Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA

Uz fondove EU i nove tehnologije do većih prinosa

Ministar Tomislav Tolušić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
02.10.2017.
u 09:18

Kako očuvati ruralne krajeve, podići životni standard na agraru te pokrenuti stvari nabolje, samo su neke od tema Večernjakove konferencije

Projekt Večernjeg lista “Hrvatska kakvu trebamo” ovoga tjedna, 4. listopada, nastavlja se konferencijom “Poljoprivreda za 21. stoljeće”, koja bi trebala odgovoriti na pitanje kakva je budućnost poljoprivrede u Hrvatskoj. Večernji list ovaj put konferenciju u zagrebačkom hotelu Esplanade, od 9.30 do 14 sati, organizira uz podršku svojeg specijaliziranog poljoprivrednog portala Agrobiz.hr.

Proizvodnja hrane i turizam

Kako potaknuti modernu i održivu proizvodnju uz bolje korištenje izdašnih fondova EU te uvođenje novih tehnologija i osiguranje usjeva, koji su načini udruživanja poljoprivrednika mogući i provedivi te što je potrebno učiniti da se dvije ključne gospodarske grane, proizvodnja hrane i turizam, bolje povežu, samo su neke od tema koje želimo otvoriti. Potvrđen je dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na konferenciju, a na naša pitanja odgovore će, na predavanjima i trima panelima, ponuditi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sa suradnicima, predstavnici Ministarstva za regionalni razvoj i fondove EU, HAMAG BICRO, Croatia osiguranja, uglednici iz prerađivačkog sektora poput Podravke te predstavnici obiteljskih poljoprivrednih proizvođača.

Budžet za ZPP 58 mlrd. eura

Hrvatska je od ulaska u EU postala dio velikog tržišta koje ima više od 500 milijuna potrošača, a novom financijskom perspektivom i programskim razdobljem Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) dobila je mogućnost podizanja svoje konkurentnosti te ostvarivanja ciljeva, među kojima se ističu: osiguranje okolišno-održive proizvodnje te opskrba potrošača zdravstveno ispravnom i sigurnom hranom.

Među ostalim tu je i briga o očuvanju ruralnih krajeva te unapređivanje životnog standarda ljudi koji žive u ruralnim sredinama. ZPP ima proračun koji čini više od 40 posto ukupnog zajedničkog budžeta EU koji iznosi više od 58 milijardi eura. Hrana je u EU postala jeftina, tržište je puno velikih količina kvalitetne i vrlo raznolike hrane, a potrošači imaju izbor, kvalitetu i cijenu. Kako se u tome snalaze hrvatski poljoprivrednici i što je potrebno učiniti da se stvari pokrenu nabolje, dio je odgovora koje želimo dobiti na ovoj konferenciji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije