Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provođenje zakona

Uz prekršajnu prijavu načelnik općine Višnjan mora nadoknaditi i troškove zbrinjavanja pasa

Foto: Privatni album
1/2
02.06.2020.
u 14:33

Veterinarska inspekcija nakon nadzora u općini Višnjan pokreće upravni postupak, no u općini Novigrad nisu utvrdili kršenje odredbe o obvezama jedinica lokalne samouprave iz Zakona o zaštiti životinja

Protiv odgovorne osobe općine Višnjan veterinarska inspekcija pokrenut će upravni postupak zbog utvrđenih nesukladnosti u zbrinjavanju napuštenih životinja, a uz prekršajnu prijavu donosi i rješenje za nadoknadu troškova Udruzi koja je zbrinula napuštene štence.

Rezultat je to inspekcijskog nadzora provedenog nakon prijave Udruge za zaštitu životinja SOS Šape Poreč, koja je početkom travnja zbrinula četiri napuštena šteneta pronađena na području Općine, o čemu je pisao i Večernji list. Načelnik Općine Angelo Mattich odbio je tada zbrinuti psiće i time prekršio Zakon o zaštiti životinja. Doznajemo to od Sanje Safner, dipl. iur., službenice za informiranje Državnog inspektorata Republike Hrvatske, i to nakon Zahtjeva za pristup informacijama jer veterinarska inspekcija ni nakon 30 dana nije odgovorila na naš upit. Protiv načelnika veterinarska inspekcija i u rujnu 2019. podnijela je prekršajnu prijavu zbog kršenja istog Zakona, kaže nam S. Safner, ali ne otkriva i rezultate te prijave.

U istom Zahtjevu tražili smo odgovore i na upit o reultatima nadzora i rješenju veterinarske inspekcije na prijavu zbog načina zbrinjavanja napuštene kujice u općini Novigrad (zadarski). Kako smo pisali, komunalni redar je na dojavu o napuštenom psu 30. ožujka osobnim automobilom došao po psa u Pridragu. Nije obavijestio sklonište Privlaka s kojim Općina ima ugovor o zbrinjavanju napuštenih pasa, ali pas nije nikada ni stigao u sklonište.

Foto: Privatni album

U odgovoru službenice za informiranje stoji kako je tijekom inspekcijskog nadzora komunalni redar izjavio da je o psu lutalici obavijestio načelnika te psa preuzeo i odvezao u ograđeno reciklažno dvorište predviđeno za zadržavanje pasa lutalica do dolaska djelatnika skloništa. Pas je pobjegao, a naknadne obavijesti o njemu nisu zaprimili. Tijekom nadzora inspekciji su prikazani računi o zbrinjavanju 4 psa u skladištu Privlaka, koji su tijekom travnja zbrinuti s područja općine Novigrad, što je u skladu s odredbom članka 62. st. 1. Zakona o zaštiti životinja (potvrđuje da Novigrad financira zbrinjavanje napuštenih životinja, op. a.) te nije utvrđeno moguće kršenje navedenih odredbi. S obzirom na to da je komunalni redar obavijestio načelnika općine, a ne direktno sklonište, općini Novigrad i načelniku Josi Klapanu izdat će rješenje kojim se nalaže postupanje u skladu s odredbom članka 80. st. 4. Zakona o zaštiti životinja (određuje kada i o čemu komunalni redar mora obavijestiti sklonište, op.a.).

Inspekciji nije bilo sporno što je komunalni redar sam vozio napuštenu životinju, kakvo je to reciklažno dvorište u kojem se čuvaju psi lutalice, ali ni to što jedan pas ipak nije zbrinut prema odredbama Zakona. Potvrđuju to i svojim rješenjem, ali ostaju samo na pismenom ukoru. Možda bi bilo drukčije da su bila dva psa? U nadzoru, očito je, nisu propitkivali ni kako se kujica pojavila u Benkovcu, udaljenom 25 kilometara od mjesta iz kojeg je navodno pobjegla. I začudo, u Benkovcu se zadržala i nekoliko dana, dovoljno da joj volonteri pronađu dom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije