Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji TV

Granić: Biden ima tri zadaće. Skoko: Hrvatica koja je imala moćnu funkciju kod Obame zaslužuje i mjesto kod Bidena

Foto: Screenshot
1/5
20.01.2021.
u 20:36

Na Bidenovoj inauguraciji je narušen imidž SAD-a kao uzorne demokracije, kaže Skoko

Politički analitičar Božo Skoko u studiju Večernjeg lista komentirao je inauguraciju američkog predsjednika Joea Bidena te odlazak s vlasti Donalda Trumpa.

Današnja inauguracija bila je drugačija od dosadašnjih, znači li to da Amerika odustaje od nekih tradicija?

- Nekim tradicijama je vjerna i sigurno neće odustati od njih, no okolnosti su nas primorale da ova bude svojevrsna krizna inauguracija, bez ljudi, u vrijeme pandemije i svi su se prilagodili tome. No, prvi puta u povijesti bivši nije dočekao novog predsjednika. Time je donekle narušen imidž Amerike kao uzorne demokracije gdje savršeno funkcioniraju institucije - kazao je Skoko te dodao:

- Ako govorimo o sigurnosnim aspektima i upadu na Kongres to je krizna situacija i žalosno je da su i novinari komentirali kako je dobro da je sve prošlo bez nereda. Znači u SAD je takva klima da mirna inauguracija predstavlja vijest. Prijašnje su bila slavljenja demokracije, a danas je to bilo s grčem u želucu.

Skoko je dodao kako se na inauguraciji uvijek poštuje tradicija, ali se rade i iskoraci.

- Primjerice, umjetnička Amerika i šoubiznis su uvijek skloniji demokratskim predsjednicima pa su danas dobili priliku, a može se povući i paralela s inauguracijom Baracka Obame. Što se tiče protokola sve mora imati simboliku i poslanje. Tako je zanimljivo da će na meniju biti i dva hrvatska vina. Jer Hrvati su poznati u američkoj vinskoj povijesti te je utvrđeno da je najpoznatija kalifornijska sorta zinfandel stigla iz Hrvatske.

Šefica protokola u vrijeme Obame također je bila hrvatskih korijena.

- Tako je, to je bila Capricia Penavic Marshall. Ona je u doba mandata Billa Clintona bila šefica kabineta Hillary Clinton, a kasnije je jako bila vezana za demokrate. Obama ju je potom imenovao šeficom protokola što je moćna funkcija, vodila je računa o svim državničkim posjetima, posjetima stranih državnika, promociji Amerike, o tome kako stvoriti uvjete za učinkovite pregovore i slično. Objavila je i knjigu memoara koju je nazvala Protokol. Nekoliko puta je u njoj spomenula i Hrvatsku, Kolindu Grabar Kitarović te Široki Brijeg otkud joj je otac. A nadam se da će naći svoje mjesto i u Bidenovoj administraciji zahvaljujući velikom iskustvu.

1/18

Može li Biden vratiti nekadašnji sjaj imidžu SAD-a koji je u vrijeme Trumpa dosta narušen?

- Bit će tu puno posla. Kad imate tako dominantnog predsjednika poput Trumpa onda se to prenosi i na državu kojoj je na čelu. Došlo je do velikih podjela i narušavanja demokratskih standarda. Došlo je do rušenja američkog sna koji je počeo topiti prije nekoliko desetljeća, a vrhunac je doživio za Trumpa. Teoretičari sada tvrde kako Amerika više nije uzor i da na red dolazi europski san gdje su oči više uprte posebice prema skandinavskim zemljama - naglasio je Skoko te dodao:

- Biden mora vratiti povjerenje svijeta u Ameriku, obnoviti savezništvo s EU. A kada vidimo što se sve događa to neće ovisiti samo o njemu. Isto tako bilo je čudno vidjeti kad se cenzuriralo i na društvenim mrežama zabranjivalo Trumpa u zemlji koja se poziva na slobodu govora. Puno toga je došlo na naplatu i Amerika jednostavno više ne može računati na onaj status super sile te će se morati potruditi da vrati status meke moći i imidža u svijetu.

Može li se uopće kazati da je gotovo Trumpovo vrijeme?

- Ako pratimo njegov biznis put može se vidjeti da je mnogo puta bio na dnu i uspio se vratiti. Ne bih ga otpisao, ali ne bih mu pridavao niti neke velike moći da će napraviti čudo i vratiti se. Sada će malo uživati na Floridi, a kada se vrati poslu očekuju ga velike brige. Jer ruže mu nisu cvjetale niti kad je ušao u politiku, a sada će mu biti daleko teže jer je izgubio poluge moći koje su mu omogućavale unosne poslove - kazao je Skoko.

U studiju Večernjeg lista bio je i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić. Prvo je odgovorio na pitanje što znači Joe Bidenov dolazak na vlast za Hrvatsku, ali i cijelu regiju.

 

– Jasno da dolazak Bidena na prvom mjestu najviše znači za SAD. Nikad nakon građanskog rata nije Amerika bile više podijeljene nego danas. Prva zadaća predsjednika Bidena je svakako jedinstvo države, kako naći zajednički jezik među dvije izuzetno podijeljene skupine ljudi. Druga stvar je borba protiv pandemije. SAD imaju najbolje bolnice, znanstvenike, centar za kontrolu bolesti u Atlanti, nemaju dobro javno zdravstvo, ali administracija predsjednika Trumpa se jako loše vodila protiv pandemije. Preko 400.000 umrlih, to je veliki zdravstveni problem, ali i gospodarski. Treća bitna stvar je vratiti povjerenje u SAD. Da SAD budu primjer. SAD su sto godina bile nada, imali su vodstvo slobodnog svijeta, bili su i u 1. svjetskom ratu i u 2. svjetskom ratu, za vrijeme hladnog rata, one su to vodstvo izgubile zadnjih godina. Čeka ga i nova politika prema bliskom istoku. Sigurno je da Joe Biden i njegova administracija imaju vrlo jasne stavove o ovom prostoru. Još početkom 90-ih godina je Joe Biden govorio da je Milošević ratni zločinac koji treba biti osuđen.

Što se konkretno može očekivati?

– Može se očekivati veći interes jer zadnjih deset godina nije bilo nikakvog interesa za ovaj prostor. To znači da će SAD pomoći EU oko BiH koja ne funkcionira u zadnje vrijeme. Bilo je govora i da treba ukinuti entitete i da treba primarno razvijati građansku državu. Hrvatska diplomacija će se čvrsto boriti za pozicije Hrvata i da je prisustvo SAD-a pozitivno, ali da se moramo boriti za svoje stavove.

Mislite da je Joe Biden svjestan svih problema u BiH.

– Biden će imati malo vremena da se posveti ovom prostoru, to će raditi njegova administracija. To ne znači da se mi ne trebamo snažno boriti za svoje stavove.

Hrvatska ima dobre veze s SAD-om, kako to izgleda kad se promijeni administracija i predsjednik?

– SAD su glavni strateški partner RH od siječnja 1994. godine. Kad dođe nova administracija potrebno je vrlo brzo na raznim razinama uspostaviti kontakte. Mnogi od sadašnjih dužnosnika su ili iz vremena predsjednika Clintona ili Obame. Kako je Andrej Plenković jedan od glavnih ljudi unutar EU, a EU je glavni strateški partner SAD-u, mi imamo podloge za to. Imamo kontakte iz vremena predsjednika Clintona.

Kakvu Trump ostavlja ostavštinu?

– Podijeljenu zemlju, lošu vođenu borbu protiv pandemije koronavirusa. Ono što se dogodilo 6. siječnja nije se dogodilo zadnjih 150 godina, zadnji put su u Capitol upali britanski vojnici za vrijeme građanskog rata. Prekinuti su mnogi multilateralni kontakti, izašao je iz sporazuma o klimi...

Komentara 9

Avatar Warded
Warded
20:37 20.01.2021.

"Primjerice, umjetnička Amerika i šoubiznis su uvijek skloniji demokratskim predsjenicima." A primjerice umjetnička akademija i šoubiznis su skloni i pedofiliji, silovanju, drogama, razvodima, sexualnim vezama s posvojenom djecom, orgijama itd... i demokratima naravno. Svako smeće svom kontejneru teži.

MP
miroslav.petkovic.7564
20:22 20.01.2021.

Eto sad svatko zna sta je demokracija.Ameri mogu prodat demokraciju Bangladesu.

Avatar Majda
Majda
20:49 20.01.2021.

Nismo baš imali neke koristi od te Hrvatice.Bar kolika ja znam ,nikad čuka za nju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije