Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europarlamentarka Borzan:

"Uvođenjem jedinstvenih punjača, potrošači će uštedjeti pola milijarde eura do 2021."

Biljana Borzan
Marko Lukunic/PIXSELL
03.05.2018.
u 13:23

Europska komisija procijenila je kako proizvođačima prvo treba ostaviti mogućnost da se dobrovoljno prilagode novom propisu.

Pitanje zajedničkog punjača za elektroničke uređaje aktualizirao je Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta. Uvođenje jedinstvenog punjača kojim bi se ostvarile velike uštede za potrošače, podržala je i hrvatska zastupnica Biljana Borzan.

Još 2014. usvojena je, naime, Direktiva koja obvezuje proizvođače na uvođenje zajedničkog punjača. No, Europska komisija procijenila je kako proizvođačima prvo treba ostaviti mogućnost da se dobrovoljno prilagode novom propisu.

- Komisijin pristup nije polučio rezultate. Komisija je trebala staviti veći pritisak na proizvođače i to ćemo tražiti i na plenarnom zajedanju u Strasbourgu. Puno građana ima bar nekoliko punjača u ladicama, a dio njih odavno je zastario. Standardizacijom punjača za polovicu elektroničkih uređaja potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021. Također, velike prednosti će se ostvariti i za okoliš, u koji se godišnje odloži 51.000 tona punjača. Komisija mora hitno djelovati – ističe Biljana Borzan.

Komisija je, pak, nezadovoljna slabim odazivom proizvođača, navode kako standardizacija punjača kasni zbog razvoja novih tehnologija, jer se proizvođači ne mogu dogovoriti koji je dugoročno najefikasniji način punjenja uređaja.

Komentara 10

KA
KaraMarko
15:17 03.05.2018.

Uveli milione muslimana da se kote po europi placaju ih milijarde socijalne pomoci... a sad brinu o punjacima i ustedi tu...bravo strunjaci! Odma za Nobela svi

DU
Deleted user
14:43 03.05.2018.

Dajte molim vas sto ova osjecka uhljebaca prica...potrosacima je zlo od njezine ispraznosti ....ona kao da zivi na marsu...

DU
Deleted user
13:48 03.05.2018.

Trošenje našeg novca na rasprave o toploj vodi, pa već sad se istim punjačem puni 90% uređaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije