilježen je jučer u popodnevnim satima. Naime, mladić koji je pozitivan na koronavirus boravio je u Italiji, a trenutno je stabilnoga stanja. Jutros je otkriveno i kako je brat zaraženoga mladića također pozitivan na koronavirus, što je, kako kaže ministar zdravstva Vili Beroš, bilo i očekivano.

Na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je kako se zaraženima skida temperatura, a po potrebi se daju infuzije. 

'Osim toga, prema informacija koje imamo iz svijeta, počeli smo primjenjivati lijek koji se koristi u liječenju HIV-a jer postoji izvjesna mogućnost da bi taj lijek mogao djelovati, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

Ministar zdravstva Vili Beroš dodao je kako 'ovo nije bolest koja predstavlja ugrozu, ovo je bolest koja je na nivou obične gripe'. 

Također, ističe da oni koji nisu bili u Kini ili Italiji trebaju prvo potražiti pomoć svog liječnika.

VIDEO: Đikić: Evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa  

Majka zaraženih mladića je dobro, a trenutno je pod nadzorom. Trenutno nema simptome zaraze koronavirosom, rekao je Beroš. 

'Međutim oni koji su bili u Kini i Sjevernoj Italiji i ako imaju simptome, imaju opravdanje za dolazak u Kliniku, dodao je Beroš rekavši kako je 87 ljudi testirano, a osam ih je u obradi.

- Novih pozitivnih slučajeva nema, rekao je ministar kratko.

Krunoslav Capak izvijestio je da je zasad 64 ljudi pod intenzivnom nadzorom.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da nema potrebe za generalnom zabranom većih javnih okupljanja, ali da se svaki događaj treba posebno razmotriti na svim razinama. 

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ istaknuo je kako je postupak dezinfekcije napravljen u svim prostorijima gdje su zaraženi pacijenti boravili te da je HZZO odmah na početku odlučio o dezinfekciji tih prostorija. 

Zaposlenici tvrtke Ericsson Nikola Tesla, u kojoj radi zaraženi mladić, do daljnjega će raditi od kuće.

U  HEP-u je, kako se doznaje - slična situacija. Naime, brat blizanac radnika iz Ericssona koji je zaposlenik u HEP-u bio je u doticaju s 15-ero zaposlenika koji su vraćeni s posla kući ili im je javljeno da ostanu raditi od kuće. Također, obavljena je i dezinfekcija svih mjesta na kojima je zaražena osoba boravila. 

Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Komentara 1

TM
trade_mark
16:43 26.02.2020.

hepovci vjerojatno boga mole da nađu bar petero zaraženih, pa da firma svima otvori kolektivno bolovanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije