Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U KOALICIJI

Uz dvotrećinsku većinu, Abe će stvoriti vojsku

Shinzo Abe
Foto: Službena stranica japanskog premijera
22.07.2019.
u 07:15

Dva desetljeća prije njegova dolaska na vlast Japanci su se borili s gotovo stalnom recesijom, a pod njegovom upravom gospodarstvo raste, no ipak skromnije od očekivanog

Vječito vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) s lakoćom je pobijedila na još jednim izborima u Japanu. Na jučerašnjem glasovanju za Gornji dom parlamenta osvojila je u koaliciji s manjim strankama između 67 i 77 mandata, od 124 za koja su se stranke natjecale, kako pokazuju izlazne ankete.

Gornji dom, čiju polovicu zastupnika Japanci biraju svake tri godine, broji ukupno 245 mjesta te je manje moćan od Donjeg, ali je premijeru Shinzu Abeu iz konzervativnog LDP-a potreban kako bi, ako se na to definitivno odluči, promijenio ustav i krenuo u stvaranje vojske. Osnovni zakon zemlje, koji su napisali Amerikanci nakon Drugog svjetskog rata, trenutačno to brani Japanu.

Za promjenu ustava LDP-u s partnerima potrebno je 85 osvojenih mandata pa je strankino eventualno dosezanje te brojke jučer bila glavna tema. U Donjem domu desnica već ima dvotrećinsku većinu.

U ovom trenutku nedostaju tek četiri mjeseca da Abe postane najdugovječniji premijer u povijesti Japana jer je na to mjesto zasjeo 2012. Dva desetljeća prije njegova dolaska na vlast Japanci su se borili s gotovo stalnom recesijom, a pod njegovom upravom gospodarstvo raste, no ipak skromnije od očekivanog. Cilj mu je, uz uspostavu vojske, i povećanje mirovina.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar intimus500
intimus500
18:11 22.07.2019.

Ulaze novi /stari igraci na vojnu pozornicu .... ako im daju vecu slobodu, za 10 god cu biti jedni od glavnih igraca .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije