Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demografske mjere

Uvode se obiteljske kartice i produljeni boravak do 4. razreda

Obitelj tri plus
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/4
26.10.2018.
u 21:58

U RH je 867.000 obitelji s djecom. Najviše, 435.000, s jednim djetetom, 319.000 s dvoje djece, 87.000 s troje te oko 18.000 s četvero djece

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i HZZO trenutačno procjenjuju koliko bi na godišnjoj razini koštalo delimitiranje roditeljskih naknada, dakle onih za drugih šest mjeseci djetetova života. Takva se zakonska izmjena planira kao jedna od mjera za demografski razvoj i usklađivanje obiteljskog i poslovnog života sa suvremenim potrebama obitelji.

Pomoćnik ministrice Ivan Bošnjak naveo je da se zakonske izmjene planiraju u prvoj polovici 2019., a kako će delimitiranje zacijelo tražiti dodatni novac iz proračuna, time i određeno vremensko razdoblje za realizaciju odnosno stupanje na snagu, može se pretpostaviti da bi to moglo biti od 2020., posebice jer je to izborna godina.

Planira se i uvođenje tzv. obiteljske kartice. Riječ je o projektu koji je već razvila Udruga obitelji s troje ili više djece – Obitelj 3plus u suradnji s partnerima zahvaljujući čijim popustima pri kupnji proizvoda i usluga iz različitih sektora djelatnosti, obitelji s više djece ostvaruju razne pogodnosti i povlastice. Uvrsti li država ovu mjeru među svoje demografske mjere, kako najavljuje, može se očekivati da obitelji s djecom ostvare značajnije pogodnosti od postojećih. Udruga koja se nedavno predstavila javnosti već je obavila dobar dio posla i ostvarila suradnju s nizom nacionalnih i lokalnih partnera, koji su prepoznali tržište od gotovo 600 tisuća ljudi koliko ih živi u 112.830 obitelji s troje ili više djece, prema podacima iz posljednjeg popisa stanovništva.

Ukupno je, naime, 867.000 obitelji s djecom. Među njima ih je 435.000 s jednim djetetom, 319.000 s dvoje djece, 87.000 s troje te oko 18.000 s četvero djece. Obiteljska se kartica u drugim europskim zemljama pokazala učinkovitom, a Ministarstvo najavljuje da će projekt provesti u suradnji s javnim i privatnim partnerima kako bi višečlane obitelji dobile dodatne pogodnosti. U pripremi je i projekt koji će promovirati poslodavce kao prijatelje obitelji i poticanje na društveno odgovorno poslovanje i razvoj korporativne kulture koja će usmjeriti poslodavce na aktivan doprinos usklađivanju poslovnog i obiteljskog života, a osobito za obitelji s djecom.

Priprema se novi prijedlog Strategije demografske revitalizacije, dokument kakav se u Hrvatskoj već više puta izrađivao, a nacrt najnovijeg planira se za travanj 2019. Zainteresirana javnost moći će sudjelovati u javnoj raspravi putem e-Savjetovanja. Prije toga predstavit će se mjera produljenog boravka u školama za učenike do 4. razreda, koja je u pripremi. Trenutačno je samo u malom broju škola to moguće, u još manjem broju škola djeca dobivaju topli obrok, pa roditelji sa zanimanjem očekuju tu mjeru.

>> Pogledajte pjesmu koju je Mario Vinković napisao nakon što mu se sin odselio iz Hrvatske

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije