Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUBVENCIJSKE PREVARE

Uvjetno osuđen jer je državna sredstva trošio na tekuće poslovanje

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
07.07.2020.
u 15:00

Tvrtka je od države, navodilo se u optužnici, bespovratno dobila oko 5,9 milijuna kuna, a tužiteljstvo je tvrdilo da je od tog iznosa Rihtarić 3,9 milijuna kuna iskoristio za tekuće poslovanje društva, što nije bilo obuhvaćeno subvencijom

Damir Rihtarić na zagrebačkom Županijskom sudu, zbog subvencijske prevare, nepravomoćno je uvjetno osuđen na godinu dana zatvora uzrok kušnje od tri godine. Prema optužnici teretio se da je od 19. prosinca 2008. pa do 27. siječnja 2010., prvo kao direktor, a zatim kao predsjednik uprave Kamenskog, nenamjenski trošio subvencije koje je tvrtka dobila od države za projekt  poticanja proizvodnje proizvoda. 

Tvrtka je od države, navodilo se u optužnici, bespovratno dobila oko 5,9 milijuna kuna, a tužiteljstvo je tvrdilo da je od tog iznosa Rihtarić 3,9 milijuna kuna iskoristio za tekuće poslovanje društva, što nije bilo obuhvaćeno subvencijom. Konkretnije, on je tim novcem kupovao tkanine i druge materijale koje je koristio za daljnje poslovanje Kamenskog, a tužiteljstvo smatra da je tako subvenciju koristio za ono čemu nije bila namijenjena odnosno da je pribavio nepripadajuću imovinsku korist Kamenskom u iznosu od 3,9 milijuna kuna.  

Rihtarić je u svojoj obrani nijekao krivnju te je naveo kako je  on direktor u Kamenskom postao krajem 2007. te da je na toj dužnosti bio do siječnja 2009. kada je imenovan predsjednikom uprave.

- To je vrijeme opće krize u gospodarstvu, a Kamensko je imalo akumulirani gubitak od 30 milijuna kuna. Početkom 2008. počeli smo raditi na projektu konsolidacije pod nazivom Novo Kamensko. Radilo se o projektu od 180 milijuna kuna, koji je uključivao izgradnju nove najmodernije tvornice. Kao i svi iz tekstilne industrije dobili smo potporu Vlade RH, a pregovarali smo sa Zagrebačkom bankom o kreditu od 71 milijun kuna. Međutim, tijekom 2009. dolazi do ekspanzije ekonomske krize, Zagrebačka banka odustaje od financiranja projekta, a naš glavni strateški partner iz Njemačke je otišao u stečaj. U drugoj polovici 2009. projekt je zaustavljen, ne zbog našeg neznanja već zbog više sile. Kamensko je završilo u stečaju, iako smatram da nije trebalo jer je vrijednost imovine bila veća od dugova. Što se tiče izvješća o trošenju sredstva koje smo dobili od Ministarstva gospodarstva, ta su izvješća radile stručne službe i u  njima je dan samo djelomičan prikaz stanja o čemu sam ja površno izvještavan. Niti u jednom  trenutku nisam imao namjeru nenamjenski trošiti osigurana nam sredstva, a kamoli oštetiti državni  proračun - kazao je Rihtarić.

Inače, tijekom suđenja su napravljena dva financijsko- knjigovodstvena vještačenja, a radile su ih različite vještakinje. Drugi je nalaz rađen jer prva vještakinja svoj pisani nalaz nije znala sudu obrazložiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije