Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIČKI IZBORI

Zoran Milanović je novi predsjednik RH

Foto: Boris Scitar/Jurica Galoic/PIXSELL
1/13
06.01.2020.
u 00:30

Rezultat jučerašnjih izbora odrazit će se i na političku budućnost SDP-a, koji je dao pobjednika, ali i HDZ-a čija je kandidatkinja izgubila izbore. U toj stranci već se u izbornoj noći naslutilo da kreće politički rat. I Milijan Brkić i Miro Kovač u svojim su izjavama dali naslutiti da je uzrok poraza u politici vodstva HDZ-a.

Svoj pobjednički govor novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović sinoć je započeo zahvalom svojoj protukandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović, koju je pobijedio s razlikom većom od 100.000 glasova. Na spomen predsjednice na odlasku okupljeni u njegovu stožeru u zagrebačkoj Tvornici kulture reagirali su zvižducima, što je Milanović odmah prekinuo.     

– Ne, ne! Ovo smo doživjeli jednom na inauguraciji prije pet godina i nikad više, govorio sam o zviždanju, to ne radimo – poručio je Milanović. Iako za kampanju kaže da je bila teška i ne uvijek korektna, kaže da je politika strastven posao “pun ljubavi, katkad netrpeljivosti”, ali i poručio kako je trenutak da se podvuče crta.

– Hrvatski građani su me izabrali za predsjednika hrvatske republike, naše republike, svih građana, Hrvata i onih koji to nisu i sretan sam zbog toga – poručio je Milanović uz dodatak kako zna da svima nije bio po volji, ali da “nas ima premalo i nismo dovoljno uspješni da bismo se dijelili na ovakav način”. Građanima je poručio i da od njega neće slušati “dirljive priče o zajedništvu”.

– Ljudi se razlikuju, ali trudit ću se da nikoga bez potrebe ili namjerno ne pobijedim, da budem uho i glava za svakoga, a manje rame za plakanje, da vodimo dijalog svjesni da nas ima različitih, različitih pogleda na svijet, predrasuda, na koje ni sam nisam imun jer sam obično ljudsko biće – obećao je novoizabrani predsjednik. Pobjedu koju je izborio nazvao je tijesnom, ali čistom.

Rezultat jučerašnjih izbora odrazit će se i na političku budućnost SDP-a, koji je dao pobjednika, ali i HDZ-a čija je kandidatkinja izgubila izbore. U toj stranci već se u izbornoj noći naslutilo da kreće politički rat. I Milijan Brkić i Miro Kovač u svojim su izjavama dali naslutiti da je uzrok poraza u politici vodstva HDZ-a.

– Dao sam svoj maksimum, nemojmo tražiti pogreške u drugima, nego u sebi samima. Ostavimo crne labudove iza sebe, moramo napraviti kvalitetnu analizu i izvući pouke iz ovih izbora – rekao je sinoć Brkić. Kovač je ustvrdio da je to poraz koji boli i da se HDZ mora okrenuti promjenama jer bez njih neće ići na skorašnjim parlamentarnim izborima. Plenkovićevi intimusi – Jandroković, Reiner i Bačić – odbijaju pak bilo kakvu povezanost politike koju vodi Plenkovićeva Vlada s porazom HDZ-ove kandidatkinje. Glavni tajnik HDZ-a Jandroković, koji je u kampanji bio potpuno neprimjetan (izuzev kojeg intervjua), čak je ustvrdio da je poraz skrivila sama Kolinda Grabar-Kitarović jer je u drugom krugu predsjedničkih izbora skrenula udesno.

Da poraz HDZ-ove kandidatkinje nema veze s Plenkovićevom politikom, smatra i Dragan Bagić s Fakulteta političkih znanosti, koji ističe da je Kolinda Grabar-Kitarović bila toliko loša u kampanji i u mandatu i bez autentične politike te ničime nije mogla mobilizirati desnicu.

– Svi koji ovaj poraz svaljuju na Andreja Plenkovića i HDZ to rade u funkciji unutarstranačkih izbora u ovoj stranci – uvjeren je Bagić.

1/33

Večernjakov izborni analitičar Božo Skoko rezultat predsjedničkih izbora tumači kao rezultat dobre strategije Zorana Milanovića.

– Milanović se ponudio kao novo lice, nakon četiri godine stanke, a sličan fenomen je svojedobno iskoristio i Stipe Mesić. Hrvatski birači slabo pamte pa podsjećanje Kolinde Grabar-Kitarović da je bio najneuspješniji hrvatski premijer nije bilo dovoljno. Milanović je bio prilično discipliniran, njegove su poruke bile pomirljive, otvorene, ali i nacionalno osviještene pa ga se nije moglo svrstati na ideološku ljevicu i motivirati biračko tijelo po načelu desni protiv lijevih – uvjeren je Skoko.

Ankica Mamić smatra pak da je u kampanji HDZ-ove kandidatkinje bilo puno pogrešaka, ali i da je bilo očito kako u HDZ-u postoji nesuglasje oko kandidatkinje.

– To, naravno, šalje i na teren takvu poruku. Ovo su sad odlučili građani, rekli su “ne može sva jaja u istu košaru, sad želimo promjenu” – smatra Mamić.

Dok se u HDZ-ovu taboru tražilo krivca za poraz, u Milanovićevu stožeru slavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Njegova stranka, koja je oporavak započela neočekivano dobrim rezultatom na izborima za Europski parlament, Milanovićevom pobjedom dobila je novi vjetar u leđa. Nakon objave prijevremenih rezultata predsjednik SDP-a dao je do znanja kako dobar rezultat očekuje i na parlamentarnim izborima na jesen. Božo Skoko, međutim, upozorava da bi se razlike u SDP-u ponovno mogle vidjeti kad bude trebalo sastavljati liste za parlamentarne izbore, kad će, uvjeren je, Milanović sigurno imati znatnog utjecaja pa će Bernardić će izgubiti dio samostalnosti u odlučivanju.

U nastavku pratite tijek događaja:

22:00 - Obrađeno je 99,85% biračkih mjesta:

1. Zoran Milanović 1.034.222 (52,70%)
2. Kolinda Grabar-Kitarović 928.226 (47,30%)

21.40 - Hvala svima koji su izabrali nadu umjesto straha. Svim građanima koji su izabrali normalnu Hrvatsku. Hvala što vjerujete da je uspješnija drugačija Hrvatska moguća. Ovo je pobjeda Zorana Milanovića, SDP-a i naših partnera. POBJEDA. POBJEDA! - poručio je Bernardić, uz ovacije u Tvornici u stožeru SDP-a.

21.37 - Obrađeno je 99,71% biračkih mjesta:

1. Zoran Milanović 1.033.578 (52,70%)
2. Kolinda Grabar-Kitarović 927.758 (47,30%)

21.26 - Želim zahvaliti svima koji su izašli. Čestitam Milanoviću koji je ostvario pobjedu. Hrvatski narod je poslao poruku. Na nama je da hladne glave napravimo analizu - kazao je Milijan Brkić koji je najavio svoju kandidaturu. 

- Nisam ja rođen da budem zamjenik  - istaknuo je potpredsjednik HDZ-a. 

21.20 - Obrađeno je 99,07 posto biračkih mjesta:

1. Zoran Milanović - 1.025.161 (52,69%)
2. Kolinda Grabar-Kitarović - 920.421 (47,31%)

21.15 - Obrađeno je 98,91 posto biračkih mjesta:

1. Zoran Milanović - 1.022.102 (52,67%)
2. Kolinda Grabar-Kitarović - 918.427 (47,33)

21.08 - Za sada koliko znamo obrađeno je više od 96 posto listića. Svi smo se nadali određenom rezultatu. Narod je izabrao bilo ne izlaskom, poništavanjem listića ili glasanjem za Milanovića. Moramo porazgovarati i vidjeti koje su te poruke koje je narod poslao. Mislim da neće biti problema u stranci. Mi ćemo itekako o tome porazgovarati - izjavio je Željko Reiner, potpredsjednik Sabora.

Na pitanje je li Plenković kriv, Reiner je to odbio istaknuvši kako nije točno

- Bernardić nije odgovoran za uspjeh Milanovića, tako nije ni Plenković kriv za rezultat. 

21.06 - Obrađeno je 98,18% biračkih mjesta:

1. Zoran Milanović - 1.008.470 (52,69%)
2. Kolinda Grabar Kitarović - 905.562 (47,13%)

20.56 - Treba pričekati rezultate. Milanović mora biti ponizan i mora biti predsjednik svih građana. Želim čestitati i Milanoviću i Kolindi na fajterskoj borbi. Milanović treba pozvati na jedinstvo i zajedništvo - kazao je Ante Kotromanović.

- Da nije bilo zalizanog tipa, nosača državnog cekera, bila bi to pristojna kampanja. Tu i tamo je netko iskočio iz kolosijeka. Tko god da pobijedi, mora pozivati na prestanak tih podjela. Bilo je grozno gledati da sam postao Juda jer dajem glas Zoranu Milanoviću, da nisam pravi domoljub. Pitam kolegu Vasu Brkića, bio sam od specijalnih postrojbi, zapovjednik u ratu, 100 bitaka... Kome moram dokazivati sad svoje hrvatstvo? - dodao je Kotromanović.

20.52 - Obrađeno je 95,07% biračkih mjesta:

1. Zoran Milanović (967.314) 52,83%
2. Kolinda Grabar-Kitarović (863.555) 47,17%

20.50 - Dosadašnje rezultate komentirao je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

- Ovaj rezultat ne znači da će SDP pobijediti na parlamentarnim izborima - kazao je Božinović 

20.44 - Milanović pobijedio u Kumrovcu i Velikom Trgovišću

Zoran Milanović je pobijedio u Kumrovcu s 419 glasova, Kolinda Grabar-Kitarović je u rodnom mjestu Josipa Broza Tita dobila 243 glasa. Milanović je pobijedio i u rodnom mjestu Franje Tuđmana s 1103 glasa dok je Grabar-Kitarović u Velikom Trgovišću dobila 995 glasova.

20.43 - Ovo je poraz koji boli. Posebice nakon neuspjeha na izborima za Europski parlament. Birači HDZ-a uputili su nam poruku da moramo nešto promijeniti. Izbore ove godine želimo pobijediti - kazao je Miro Kovač

 - Može se vidjeti prednost kandidata kojeg podržava SDP. Osobno me iznenadilo, očekivao sam pobjedu - rekao je Josip Aladrović, ministar rada koji je dodao kako mu je teško reći gdje se pogriješilo te će to pokazati analiza nakon izbora

20.41 - Prema podacima u 20.40 sati rezultati su sljedeći: 

1. Zoran Milanović 890.126 (52,92%)

2. Kolinda Grabar-Kitarović 791.926 (47,08%)

20.35 - Miljenić: Svi su žrtvovali svoje vrijeme 

- Presretni smo, s Milanovićem sam na vezi, doći će tu, obratit će se, nadali se jesmo, treba zahvaliti svim građanima koji su izašli, svim ljudima koji su sudjelovali. Promatrači su odlično odradili posao. Svi su žrtvovali svoje vrijeme kako bi sudjelovali u velikoj pobjedi - kazao je Orsat Miljenić.    

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

20:32 Prema podacima u 20.30 sati rezultati su sljedeći: 

1. Zoran Milanović 792,859 (53,26)

2. Kolinda Grabar-Kitarović 695,713 (46,74)

20.23 - Milanović vodi i u Zadru i Šibeniku

Zoran Milanović vodi u velikoj  većini županijskih središta, pa tako primjerice i u Zadru, Šibeniku pa i Virovitici. Kolinda Grabar Kitarović trenutno od 21 županijskog središta i grada Zagreba vodi samo u Vukovaru, Požegi, Gospiću i Karlovcu. Podaci za Dubrovnik još nisu objavljeni. Milanović vodi u osam županija i gradu Zagrebu  i to Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Zagrebačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Krapinsko- zagorsko i Međimurskoj.

20.20 - Prema podacima u 20.20 sati rezultati su sljedeći: 
1. Zoran Milanović 687.252 (53,28)
2. Kolinda Grabar-Kitarović 602.637 (46,72)

20.16 - Prema podacima u 20.15 sati rezultati su sljedeći: 
1. Zoran Milanović 635.393 (53,58)
2. Kolinda Grabar-Kitarović 550.488 (46,42)

20.15 - Najspominjanije ime među simpatizerima i HDZ-ovcima je Škoro. Govore kako je on kriv za ovo. 

20.13 - Mi smo i više nego zadovoljni. Iako predsjednik nema neke velike ovlasti predsjednik diktira tempo u ovoj zemlji. Pobjednik je onaj koji dobije 50 plus 1. Potpuno je nebitno, pobjeda je tu. Pomogla nam je i ona agresija prema nama i prema Zoranu Milanoviću. Građanima je dosta toga kako HDZ vodi ovu zemlju - kazala je Biljana Borzan

20.11 - Prema podacima u 20.10 sati rezultati su sljedeći: 

1. Zoran Milanović 573.193

2. Kolinda Grabar-Kitarović 498.081

20.08 - Prvi značajniji utjecaj na rezultat izbora donijeli su razočarani glasači koji su u velikom broju, čak 4%, prekrižili glasačke listiće. Nevažećih je listića prema nepotpunim podacima najviše bilo u Požeško-slavonskoj županiji, čak 6%, a više od 5% je bilo još i u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Sve su to snažna uporišta HDZ-a. U Zagrebu je bilo 4,6% nevažećih listića, a u Istri primjerice 3%. Na prošlim predsjedničkim izborima nevažećih je bilo 2,7% listića. Razočarani birači su očito presudili Kolindi Grabar-Kitarović.

Pravo glasa imalo je više od 3,8 milijuna birača

Na drugom krugu izbora pravo odlučivanja tko će u idućih pet godina biti vladar Pantovčaka imalo je 3.860.000 birača u zemlji i inozemstvu, glasovati su mogli na 6. 533 biračka mjesta, pod budnim okom više od 24 tisuće promatrača.

Zbog vremenske razlike, prva su birališta otvorena u subotu u 21 sat po hrvatskom vremenu u Australiji, posljednje u nedjelju u 16 sati u Los Angelesu i u njemu će se glasovati do 4 sata u ponedjeljak.

Pogledajte i video: Stožer Zorana Milanovića nakon prvih izlaznih anketa

Komentara 157

BR
_branitelj_
20:11 05.01.2020.

U 4 najveća grada je pregažena kao plitak potok...

DL
dr Luigi
20:21 05.01.2020.

Nikako da izvuku pouku ,moraš biti uz narod ,a ne stranku,zato je izgubila izbore.

CD
ciovo_dalmacija
20:08 05.01.2020.

zoka je baš pomeo kolindu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije