Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Lovačkom savezu

Pet ministara na komemoraciji za generala Dečaka. Medved: Pamtit ćemo ga kao jednog od simbola Domovinskog rata

Zagreb: Komemoracija u povodu smrti predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/9
04.04.2022.
u 12:07

Đuro Dečak bio je i najdugovječniji predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza u njegovoj 97 godina dugoj povijesti. Na njegovu čelu proveo je čak šest mandata - 24 godine.

Svečana komemoracija u organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza (HLS) u povodu smrti predsjednika HLS-a Đure Dečaka održana je u prostorijama HLS-a u Zagrebu.

Na komemoraciji su, između ostalih, bili nazočni i potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Na komemoraciju je stigao i ministar obrazovanja Radovan Fuchs, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, Đurđa Adlešič, general Mladen Markač, Vesna Škare Ožbolt, koja se upisala u knjigu žalosti te Mato Čičak, načelnik općine Rugvica i saborski zastupnik te ujedno i izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

– Pamtit ćemo ga kao jednog od simbola Domovinskog rata. Životni put mu je označen velikim domoljubljem. Neizbrisiv trag ostavio je i kao predsjednik udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. A to što je zadobio povjerenje lovaca u čak šest mandata najbolje, govori kakav je bio – kazao je ministar Medved te dodao:

– Ostavio je nasljeđe za buduće generacije, uvijek uzdignute glave, takav je bio naš general-pukovnik Đuro Dečak. Neka ti je laka hrvatska gruda koju si toliko volio.

Dečaku je počast odala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, naglasivši da nas je general-pukovnik naglo napustio nakon kratke i teške bolesti.

– O Đuri Dečaku najbolje govore njegovi suborci, Virovitičani, a govore najbolje o njemu i hrvatski lovci koji su ga birali u šest mandata tijekom duge 24 godine, gotovo četvrt stoljeća, za čelnog čovjeka Hrvatskog lovačkog saveza – izjavila je Vučković nakon komemoracije.

04.04.2022., Zagreb - U Hrvatskom lovackom savezu odrzana je komemoracija povodom smrti predsjednika HLS-a Djure Decaka. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Izrazila je iskrenu zahvalnost za sve što je Dečak napravio za hrvatsko lovstvo, snagu koju je pokazivao tražeći izmjene na dobrobit lovstva i lovaca.

– Mogu ponoviti da je imao razumijevanje za sve hrvatske krajeve, za njihove različitosti te je uvijek vodio računa o dobrobiti Hrvatske – dodala je ministrica.

Istaknula je da je Dečak imao vrlo dobru suradnju s Ministarstvom poljoprivrede gdje je inicirao brojne promjene u zakonodavstvu te se nesebično zalagao za međunarodnu prepoznatljivost Hrvatske i njenog lovstva.

S osobnim se osvrtom Vesna Škare Ožbolt oprostila od Dečaka na Facebooku, prisjetivši se zajedničkih trenutaka s njim, u vremenu dok je od 1995. do 1997. rukovodila procesom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, obnašajući dužnost predsjednice Nacionalnoga odbora za ostvarivanje programa uspostave povjerenja, ubrzanog povratka i normalizacije života na ratom stradalim područjima Republike Hrvatske te članice Državnoga povjerenstva za uspostavu ustavnopravnoga poretka Republike Hrvatske na područjima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. 

Podsjetimo, Đuro Dečak, umirovljeni general-pukovnik i bivši saborski zastupnik, preminuo je u petak u Osijeku, u 71. godini, nakon kraće bolesti.

Đuro Dečak bio je i najdugovječniji predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza u njegovoj 97 godina dugoj povijesti. Na njegovu čelu proveo je čak šest mandata – 24 godine. Nakon reizbora u svibnju 2018. dao je za Večernji list jedan od svojih iznimno rijetkih intervjua.

”Još prije 20 godina, lobirajući kod predsjednika Tuđmana, spasio sam Savez od gašenja. Te 1998. bili smo ‘u crvenom’ više od četiri milijuna kuna, a danas smo jedan od najbogatijih Saveza u Europi. S početnih 32 tisuće članova udvostručio sam članstvo, pa danas imamo 62 tisuće lovaca. I još nešto čime se ponosim: mojim dolaskom prestalo je strančarenje. Uopće od članova ne tražimo podatak jesu li članovi neke političke stranke i zato smo ostali zajedno. Tamo gdje se stranke upetljaju... sve se to ruši kao kula od karata”, rekao je tada Dečak.

Istaknuo je pritom i da se ponosi svojim izuzetno bogatim ratnim putem, ali i da ne živi u ratnom vremenu. Svoju je povijesnu ulogu, rekao je, odigrao kada je predao zonu odgovornosti na istočnom ratištu, gdje je bio zapovjednik od 1992. do 1997., i završio proces mirne reintegracije.

Domovinskog rata sjetim se samo onda kada netko od onih kojima je netko okrenuo leđa traži od mene pomoć, zato sam i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata koja broji 230.000 članova, još od 1994.”, kazao je Dečak.

Sprovod generala Dečaka održat će se danas u 16 sati u Virovitici.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Hazl113
Hazl113
13:19 04.04.2022.

Ponovit ću. Jedan od zaslužnih što je MOL dobio upravljačka prava INE stavljanjem svog potpisa na prodaju 7% dionica INE od branitelja. General, samo čega.

Avatar SileZla
SileZla
12:50 04.04.2022.

To je tih pet koje će Plenković smijeniti?

TR
Tripoli
12:09 04.04.2022.

Da vas je više u hdezeju takvih kak je bil general Dečak Hr bi bila sretna država..laka vam Hr zemlja gospon Đuro..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije