Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autorska prava

Uzeli mu devet mirovina jer je izgubio spor zbog imena "vatreni"

prudeus
Jurica Galoić/Pixsell
30.09.2010.
u 10:11

Josip Prudeus tvorac je imena “vatreni”, koje je zaštitio, pa bi, smatra, za svako korištenje trebao dobiti naknadu.

Zbog izgubljenog spora s Hrvatskim nogometnim savezom, koji je trajao više od deset godina, Samoborcu Josipu Prudeusu od rujna prošle do travnja ove godine bilo je blokirano devet mirovina u iznosu od 3800 kuna.

Dao bi im besplatno


Uz bolesnu suprugu, sina i nezaposlenu kćer, njegova mirovina jedini im je izvor prihoda, pa je tih mjeseci osnovne potrepštine kupovao na dug. Iako se sada financijski snalazi kako može, Prudeus je, kaže, i dalje u strahu da će mu zbog spora s HNS-om ponovno sjesti na račun. A sve je krenulo od Europskog nogometnog prvenstva 1996. godine kad je za promidžbenu kampanju Karlovačke pivovare Prudeus, inače marketinški stručnjak i profesor, osmislio izraz “vatreni” i slogan “Vatreno za vatrene”.

Sljedeće je godine taj izraz i zaštitio pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo i otad svatko tko se koristi imenom “vatreni” u kontekstu nogometa trebao bi Prudeusu platiti određenu naknadu. Večernji list mu je, primjerice, platio tri tisuće kuna za neograničeno korištenje tog izraza, a sličan iznos uplatili su i drugi mediji. Toga se, pak, uopće nije držao Hrvatski nogometni savez.

– S HNS-om sam na sudu od 1998. Godine 2005. stigla je prva presuda kojom mi je HNS trebao isplatiti 50.000 kuna. No, njihov odvjetnik se na to žalio. Nakon toga, 2008. isti sudac koji je prvo presudio u moju korist sada presuđuje u korist HNS-a, zbog čega trebam platiti njihovu odvjetniku oko 150.000 kuna za troškove parnice. Zato mi je mirovina i bila blokirana – objašnjava Prudeus.

A ništa od toga ne bi bilo potrebno, kaže otac “vatrenih”, da ga je čelništvo HNS-a pozvalo na šalicu kave ili gemišt i ugodan razgovor.

– Besplatno bih im dao da se koriste tim imenom. Ali, oni ga već godinama neovlašteno rabe uz razne DVD-ove i albume sa sličicama nogometaša – rezignirano kaže.

Bez sklopljene nagodbe

– Nudili su mi iz HNS-a da će oni platiti 150 tisuća kuna troškova suđenja ako se odreknem prava na izraz “vatreni” i zaboravim sve što je bilo. Na to nisam pristao – kaže Prudeus kojemu je pravo na zaštitu imena “vatreni” produljeno do 2017. godine. I Zorislav Srebrić, tajnik HNS-a, kaže da su Josipu Prudeusu nekoliko puta nudili nagodbu, no bez uspjeha.

– Dobili smo spor i satisfakciju jer se sad vidi da nismo zloupotrebljavali taj izraz – tvrdi Srebrić.

No, što je s tim da se umirovljeniku uzima 3800 kuna mirovine, pitamo ga.

– Za taj problem pokušat ćemo uskoro naći rješenje koje bi zadovoljavalo obje strane – završio je neodređeno Srebrić.

Komentara 45

SL
slavkodjurek
07:15 11.10.2011.

Pozdrav učitelju hrvatskog jezika iz doba Hrvatskog proljeća.

LA
lapad
15:54 05.10.2010.

Milkica je napisao/la: Ovi iz HNS-a su stvarno guzičari. Vidi se i po komentarima koje pišu. __________________________________________________ ..bit će da si u pravu...jer ponavljati jedno te isto 100 puta nema smisla...ali neka im,neče marković i ostali njihovi idoli 200 god živjet :)

DU
Deleted user
12:40 30.09.2010.

30.09.2010. u 11:42h Ivekivek je napisao/la: Pravda je spora ali dostižna......neka stari lakomac sada plat isvoju lakomost...... /* */ Potpuno se slažem, ako mu je i dalje do suđenja, neka tuži patentni zavod koji mu je odobrio patent na uobičajenieni pridjev \"vatreni\", imao bi puno veće izglede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije