Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ JEDNA OPCIJA ZA GRAĐANE

Uvodi se europska mirovina – privatna štednja za umirovljeničke dane

Umirovljenici u redovima čekaju kako bi podigli mirovinu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.08.2020.
u 17:29

Prilagođena je mobilnosti radnika po državama članicama EU: proizvod će se moći seliti kako se seli radnik, iz jedne države u drugu

Europska mirovina stiže kao još jedna opcija za mirovinsku štednju od sljedeće godine, najavili su iz EIOPA-e, Europskog nadzornog tijela za osiguranje, nakon što su prošloga tjedna kao nadležno regulatorno tijelo podnijeli Europskoj komisiji sve potrebne dokumente za Komisijin delegirani akt o tome.

Usvojena europska uredba

Ono što je u europskim medijima već dobilo neslužbeni naziv “europska mirovina” službeno se zove Paneuropski osobni mirovinski proizvod (PEPP) i nije riječ o mirovinskoj štednji ni kroz I. ni kroz II. stup, što su Hrvatima najpoznatiji pojmovi jer su drugo ime za obvezne mirovinske doprinose, nego je riječ o privatnoj štednji za tzv. dopunsku mirovinu. Europska je mirovina, kao PEPP, zamišljena kao dodatak obveznom, nacionalno reguliranom mirovinskom osiguranju i privatnom mirovinskom osiguranju koje se u nekim državama članicama koristi puno više nego u Hrvatskoj.

Europska uredba o PEPP-u već je usvojena, prije godinu dana, ali da bi se taj paneuropski mirovinski proizvod našao na tržištu, Komisija treba urediti još puno detalja delegiranim aktom, što se očekuje uskoro. Razlog zbog kojeg se stvara ovakva dodatna europska mirovina krije se u procjeni da će praktički sve države članice EU, zbog starenja stanovništva, biti suočene s pritiskom na održivost mirovinskih sustava.

Mnogi stručnjaci smatraju da će s vremenom padati mirovine koje se temelje na principu generacijske solidarnosti, pa se zato sve aktere – i države, i poduzeća, i građane – potiče da idu i u smjeru dopunskih mirovina, koje su važan izvor prihoda za mnoge umirovljene Europljane već danas (premda ne toliko u Hrvatskoj), a u budućnosti će biti još važnije. Europska mirovina, drugim riječima, ne bi bila jedina slamka spasa za nekog budućeg hrvatskog umirovljenika, ali mogla bi biti dodatni izvor prihoda u umirovljeničkim danima.

Kako će se stjecati ta europska mirovina i zbog čega nosi naziv europska? Stječe se kao i sve privatne mirovine: većim doprinosima nekog radnika danas za privatnu mirovinu sutra. A pridjev europska nosi jer je prilagođena mobilnosti radnika po raznim državama članicama EU: proizvod će se moći seliti kako se seli radnik, iz jedne države u drugu.

“Prenosivi PEPP postat će privlačniji, posebno mladima i mobilnim radnicima, i pomoći će u daljnjem olakšavanju ostvarivanja prava građana Unije na život i rad u cijelom EU”, kaže se u tekstu uredbe. Inače je organizacija mirovinskih sustava u isključivoj nadležnosti nacionalnih vlasti, no ovo je prvi put da se stvara i neki paneuropski mirovinski proizvod.

“Svrha PEPP-ova ne bi trebala biti da zamijene postojeće nacionalne mirovinske sustave jer je riječ o dodatnom i dopunskom osobnom mirovinskom proizvodu”, naglašava se u uredbi. Niti je svrha, kao što bi netko neupućen mogao nadobudno pomisliti, da se stvori princip europske generacijske solidarnosti pa da iz mirovinskih sustava bogatijih država idu transferi u mirovinske sustave siromašnijih. Riječ je o strogo privatnom novcu, privatnoj štednji za mirovinu.

Za sve oblike zaposlenja

PEPP će biti otvoren za sve oblike zaposlenja: stalni radni odnos, skraćeno radno vrijeme, povremeni i rad na određeno, bit će dostupan i samozaposlenima… Pa čak i nezaposlenima, koji će, ako imaju novca, moći štedjeti za privatnu europsku mirovinu (umjesto da, primjerice, drže novac deponiran u banci).

I u samom tekstu europske uredbe naglašava se da će učinak PEPP-a biti vrlo različit u različitim državama članicama jer je tržište osobnih mirovinskih proizvoda fragmentirano i raznoliko. Nitko ne očekuje da će građani neke države, koji nisu navikli na privatnu štednju za dodatnu mirovinu, odjednom pohrliti uplaćivati za privatnu mirovinu samo zato što novi proizvod nosi naziv europska mirovina.

Komentara 21

PV
prcko.vita
17:51 28.08.2020.

E blago nama. Djeco, da vam kaže stariji građanin, koji ima puno utakmica u nogama... zapamtite, u tuđim rukama samo ona stvar raste... zapamtite to dok mislite o takvim oblicima štednje.

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
18:27 28.08.2020.

Dajte vi lijepo meni da potpisem da cu se sam skrbiti za svoju mirovinu, i nemojte mi vise uzimati onih 15+5% brutto dohotka svaki mjesec. Samo to. Ostalo je moja briga.

Avatar spica1
spica1
17:43 28.08.2020.

haha kakva mirovina, tko je to izmislio, mirovina je izmišljotina države pod patronatom bankara da bi vašim teško zarađenim novcem kupovali socijalni mir(da se vi ne biste slučajno okrenuli malo i počeli razmišljati o sistemu), tko je prije 100 god. imao mirovinu?? mirovina su vaši potomci...a sve ovo je pljačka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije