Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Čečenski vođa: Ukrajinsko pitanje je riješeno, zainteresiran sam za Poljsku. U 6 sekundi vidjet ćete za što smo sposobni

Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.05.2022.
u 00:25

Financijski milijarder George Soros rekao je u utorak da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla biti početak Trećeg svjetskog rata

Prošlo je 90 dana od rata u Ukrajini.  Ruske snage preuzele su kontrolu nad tri grada u Donjecku, među kojima je Svitlodarsk, kazao je guverner te pokrajine Pavlo Kiriljenko za lokalni ogranak Radija Slobodna Europa. Ranije u utorak, proruska Donecka narodna republika objavila je na Telegramu da su njezine snage preuzele grad i ukrajinsku zastavu zamijenile ruskom.  Svitlodarsk je 80 kilometara jugozapadno od Sjeverodonjecka, koji je u središtu ruskih napada zadnjih nekoliko dana. Separatisti su također rekli da je operacija zauzimanja Limana, (Lyman), grada u sjevernom Donjecku, u tijeku.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Ključni događaji:

  • Ruske snage preuzele su kontrolu nad tri grada u Donjecku, među kojima je Svitlodarsk
  • Soros u Davosu rekao da je Ukrajina možda početak 3. svjetskog rata
  • EU : 27 potvrdila privremeno ukidanje carina na ukrajinske proizvode
  • U Mađarskoj od ponoći izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini
  • Ukrajinski filmski redatelj Sergej Loznica: Otkazivanje ruskih umjetnika je 'groteskno'
  • Zapadni Balkan želi brzo ući u EU

VIDEO Preživjeli iz ukrajinskog gradića nakon granatiranja: 'Molila sam Boga da me poštedi!"

Tijek događaja:

00:25 -  Turska se i dalje protivi da Švedske i Finska pristupe NATO-u, a stvari se nisu promijenile niti u srijedu kasno navečer nakon višesatnih razgovora turskih, švedskih i finskih diplomata. Naime, kako prenose agencije, turski, švedski i finski diplomati pet su sati pregovarali oko protivljenja Ankare da Švedska i Finska pristupe NATO-u.

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin istaknuo je nakon sastanka  kako proces proširenja Saveza na skandinavske zemlje nije moguć dok se ne otklone sigurnosne zabrinutosti Turske.


23:56 - Ruski parlament u srijedu je ukinuo gornju dobnu granicu za ugovornu službu u vojsci, naglašavajući potrebu za zamjenom izgubljenih vojnika, prenosi Reuters. U videoobraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimyi Zelenski, komentirajući nova ruska pravila o regrutaciji, rekao je: "Više nemaju dovoljno mladića, ali i dalje imaju volje za borbu. Još će trebati vremena da se ova volja sruši.”


23:52 - Čečenski vođa Ramzan Kadirov zaprijetio je Poljskoj putem video poruke objavljene na Telegramu, a dio snimke je na svom Twitteru objavio novinar BBC-a Francis Scarr.

- Ukrajinsko pitanje je riješeno, ja sam zainteresiran za Poljsku. Što oni pokušavaju postići? Nakon Ukrajine, ako dobijemo zapovijed, u šest sekundi ćemo vam pokazati za što smo sposobni. Bilo bi vam bolje da vratite svoje oružje i svoje plaćenike - rekao je Kadirov i poručio: "bilo bi vam bolje i da molite službeni oprost za ono što se učinili našem veleposlaniku".

- Mi to nećemo samo ignorirati, imajte to na umu - poručio Kadirov.


23:44 Policija u Lisičansku prikuplja tijela ubijenih kako bi ih pokopala u masovne grobnice, rekao je regionalni guverner Luganska Serhij Gaidai. Oko 150 ljudi pokopano je u masovnoj grobnici u jednom okrugu Lisičansk, dodao je, prenosi Reuters. Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da ruska vojska "postiže određeni taktički uspjeh koji prijeti da postane operativni uspjeh u smjeru Lisičanska i Sjeverodonecka"


23:41 - Turski, švedski i finski diplomati pet sati su pregovarali oko protivljenja Ankare da Švedska i Finska pristupe NATO-u, a glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin je kazao kako proces proširenja Saveza na skandinavske zemlje nije moguć dok se ne otklone sigurnosne zabrinutosti Turske.


22:59 -  Ukrajinske vlasti su zapovjedile kraj bezviznog režima putovanja za državljane Ruske Federacije, navodeći da je razlog tome jačanje granične sigurnosti s obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu. Ruski državljani su sve do danas mogli posjetiti Ukrajinu bez da im treba viza.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naveo je na službenim stranicama svojeg ureda kako je podržao peticiju koju je predložio građanin navodeći da je vrijeme da se ukine bezvizni režim za ruske državljane.

Photo: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS
Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS


22:48 - Novinska agencija The Associated Press i PBS-ova emisija "Frontline" su neovisno potvrdili da je Rusija uništila ili oštetila barem 56 škola u Ukrajini i to na način koji ukazuje na mogući ratni zločin, javlja AP.


22:45 - Ruske snage napreduju u luganskom dijelu Donbasa. Borbe su stigle do 'predgrađa' ključnog istočnog ukrajinskog grada Severodonjecka, poznatog kao Sievierodonetsk, u regiji, u kojem je prije rata živjelo 100.000 stanovnika, navodi AFP.


20:52 - Turski dužnosnici izjavili su da proces pridruživanja Švedske i Finske NATO-u  neće ići naprijed sve dok oni ne odgovore na sigurnosna pitanja Ankare

"Prenijeli smo našu poruku vrlo jasnim riječima da proces neće napredovati ako se sigurnosni problemi Turske ne riješe konkretnim koracima i unutar određenog vremenskog okvira", rekao je glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin novinarima nakon sastanka sa švedskim i finskim predstavnicima u glavnom gradu Ankari


20:49 -  Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba optužio je NATO da "doslovce ne radi ništa" vezano uz rusku invaziju na njegovu zemlju. Pohvalio je Europsku uniju zbog njezine "revolucionarne odluke" da podrži Kijev, ali je ustvrdio da je vojni savez NATO-a "potpuno stavljen sa strane".

"NATO kao savez, kao institucije, posve je stavljen sa strane i ne radi ništa. Žao mi je što to moram reći", kazao je Kuleba.

Objasnio je da je na početku ruske invazije u Ukrajini bio "javni stav da je NATO snažna sila, dok je EU sposobna samo izražavati različite razine zabrinutosti".


19:35 -  Ruski parlament usvojio je zakon prema kojem se dobna granica za osobe koje se prijavljuju u vojsku podiže na 50 godina. Smatra se da je ovo još jedan pokušaj ruskih vlasti da regrutiraju još vojnika s obzirom na veliki broj poginulih i ranjenih ruskih vojnika u Ukrajini.

Prema sadašnjem zakonodavstvu, Rusi u dobi od 18 do 40 godina i stranci u dobi od 18 do 30 godina mogu se prijaviti kao profesionalni vojnici u rusku vojsku.

Photo: Alexander Ermochenko/REUTERS
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS


19:30 - Hrvatska i Rusija su prije 30. godina uspostavile diplomatske odnose, pa je tim povodom rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo priopćenje kojem navode kako su razočarani neprijateljskim djelovanjem hrvatskih vlasti posljednjih mjeseci, ali se vesele povratku obostrano korisnoj suradnji u budućnosti.

>>> OPŠIRNIJE


18:45 - Proruski dužnosnik iz Mariupolja kazao je da će prvi brod napustiti tu luku u narednim danima otkako su ruske i separatističke snage preuzele kontrolu nad gradom. Brod će prevesti oko 3000 tona metala, a cilj mu je luka Rostov-pe-Don u Rusiji.


18:00 -  Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je prvi put posjetio ruske vojnike ranjene u Ukrajini, tri mjeseca od početka ofenzive na susjednu zemlju.

Na snimkama ruske televizije vidi se kako Putin u bijeloj košulji razgovara s nekolicinom vojnika i pita ih odakle su i kakva im je obiteljska situacija. Vojnici su stajali pokraj svojih postelja, rane im se nisu vidjele.

Obraćajući se vojniku u pidžami s modro-bijelim prugama, predsjednik mu je rekao da će njegov devetomjesečni sin "biti ponosan na svog oca". Ministar obrane Sergej Šojgu bio je s njim. 


16:49 - Ukrajinske snage se bore da zadrže kontrolu nad ključnom autocestom do grada Severodonjecka na prvoj crti bojišnice, priopćilo je ukrajinsko Ministarstvo obrane zemlje.

Glasnogovornik ministarstva obrane Oleksandr Motuzyanyk rekao je na konferenciji da postoje alternativni putevi za opskrbu ukrajinskih jedinica u Severodonjecku, koji je s tri strane okružen ruskim snagama. Ruski je cilj potpuno opkoliti ukrajinske jedinice u gradu, kao i u obližnjem Liščhansku, dodao je.


16:47 -  Dvojica navodnih pripadnika grupe Wagner iz Bjelorusije optužena su za ubijanje civila u blizini Kijeva, što ih čini prvim međunarodnim plaćenicima protiv kojih su podignute optužnice za ratne zločine u Ukrajini.

Ukrajinski tužitelji su objavili imena i fotografije osam muškaraca koje traže zbog navodnih ratnih zločina, uključujući ubojtva i mučenja, u selu Motyzhyn. Vjeruje se za nekoliko njih da su se ranije borili u Siriji. Od osam optuženih petorica su ruskih vojnici, jedan je ruski plaćenik iz grupe Wagner, a preostala dvojica su bjeloruski plaćenici.


16:21 -  Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko kazao je da bi bilo "preuranjeno" razmišljati o razmjeni zarobljenika s Kijevom prije suđenja ukrajinskim vojnicima koji su se predali.

Ustvrdio je da će Moskva razmišljati o razmjeni zarobljenika tek nakon što su ukrajinski vojnici "propisno osuđeni".


16:08 - Dan nakon što je telefonski razgovarao s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas novinarima u Bruxellesu da je uvjeren da će se pronaći rješenje za ulazak Finske i Švedske u NATO, ali nije rekao da je isto tako uvjeren da će saveznici pronaći rješenje za hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini, odnosno za zabrinutost koju mu je prenio Milanović.

>>> OPŠIRNIJE


15:58 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba optužio je Rusiju da pokušava "ucijeniti svijet" rekavši da je spremna deblokirati crnomorske luke u zamjenu za ukidanje sankcija.

Kuleba je na Twitteru napisao da bi svatko tko razmišlja o prihvaćanju ruske "igre" trebao "prvo posjetiti grobove ubijene ukrajinske djece i razgovarati s njihovim roditeljima".

 


15:35 - Luka Mariupolj potpuno je očišćena od mina i ponovno je počela funkcionirati, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, piše BBC.

Igor Konašenkov, predstavnik ministarstva, rekao je da su razminiranje i demilitarizacija luke završeni, prenose ruski mediji. Novinska agencija Tass prenijela je izjavu ruskog ministarstva obrane da je pronađeno i deaktivirano više od 12.000 eksplozivnih predmeta i oružja.


14:57 - Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je da je talijanski mirovni plan za Ukrajinu 'fantazija', prenosi Reuters.

Prošlog tjedna talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio dao je opće nacrte plana i rekao da je o njemu razgovarao s glavnim tajnikom UN-a, Antóniom Guterresom, tijekom posjeta New Yorku. Plan bi uključivao međunarodne skupine poput UN-a, EU-a i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju koje bi djelovale kao posrednici za početno organiziranje lokaliziranog primirja, rekao je Di Maio na konferenciji za novinare u Italiji prošlog petka.

- Ne možete jednom rukom opskrbljivati ​​Ukrajinu oružjem, a drugom smišljati planove za mirno rješavanje situacije - rekla je Zakharova danas. 

U utorak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da Moskva još nije vidjela talijanski mirovni plan, ali da se nada da će ga primiti diplomatskim kanalima.

- Ako se nadaju da će Ruska Federacija prihvatiti bilo koji zapadni plan, onda nisu puno razumjeli - rekla je Zakharova.


14:20 - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu koja olakšava stanovnicima Ukrajine pod kontrolom ruskih snaga, uključujući područja u regijama Zaporižja i Herson, da postanu ruski državljani.

Nova uredba je zapravo kopija uredbe koja od 2019. omogućuje stanovnicima ukrajinskih područja pod kontrolom proruskih separatista u Donjecku i Luhansku da lakše dođu do ruske putovnice.


13:25 - Ruski novinar Aleksandr Kots, inače blizak Kremlju, izvještavao je iz Donbasa i otkrio poziciju velikog ruskog minobacača nakon čega su ga Ukrajinci razorili. Više ovdje. 


12:50 - Ruska Duma odobrila je danas zakon kojim se uklanja gornja dobna granica za ugovornu službu u vojsci zemlje, što je još jedan znak da se Rusija suočava s nedostatkom pješaštva za nastavak ofenzive u Ukrajini.

Trenutno samo Rusi u dobi od 18-40 godina i stranci od 18-30 godina mogu sklopiti prvi ugovor s vojskom. Zakon su prošlog tjedna predložili članovi vladajuće stranke Jedinstvena Rusija rekavši da će taj potez omogućiti vojsci da iskoristi vještine starijih stručnjaka.


12:30Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira prikupljanje dodatnih sredstva za obnovu Ukrajine nakon ruske invazije, nakon što je obećala da će potrošiti milijardu eura u toj zemlji u 2022. godini. Europska unija procjenjuje da bi ukupni trošak štete nanesene Ukrajini ratom mogao iznositi između 500 i 600 milijardi eura.

"Očekujemo da ćemo od donatora dobiti sredstva posebno za obnovu jer je ono što sada radimo vrsta hitnog financiranja za potporu ukrajinskom gospodarstvu", rekla je predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso.

Donatori razumiju da su potrebna dodatna sredstva, rekla je u utorak Renaud-Basso.

Rekla je također da je važno da se barem dio sredstava koja Ukrajina treba, a koja bi samo za infrastrukturu mogla iznositi između 70 i 90 milijardi dolara, daje putem bespovratnih sredstava, a ne zajmova, kako bi se izbjeglo opterećivanje zemlje dodatnim dugovima.

EBRD također povećava ulaganja u poljoprivredni sektor u raznim zemljama, usmjerivši se na financiranja za uvoz većih količina žitarica, razvoj skladišnih i proizvodnih kapaciteta te povećanje pristupa gnojivima budući da ukrajinska kriza utječe na globalne zalihe hrane, rekla je Renaud-Basso.

"Pokrenuli smo neku vrstu akcijskog plana s drugim razvojnim bankama prošlog tjedna o tome što će svaka učiniti u ovom području", rekla je.

Rat, inflacija, pooštravanje monetarne politike i nestašica hrane povećavaju izglede za globalnu recesiju, kazala je Renaud-Basso, iako prognoze EBRD-a ne upućuju na takav razvoj situacije.

"Ovisit će o tome koliko će trajati rat i hoće li se pronaći rješenja za prehrambenu krizu. U cijelosti je to prilično sumorno okruženje", rekla je. Renaud-Basso je također rekla da se EBRD nada uložiti oko 50 posto svojih sredstava, oko pet do šest milijardi eura godišnje, u zelena ulaganja.


11:52 - Rusija je spremna osigurati humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine u zamjenu za ukidanje nekih sankcija, prenosi novinska agencija Interfax zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Andreja Rudenka.

Ukrajinske crnomorske luke blokirane su otkako je Rusija izvršila invaziju, a više od 20 milijuna tona žitarica zaglavljeno je u silosima u zemlji.

- U više navrata smo u vezi s tim izjavljivali da rješenje problema s hranom zahtijeva sveobuhvatan pristup, uključujući ukidanje sankcija koje su nametnute ruskom izvozu i financijskim transakcijama - rekao je Rudenko, prenosi The Guardian. 


11:28 - Rusija tvrdi da je prerano govoriti o razmjeni branitelja Azovstala, prenosi The Kyiv Independent.

Mediji pod kontrolom Kremlja, Ria Novosti, citirali su zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Andreja Rudenka koji je rekao da će se zamjena razmotriti kada ukrajinski vojnici budu "na odgovarajući način osuđeni".


11:00 - Mariupolj je sada grad duhova, rekao je Petro Andriushchenko, savjetnik gradonačelnika razorenog ukrajinskog lučkog grada.

Tvrdi da dužnosnici gradske vijećnice Mariupolja vjeruju da je najmanje 22.000 stanovnika Mariupolja ubijeno tijekom tri mjeseca rata.


10:40 - Ukrajinske vlasti kažu da su dva područja glavnog južnog grada Zaporižje rano jutros pogođena ruskim projektilima, pri čemu je jedna osoba poginula, a tri su ranjene.

Četiri projektila navodno su ispaljena nešto poslije 5 sati po lokalnom vremenu, a jedna je presretnuta, u onome što se smatra prvim takvim napadom na grad. Regionalna uprava kaže da su u napadu oštećeni trgovački centar i najmanje 62 kuće.


10:06 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jutros je ponovno govorio na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. Reuters javlja da je rekao da je voljan razgovarati izravno s Vladimirom Putinom, a ne putem posrednika.

Dodao je da, ako ruski predsjednik "shvaća stvarnost", postoji mogućnost pronalaska diplomatskog izlaza iz sukoba.

Ukrajinski predsjednik je rekao da bi Moskva trebala povući svoje trupe natrag na linije prije nego što su počeli invaziju na Ukrajinu 24. veljače. 

- To bi mogao biti prvi korak prema pregovorima - rekao je, dodajući da Rusija igra na vrijeme u pregovorima s Ukrajinom.


9:45 - Tko je bio pilot Kanamat Botašev, ruski general koji se pridružio Wagnerovim plaćenicima? Više OVDJE. 


9:33 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kasno u utorak nazvao je stanje u Donbasu "izrazito teškim", ponovno istaknuvši važnost opskrbe oružjem za obranu zemlje.

"Stanje u Donbasu je izrazito teško", rekao je Zelenski. "Sve snage koje ruska vojska još ima bačene su tamo u ofenzivu" jer "žele sve uništiti".

"Liman, Popasna, Severodoneck, Slovjansk - okupatori žele tamo sve uništiti", rekao je u noćnom obraćanju Zelenskij.

"Stoga je opskrba Ukrajine teškim naoružanjem ... najbolja investicija u održanje globalne stabilnosti u svijetu i prevenciji mnogih teških kriza koje Rusija ima namjeru isprovocirati", naglasio je.

Dužnosnici ukrajinskih obrambenih snaga upozoravaju da je ruski napad u istočnoj Ukrajini trenutno u najintenzivnijem stadiju i mogao bi potencijalno odrediti sudbinu zemlje. Moskva je odlučila intenzivirati ofenzivu u Donbasu na istoku Ukrajine nakon što je povukla snage iz okolice dva velika grada, Kijeva i Harkiva.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u utorak je rekao da će ruska vojska nastaviti "specijalnu operaciju sve dok se ne postignu ciljevi". Također je naglasio da je Moskva spremna voditi dugu ofenzivu u Ukrajini.


9:00 - Glavni vojni zapovjednik Azova koji se do prošlog tjedna borio da zadrži ukrajinsku kontrolu nad južnim lučkim gradom Mariupoljem, živ je te se nalazi na teritoriju pod kontrolom Rusije, rekla je njegova supruga nakon kratkog telefonskog razgovora. Više ovdje. 


8:15 - Ruske trupe napreduju u istočnoj Ukrajini i napadaju ključne gradove, posebice industrijski grad Severodonjeck. Sergij Gaidai, guverner istočne regije Luhansk, rekao je da je Severodonjeck pogođen zračnim napadima, raketama, topništvom i minobacačem u pokušaju Rusije da učvrsti kontrolu nad pokrajinom i krene dalje u Ukrajinu.

- Situacija je vrlo teška i nažalost samo se pogoršava - rekao je Gaidai, opisujući ono što je nazvao "ofenzivom punog razmjera u svim smjerovima".

- Ruska vojska odlučila je potpuno uništiti Severodonjeck. Oni jednostavno brišu Severodonjeck s lica zemlje”, rekao je.

Tisuće vojnika poslane su u zauzimanje regije Luhansk, rekao je Gaidai, dodajući da je bombardiranje Severodonjeck bilo toliko intenzivno da je bilo prekasno da njegovih 15.000 civila napusti.

U Moskvi je ruski ministar obrane Sergej Šojgu jasno dao do znanja da se Rusija priprema za dugi rat.


07:30 Zemlje zapadnog Balkana, pozivajući se na rat u Ukrajini, traže ubrzani ulazak u Europsku uniju no dužnosnici iz Bruxellesa odgovaraju da među 27 članica nema političke volje za njihovim primanjem, ali i da “nema smisla da prebrzo uđu”. S foruma jadransko-jonskog prostora, održanog prošli tjedan u Tirani, deset je zemalja zajedničkom deklaracijom pozvalo EU “da ubrza put zemljama zapadnog Balkana” jer bi njihovo članstvo bila “investicija u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Europu”.


07:00 Proslavljeni ukrajinski redatelj u utorak je na Filmskom festivalu u Cannesu rekao da je nehumano okrenuti se protiv svih Rusa unatoč razornoj invaziji na njegovu zemlju. Sergej Loznica sudjelovao je na festivalu na južnoj francuskoj obali kako bi predstavio novi dokumentarni film o bombardiranju Njemačke tijekom Drugoga svjetskog rata.

'Prirodna povijest uništenja' koristi arhivske snimke kako bi se prikazala užasna cijena koju su tijekom sukoba platili civili. 

"Razlog zbog kojeg film tako snažno podsjeća na trenutnu situaciju je taj što se ispostavilo da još uvijek nismo riješili ovaj problem i da je uništavanje civilnih ciljeva još uvijek legitimna metoda vođenja rata“, rekao je Loznica (57) za AFP.


6:45 Europska komisija danas će predložiti mjere za pljenidbu ruske imovine u sklopu sankcija uvedenih zbog invazije na Ukrajinu

Financijski milijarder George Soros rekao je u utorak da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla biti početak Trećeg svjetskog rata i zato je najbolji način da se očuva slobodna civilizacija pobijediti snage predsjednika Vladimira Putina. 

Soros (91), smjestio je ukrajinski rat u kontekst šire borbe otvorenih i zatvorenih društava koja su u porastu, a predvode ih Kina i Rusija. "Invazija bi mogla biti početak Trećeg svjetskog rata i možda ga naša civilizacija neće preživjeti", rekao je Soros u Davosu, prema tekstu govora koji je objavio njegov ured.  "Najbolji, a možda i jedini put da očuvamo našu civilizaciju je čim prije pobijediti Putina. To je najvažnije".

>>Opširnije pročitajte ovdje

Mađarski premijer Viktor Orban uveo je u utorak drugo izvanredno stanje, ovaj put radi uklanjanja posljedica rata u Ukrajini dok prvo izvanredno stanje povezano s pandemijom koronavirusa istječe u utorak idućeg tjedna, javljaju novinske agencije. "Svijet je na rubu gospodarske krize. Mađarska mora ostati po strani u ovom ratu i štititi financijsku sigurnost svojih obitelji", objavio je na Facebooku mađarski čelnik.

Ključne riječi

Komentara 154

DQ
Dq
08:54 25.05.2022.

Negiranje cijele nacije i najava istrebljenja onih koji im se suprotstave , je bio najava i uvod u ww3 . Slično su počeli i svi drugi ratovi , a s obzirom da začetnici takvih ideja nisu primjereno kažnjeni......

Avatar tarana
tarana
08:43 25.05.2022.

Srećom da je samo specijalna operacija a ne rat....tako i mrtvima bude lakše.

Avatar Asterix
Asterix
12:44 25.05.2022.

Po kojem međunarodnom pravu Rusi misle suditi vojnicima koji su branili svoj grad i svoju zemlju? Implicira se da će suditi svima a ne samo eventualnim počiniteljima ratnog zločina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije