Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crikvenica

Uz konobare, bit će teško naći i obrazovane recepcionere

škola
Anton Ficko/VLM
30.05.2010.
u 13:47

Zbog slabog interesa učenika nastavničko vijeće Srednja škola dr. Antuna Barca u Crikvenici donjelo je odluku o ukidanju četvorogodišnjeg programa hotelijersko turističkog tehničara.

CRIKVENICA - Srednja škola dr. Antuna Barca u Crikvenici prema odluci nastavničkog vijeća u dolazeću 2010. na 2011. školsku godinu neće upisivati kandidate za četvorogodišnji program hotelijersko turističkog tehničara čijim se završetkom u tom turističkom mjestu posljednjih 47 godina za recepcionere u hotelima i turističkim agencijama osposobilo više od tisuću tamošnjih mladih ljudi.

Odluku o ukidanju programa donijelo je nastavničko vijeće i to, kako kaže ravnatelj škole Luka Kujundžić, ne prelomivši preko koljena, nego nakon razmatranja objektivnih činjenica.

- Upisna kvota je 28 učenika, a mi smo posljednji put bili blizu nje prije četiri godine, pa sada obrazovanje za taj program završava 25 učenika. U sljedećim godinama upisano je 15, pa 19 i naposljetku 16 učenika i jedino na temelju takve porazne statistike članovi nastavničkog vijeća odlučili su ukinuti program. Naravno, riječ je o privremenu rješenju kao posljedici slabijeg zanimanja mladih za rad u turizmu, ali ako se okolnosti promijene, nastavničko vijeće već sljedeće godine program može ponovno vratiti u školu, kazao nam je L. Kujundžić.

Program obrazovanja za hotelijersko - turističkog tehničara u Crikvenici je isprva 1963. godine organiziran kao istureni odjel opatijske škole, da bi od 1968. godine uz opću gimnaziju i ekonomsku školu postao sastavnim dijelom tamošnjeg četvorogodišnjeg srednjoškolskog obrazovnog procesa.

Usto su u "igri" i trogodišnji programi obrazovanja za strukovna zanimanja kuhara, konobara, vodoinstalatera i automehaničara. Zanimanje mladih za njih nakon završetka osnovne škole godinama je u padu, pa se prošle godine prvi put u povijesti škole dogodilo da program za zanimanje konobara nije nitko upisao.

Iz školskih klupa tako će ove godine izići 3, a sljedeće 4 završena konobara. Školu inače pohađa 484 učenika, gotovo upola manje nego što ih je primjerice bilo 1993./1994. školske godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije