Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGEDIJA U ZAGORJU

U kućici su bili nepokretni štićenici, nećak jedne od žrtava: 'Nadamo se da se nije patila'

U požaru u staračkom domu u Andraševcu smrtno stradalo šest osoba
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/27
11.01.2020.
u 12:36

Kad se ohladi prostor u kojem je bio požar, u njega će ući policijski dužnosnici kako bi obavili očevid i utvrdili uzrok tragedije.

U požaru koji je jutros izbio u Domu za starije i nemoćne 'Zelena Oaza' u Andraševcu poginulo je šest štićenika doma. Na mjesto nesreće u Zagorju došli su premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. 

- U Andraševec sam došao s ministrom Božinovićem, županom Kolarom i gradonačelnikom Oroslavja Gredičakom. Na licu smo mjesta ovog strašnog požara gdje je smrtno stradalo šest osoba. U tijeku je očevid. Nakon toga ćemo znati više o uzroku ove tragedije. Osim izražavanja sućuti obiteljima smrtno stradalih osoba i iskazivanja solidarnosti zbog ovakve tragedije kakvu nismo imali u tijeku našeg mandata, sve drugo bilo bi špekuliranje - izjavio je premijer Plenković. 

Upitan bi li zbog ovog slučaja trebalo postrožiti inspekcijski nadzor u domovima za starije i nemoćne, Plenković je rekao: - Ovdje će se uključiti svi - i županijska tijela i nadležno Ministarstvo. Da vidimo treba li taj sustav kontrola činiti redovitijim i češćim. Ja sam samo došao izraziti sućut i solidarnost zbog ove tragedije koja se dogodila noćas. 

Kako doznaje naša reporterka koja se nalazi na terenu, osobe stradale u nesreći su bili nepokretne.  U kućici koja je služila kao pomoćni objekt doma nije bio pod 24-satnim nadzorom kao što je navedeno na stranicama doma.  Naime, štićenike bi povremeno obilazili. 

Gradonačelnik Oroslavja istaknuo je kako on nije primijetio ništa neobično tijekom svojih posjeta domu. 

- Mogu reći da sam obišao dom i po mojem viđenju uvijek je bila topla obiteljska atmosfera i nisam primijetio ništa neobično. U ovom trenutku volio bih da ovaj proces završi i sve službe su uključene. Gledajte, došao sam ovdje kao gradonačelnik i nisam dolazio kao inspekcijska služba - izjavio je gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak. 

Istaknuo je kako se nitko nije požalio Gradu na Dom. 

Podsjećamo, vatrogasci su dojavu dobili oko 5:23, a na teren iz Zagorske javne vatrogasne postrojbe poslano je 9 vatrogasaca i dva vozila. U gašenju požara sudjelovao je i DVD Oroslavje koji je poslao 11 vatrogasaca i dva vozila. 

U požaru u staračkom domu u Andraševcu smrtno stradalo šest osoba
1/21

- Dobili smo dojavu oko 5:23 o požaru staračkog doma 'Zelena oaza'. Vatrogasci su otišli na intervenciju. Stigli su u 5:40. Zatekli smo razbuktalu vatru i nije bila moguća evakuacija štićenika doma. Požar je lokaliziran oko 6:10. U tijeku je akcija raščišćavanja kako bi požarištu mogli pristupiti policijski službenici i napraviti očevid - kazao nam je Dražen Sinković, zapovjednik zagorske javne vatrogasne postaje.

- Žao mi je. Moje saučešće. Kazala mi je ženska koja je radila u Domu. Nisam ni ja stigao ništa više ni ispitivati. Uzeli smo stvari i došli smo iz Zagreba. Ne možemo ni mi znati. Ona je bila s još petero ljudi. Bilo je čisto i uredno. Nikad nije bilo prljavo ili nešto. Nikad - kazao je Stjepan Sinković, nećak jedne od žrtava

On je kazao za 24sata kako je njegova teta Jelena trebala uskoro proslaviti 104 godine. 

- Živiš tolike godine i onda ti se ovako nešto dogodi. Nadamo se da nije patila - rekao je nećak Stjepan. Prema njemu, njegova teta je postala nepokretna, slabo je i vidjela i čula. Nju su premjestili u pomoćnu kućicu u kojoj su bile dvije sobe jer je po noći znala vikati. 

Reakcija iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

- Duboko smo potreseni ovim strašnim događajem koji nas je zatekao danas u jutarnjim satima, a u kojem su u Obiteljskom domu „Zelena oaza“ u Andraševcu život izgubile starije osobe, nečiji roditelji, djedovi, bake, prijatelji...

Suosjećajući sa svim članovima njihovih obitelji i prijatelja ovim putem izražavamo najiskreniju sućut i žaljenje zbog ovog nemilog događaja.

U slučaju potrebe Minitarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku već je osiguralo korisnicima Obiteljskog doma „Zelena oaza“ svu potrebnu pomoć i podršku u što primjerenijem zbrinjavanju korisnika - objavljeno je na stranicama Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.


 

Komentara 50

AN
Antiflašist
10:34 11.01.2020.

Nema doma koji ima kvalitetnu ljecnicku skrb 0-24, to je cista laž, na kraju se sve svodi na to koliko jako drogiraju stanare kako ih ne bi 'zahebavali'.

DA
damascus
10:53 11.01.2020.

Država je prepustila privatne domove za starije neodgovornim, halapljivim grabežljivcima kojima je jedini interes brzi i lako zarađeni novac. Obroci su na novou afričkoga izgladnjeloga stanovništva, školovanih njegovateljica nema već taj posao obavljaju domaće seljanke za honorar na ruke, ne postoji niti po zakonu minimalno neophodno medicinsko osoblje (sestre i.t.d.) i onda se čudimo. Nadzor Ministarstvio namjerno ne obavlja pod izlikom da nemaju ljudi, a sve zato što bi po obavljenom nadzoru morali zatvoriti 95% privatnih domova i staviti korisnike u državne domove (a to bi državu koštalo) pa radije žmire. Zapravo je država ubojica jednako kao i neodgovorni privatni vlasnici domova. Sve što navodim potvrđujem iz osobnoga iskustva.

PI
pop ivan tolj
10:51 11.01.2020.

koliko vidim gazdarica je živjela u zidanoj kući a korisnike je smjestila u pomoćne drvene prostorije, nalik bivšoj štali. Bolje istražite tko je potpisao dozvole i odobrio rad i tko je vršio nadzor djelatnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije