Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaće nije ‘in’

Uvozna teletina jeftinija i od domaće svinjetine

Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
1/7
20.08.2019.
u 11:55

Od oko 10-11 tisuća tona prodane teletine godišnje u RH samo je 4100 tona iz domaće proizvodnje

Iako se teletina drži jednom od skupljih i potrošačkom džepu nedostižnijih kategorija mesa, cjenici u vitrinama brojnih hrvatskih mesnica i trgovačkih lanaca svjedoče suprotno. Primjerice, za kilogram telećih rebara ovih dana treba izdvojiti svega 31,90 kuna, dok juneća rebra koštaju između 34 i 40 kuna. Čak se i za svinjski vrat ili but u mesnicama plaća više, između 35 i 38 kuna, pa se mnogi kupci opravdano pitaju u čemu je kvaka, posebice ako se zna da nam teladi i za tov poslovično nedostaje te da proizvodnja junadi u Hrvatskoj, oko dvije trećine utovljenih grla, uglavnom počiva na uvoznoj teladi.

Deficit u teletini 60%

– Tako je i s teletinom. U Hrvatskoj u prosjeku godišnje legalno zakoljemo oko 41 tisuću grla teladi koja uglavnom završava u HoReCa kanalu, odnosno u ponudi hotela i restorana te u Dalmaciji za vrijeme turističke sezone. Godišnji broj klanja nismo smanjili ni unatoč činjenici da je i krava iz godine u godinu sve manje, a posljedično tome i teladi, s time da se oko 10-15% klanja odvija i u sivoj zoni. No kako bilo, oko 4100 tona domaće teletine godišnje nedovoljno je u odnosu na potrošnju od oko 10-11 tisuća tona pa se ostatak uveze – kaže Branko Bobetić, direktor gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar, koje čini više od 85% tvrtki iz domaće mesne industrije.

Ispada da Hrvati toliko vole teletinu da je troše dvostruko više od EU prosjeka. U nas se po stanovniku pojede 2,5 kilograma, a u EU 28 svega 1,20 kg godišnje. No dok većina zapadnoeuropskih zemalja troši skuplje kategorije teletine koje više i plaćaju poput kotleta, milanskog reza, buta..., hrvatskim se potrošačima uglavnom “servira” najjeftinija kategorija – prednja teleća četvrt – koje se mesne velesile poput Nizozemske rješavaju po izuzetno niskim cijenama, samo da je prodaju, nakon što su namirile vlastito, belgijsko, njemačko, francusko... tržište.

– Naravno da se takva uvezena teletina u Hrvatskoj prodaje puno povoljnije od domaće i gotovo non-stop je na akciji i bez ovisnih troškova prodaje, čime trgovci privlače kupce. No takav enormni uvoz telećeg mesa uvelike remeti odnose na tržištu, urušava domaći sektor te utječe i na potrošnju domaćeg mesa – objašnjava Bobetić, ističući kako dvostruko veća potražnja za jeftinom teletinom u Hrvatskoj u odnosu na EU generira manju potrošnju govedine. Goveđeg mesa, naime, trošimo 10-ak posto manje od prosjeka EU, 9,5 kg u odnosu na europskih 11 kg. Lani je tako zbog preniskih cijena – i ispod 20 kuna za vratinu ili carsko meso – u nas rasla potrošnja svinjetine. No njezina je cijena u Europi, zbog prijetnje afričke svinjske kuge, zatvaranja te uništenja čitavih farmi u zemljama EU u kojima se pojavila, posljednjih mjeseci rasla 20-25%, a u Hrvatskoj 20%. Sve to utjecalo je na to da se cijena svinjetine gotovo izjednači s teletinom iz uvoza. A ona, da priča bude apsurdnija, čak i nije teletina, nego mlada junetina.

Tove ih i viškovima mlijeka

– Prosječna težina telećeg trupa u Hrvatskoj je oko 80 kg, a u Nizozemskoj 145, što znači da je telad koju oni šalju na klanje težila između 250 i 280 kg, koliko u nas mlada junad – kaže Bobetić, napominjući kako je pitanje danas, s obzirom na devastirani domaći fond mliječnih krava, je li i jedna četvrtina teladi u tovu danas porijeklom od matičnih grla. Nemamo dovoljno ni mesa ni mlijeka, dok Nizozemci, primjerice, svojim viškovima mlijeka nadohranjuju i tove telad kako bi dobivala na težini prije klanja i plasmana na tržišta visoke kupovne moći. Iako je državna inspekcija ovoga ljeta u pojačanoj kontroli objekata za klanje i prodaju mesa, posebice na obali, prvi rezultati potvrđuju kako bi kontrole trebale biti sustavne i osmišljenije. Javna je, naime, tajna da, prema procjenama upućenih, osim 4-6 tisuća komada domaće teladi, u ‘sivoj zoni’ godišnje zaglavi i oko 400.000 janjaca, 10 mil. pilića... 

Ključne riječi

Komentara 9

TH
than
12:12 20.08.2019.

A onda u tekstu vidimo da uspoređujete juneća rebra i svinjsku but. Tko želi "glodati" rebra neka im, ja ću ipak po butu ili vratini.

Avatar VinkoL
VinkoL
12:28 20.08.2019.

Normalno da je jeftinije, uvozi se škart, meso koje je godinama zamrznuto stajalo kao nečije državne robne rezerve, pa se prodaju Hrvatskoj po niskoj cijeni umjesto da se mora platiti zbrinjavanje na otpadu. Naravno, uvozi se sa "friziranim" papirima. To je samo kod nas moguće, bitno je da se tajkunčići bogate, "stoka sitnog zuba" kupuje "povoljno"... A to kaj naši poljoprivredni proizvođači propadaju vlastodršce boli "ona stvar".

Avatar nekakav
nekakav
12:24 20.08.2019.

nekad davno se to teletinom zvalo... u mesnici platiš junetinu, a dobiješ zrelu kravu staru 12 godina. kila najjeftinijeg mesa u dućanu sa kostima ne bi smjela biti jeftinija od 30 kuna, i više. jer za kilu mesa, prirasta, trebaš najmanje 3 kg smjese, plus voda, veterinar, smještaj, energenti, troškovi 'obrade', al i i nabave 'sirovine, znači mladog teleta. prihvatimo da k nama dolazi meso koje nitko na zapadu ne može nikom uvaliti, staro i djelomično zdravstveno neispravno. mi kupujemo meso i gledamo isključivo na cijenu. ako i znamo nekog da vani, na otvorenom, uzgaja goveda, mi to ne kupujemo, jer nam je 50 kuna za kilogram svježeg mesa u komadu, polovici, preskupo. al nekako progutamo 28,99 kn/kg za meso koje baš i nije meso...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije