Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinjavajuća situacija

Uvozit ćemo radnu snagu: Slavonci otišli u inozemstvo, na Jadranu će raditi Rumunji?

konobar
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
17.12.2016.
u 23:15

Na burzi postoji 230.000 kvalificiranih nezaposlenih osoba, a izgleda da će Hrvatska za sezonu 2017. morati uvoziti radnu snagu

Prema procjenama Sindikata turizima i ugostiteljstva Hrvatske (STUH) u Dalmaciji je ove godine radilo i do 15.000 sezonaca iz Slavonije. No zbog loših ekonomskih uvjeta u zemlji, od niskih plaća do neosiguravanja smještaja i prehrane na račun poslodavca, Slavonci radije biraju rad u inozemstvu, kako doznaje Glas Slavonije.

Za odluku su kriva i pravila poslodavaca na Jadranu koji radnike na neodređeno zamjenjuju sezoncima, pa im sada ne ostaju ni jedni ni drugi. Većina Slavonca posao i sreću potražila je u Irskoj, Austriji ili Njemačkoj. Postavlja se pitanja kako uz ovaj negativan trend premostiti sljedeću turističku sezonu i zadržati turizam na razini velikog oslonca BDP-a. 

Resorno ministarstvo pokrenulo je novi projekt sufinanciranja deficitarnih zanimanja za 240 učenika. Glasnogovornica Hrvatske obrtničke komore Snježana Tomić navodi kako je suradnjom Ministarstva rada i mirovinskog sustava, HZZ-a, HOK-a i Obrtničkog učilišta pokrenut program prekvalifikacije nezaposlenih, koji je prošlo 236 osoba.

- S njim nastavljamo i sigurni smo da ćemo do sljedeće turističke godine, 2017., imati respektabilan broj kvalificiranog kadra spremnog za rad u ugostiteljstvu. Što je najvažnije, to su zanimanja koja su sami ugostitelji tražili, dakle kadari koji im je potreban - rekla je Tomić.

Uvozit ćemo radnu snagu iako nije kvalitetna

Nadodaje da na burzi postoji 230.000 kvalificiranih nezaposlenih osoba, a izgleda da će Hrvatska za sezonu 2017. morati uvoziti radnu snagu.

– Na sezonce iz Slavonije moramo zaboraviti, pa smo prisiljeni tražiti ih po republikama bivše države, poput BiH, no i Bosanci vide da naši sezonci odlaze raditi u zemlje gdje se mnogo bolje plaća, pa tamo odlaze i oni. I što nam ostaje? Rumunjska, Bugarska, za koje smo svjesni da njihovi radnici nisu baš kvalitetni. Oni će doći jer kod njih je još lošiji standard nego kod nas, no za naš turizam to nije rješenje - upozorava predsjednik STUH-a Eduard Andrić.

>> I Rumunji nas prestigli po kupovnoj moći, lošiji od nas još su samo Bugari

Komentara 47

Avatar Slobodni
Slobodni
23:45 17.12.2016.

Prestanimo stalno potcjenjivati Rumune i Bugare, radim u Njemačkoj, Bugara i Rumuna ovdje ima kao u priči, što mislite vi u Dalmaciji da su oni idioti pa da če radije doći u HR raditi za 400 Eur nego u Njemačku za 1.400 Eur? Vrijeme je da se prestanete dizati u nebesa i da aterirate nazad u realnost!

Avatar Franjo Tudman
Franjo Tudman
23:33 17.12.2016.

Povecajte place pa necete morati uvoziti.....radnu snagu

RE
rennes
00:47 18.12.2016.

Kako mi je drago! Bogatuni s mora koji su stekli novce zahvaljujući gotovo isključivo suncu i moru tretirali bi ljude iz opljačkane i ratom opustošene Slavonije kao roblje! Prošlo je vrijeme izrabljivanja za sitne pare, ucjena i gledanja s visoka! Neka sada uče Rumunje hrvatski ali i engleski, njemački jezik na ubrzanim tečajima, naravno, iz vlastitog džepa pa kako im bude!!! Živjela Irska, Austrija, Švedska...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije