Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deklaracija o BiH

Petrov: Ako nećemo stati u zaštitu Hrvata u BiH, tko će? Pusić: Ne miješajmo se u unutarnje stvari BiH

Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.12.2018.
u 12:51

Božo Ljubić: Uspjeh BiH moguć je samo ako se postigne dogovor legitimnih predstavnika, a Dodik je legitimno izabran i mi s njima moramo razgovarati

Hrvatski sabor danas raspravlja o prijedlogu Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu te države koju je predložio saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske. Na tom dokumentu radilo se više od godinu dana, a nedavno je dobio svoju drugu verziju nakon niza kritika, kako oporbe tako i iz Vlade, kako se tekstom Deklaracije previše miješa u unutrašnje stvari susjedne države.

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić podsjetio je na povijest hrvatskog naroda u BiH te njihovu borbu za ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima. Ljubić je otklonio da su razlozi donošenja deklaracije nedavno održani izbori, no ipak je naglasio kako Bošnjaci mogu bez ijednog hrvatskog glasa izabrati predstavnika hrvatskog naroda i zato je jasno, naglašava, zašto bošnjačka politika ne želi mijenjati Ustav.

– Hrvatski sabor potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet te opredijeljenost da s BiH održavamo dobrosusjedske odnose. Kršenjem Ustava i neprovedbom odluke Ustavnog suda BiH uveden je u institucionalnu krizu s neizvjesnim ishodom i Republika Hrvatska obvezna je djelovati i dužna reagirati na kršenje Daytona – rekao je Ljubić i dodao kako treba omogućiti legitimni izbor predstavnika triju konstitutivnih naroda. Za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama, ključno je da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost. Inače, Deklaracija ima šest točaka, kojima se upozorava na marginaliziranost Hrvata u BiH.

– Ova Deklaracija upućena je Hrvatima u BiH da im se dâ nada da iza njih stoji Hrvatska, upućena je i hrvatskoj političkoj javnosti kao i političkim elitama iz međunarodne zajednice, našim saveznicima – zaključio je Ljubić.

HRAST-ov Hrvoje Zekanović pohvalio je dobro pripremljen govor, no zamjerio je da ne nosi jasnu poruku.

– Ne vidim rješenje, bojim se da nitko rješenje neće ni ponuditi, ali ja ću to izgovoriti jer mislim da hrvatski narod treba biti suveren u BiH jer je pred istrebljenjem u BiH. Jedino rješenje jest treći entitet, to je jedini spas za hrvatski narod – tvrdi Zekanović.

SDP-ov Nenad Stazić kaže da je ovo štetna deklaracija.

– Tvrdite da su pravila na štetu hrvatskog naroda, a po njima je biran Dragan Čović, tada vam to nije smetalo, smeta vam Željko Komšić koji je Hrvat, ali nije član HDZ-a – prigovorio je Stazić dodavši kako ga to podsjeća na prošlost i odbijanje prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da prihvati četiri legitimno izabrana zagrebačka gradonačelnika. Ljubić mu je uzvratio kako nije istina da nisu reagirali, da su sazvali Hrvatski narodni sabor te pisali ustavne tužbe koje je Ustavni sud prihvatio.

Nezavisni Marko Vučetić kaže da se Ljubić nije osvrnuo na status hrvatskog naroda koji ima problema u odnosu sa Srbima i Bošnjacima, ali ima i sa svojim predstavnicima, primjerice s Draganom Čovićem.

– Da je aktivnost umjesto prema svojem bogaćenju usmjerio prema bogaćenju demokracije, ne bi bili u ovom položaju – drži Vučetić.
SDP-ova Joška Klisovića zanima smatrali li Ljubić da je Željko Komšić legalno izabran član predsjedništva BiH.
– Izbor Komšića politička je činjenica, no svi se slažemo da taj izbor nije u skladu s duhom Daytona – uzvratio je Ljubić.

Nezavisni Vlaho Orepić kazao je da ga je Ljubić uznemirio.

– Vi ste kao i Čović odgovorni za stanje Hrvata u BiH i tu svoju odgovornost trebate priznati. No postoji neravnopravnost Hrvata između samih sebe, između tih malobrojnih bahatih i većine skromnih – kaže Orepić, no Ljubić uzvraća kako tema Deklaracije nisu ni Ljubić ni Čović.

Branimira Bunjca iz Živog zida zanima koji je interes hrvatskog naroda da koalira s Miloradom Dodikom koji negira Srebrenicu i podržava Ratka Mladića koji je radio zločine i nad hrvatskim narodom.

– Uspjeh BiH moguć je samo dogovorom legitimnih predstavnika, a Dodik je legitimno izabran i mi s njima moramo razgovarati. Imamo dvije snažne političke opcije u Republici Srpskoj, jednoj koja je odgovorna za zločine u Srebrenici i drugoj u kojoj je Dodik koji je bio protiv tih zločina – tvrdi Ljubić.

Mostov Božo Petrov želi, kaže, da rasprava prođe tako da se Hrvatima u BiH ponude konkretna rješenja.

– Prva verzija koju ste nudili bila je konkretna, a tko je doveo do ove ogoljene konačne verzije – kritizira Petrov. Ljubić priznaje da je prvi tekst bio nešto duži, ali su ovdje "terminološki" stvari ispeglane.

Petrov je najavio da će Most podnijeti amandmane na Deklaraciju, o čijem prihvaćanju ovisi i njihova podrška ovom dokumentu.

– Ako mi nećemo stati u zaštitu Hrvata u BiH, tko će? No neki u Hrvatskoj očekuju da će tu ulogu preuzeti nametnuti, nelegitimni, protuustavno izabrani Željko Komšić i neki koji ga u Hrvatskoj podržavaju. Hrvatska postoji upravo zbog Hrvata iz BiH koji su je branili u vrijeme Domovinskog rata. Bez Hrvata iz BiH možete očekivati demografski slom i kolaps Hrvatske – kaže Petrov.
Topla nota podrške i ništa više ova je verzija deklaracije, zamjera Petrov.

– Deklaracija treba biti konkretna i treba omogućiti tim ljudima u BiH da ostanu tami i da žive tamo, a ne u Stuttgartu ili negdje drugdje. Ako politike prema Hrvatima u BiH nisu konkretne, onda se ne razlikuju od politika Stjepana Mesića i sličnih prema tim istim Hrvatima – objašnjava Petrov.

Kritike dolaze i od Zlatka Hasanbegovića iz Neovisnih za Hrvatsku.

– Ono što jest ostvarivo sada i što je u ovom trenutku minimum minimuma hrvatskih političkih zahtjeva iza kojih treba stati i hrvatska država jest korjenita reforma izbornog zakonodavstva na svim razinama i otklanjanje svih nedostataka i ograničenja koja krše načelo jednakopravnosti i legitimnog hrvatskog političkog predstavljanja, a ne samo nekih o kojima se selektivno i dnevnopolitički govori u ovoj kamilici, alibi deklaraciji – tvrdi Hasanbegović koji Željka Komšića naziva "titoističkim mahalskim, uličnim demagogom, prodavačem magle i uzurpatorom i rušiteljem BiH".

GLAS-ova Vesna Pusić protivi se ovoj Deklaraciji.

– Sabor može i treba raspravljati o susjednim državama s kojima želi dobre odnose, treba raspravljati o položaju Hrvata u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji. Međutim ovaj tekst Deklaracije nije o položaju Hrvata u BiH. On ništa ne govori o Hrvatima u Republici Srpskoj, Sarajevu, čak ni u Hercegovini. Ova Deklaracija govori samo o HDZ-u u BiH, a posredno i o HDZ-u u Hrvatskoj. Ovo je Deklaracija o stavu HDZ-a prema BiH. Ovo je direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH. Milorad Dodik diktira hrvatske reakcije na situaciju u BiH. Ova je Deklaracija protiv ugleda, utjecaja i naročito direktno protiv interesa Hrvatske – kaže Pusić.

Pogledajte video kaosa u Saboru:

Ključne riječi

Komentara 175

IV
ivamatic69
13:50 12.12.2018.

dok je domacih izdajnika i sarajevskih agenata na daljinski obitelji izetbegovic poput vesne pusic, stazica i hasanbegovica, tesko cemo ista moc pomoc nasim ljudima

TE
tegovdizac
13:53 12.12.2018.

Što ti smeta deklaracija Hasan-Begoviću?? Što ste ti i tvoja stranka poduzeli, napravili ili makar rekli o Hrvatima u BIH osim protivljenja 3. entitetu i napada na Tuđmana "zbog podjele Bosne"!!

MO
Morany
13:49 12.12.2018.

Zlatko Hasankomšić bagatelizira i relativizira važnost zaštite Hrvata u BIH, a nije imao cohones 2 mjeseca da se oglasi o izboru Komšića, navodno rođaka svoje supruge!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije