Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALITIČARI
Povratak na članak

"Uvjet za pristup Srbije EU je rješavanje pitanja s Kosovom"

Njemački balkanolog Franz Lothar Altman predlaže neku vrstu unije Srbije i Kosova slične onoj koja je postojala između Srbije i Crne Gore od 2003. do 2006. godine

Komentari 192

OB
-obrisani-
13:06 07.06.2010.

drugim rjecima srbi moraju krenut na kosovo hehehehehehehe

VL
LC
Le comte de Monte Cristo
05:33 07.06.2010.

Za Libelu: Saaaamo malo: U Rambouilletu su Srbima nudili Anex B, sto bi znacilo slobodno kretanje NATO-ovih vojnika po CIJELOm teritoriju Srbije i Crne gore bez odgovornosti pred ikakvim Srpsko-crnogorskim sudom. To niti jedan predsjednik ne bi potpisao. A toto Ti lijepo zaboravljas. A 1526 nismo imali sta birat, kao prvo, jer smo sa bracnim ugovorom izmedju Austrije i Madjarske pripali automatski Austriji i kao drugo jer smo tada bili samo jos reliqium reliquiae. A kao kraljevina nismo ni 1525 vise postojali, jer Madjarski kraljevi nisu postivali pactu conventu, odnosno Hrvatska prava.

VL
LI
Libela
00:25 07.06.2010.

Milutine - Jesi li ti nekad čuo za 30-godišnji rat, kravatu i baruna Trenka? Jesi li čuo za bitku kod Dubice? Googlaj malo, da proširiš vidike. Jesi li čuo za bitku kod Siska. E pa druškane, Turci NISU nikad došli do Zagreba, a došli su do (puno daljeg) Beča, pregazivši cijelu ogromnu Ugarsku. Vi se nemate što junačiti. Vas JESU potrazili i plesali ste u njihovom ritmu 500 godina. Vojna krajina je privolom Hrvatske uvedena 1584., i majci zemlji vraćena prestankom turske pogibelji 1881. Vojna krajina nije bila nikakva srpska zemlja, niti su Srbi ikad imali većinu hrvatskoj Vojnoj krajini.

VL
LI
Libela
01:19 07.06.2010.

Zašto Srbi izgubiše i Krajinu i Kosovo? Zato što su se kockali na sve ili ništa. U Hrvatskoj su im nudili plan Z-4, ali Martić ih je otjerao. Na Kosovu su im nudili Rambouillet. I to su odbili. De će nebeski narod da pristaje na kompromise, ej?!

VL
BG
bgcd
01:23 07.06.2010.

A da zaboravio sam od 1918 do 1941 priznajete srpsku krunu ,i nisam ja poceo od Turaka nego neki drugi pojedinci,imali drzavnost ,kakva glupost ,pa sto ste ulazili u SHS ako ste imali drzavu,niko vas nije terao ni zvao ,sami ste se nudili a lepo vam je Radic rekao da ne srljate kao guske u magli,

VL
ST
standup
01:29 07.06.2010.

Serbi nimaju \"Istoriju\"..oni imaju \"Istorij-e\".. puno \"Istorij-e\",..od svih okolnih drzava i naroda,..pocévsí od Bulgara, Dardanaca, Raske, Turske, Madjarske, Vlaske,Rumanije,Hrvatske, Albanske,Boljsevicke, Jugozlovenske, Bosanske......,i sve okolne drzave Razlicito Kronoloski dokumentiraju Teritoriju na kojoj se danas nalazi Serbija,... tako da je vrlo tesko uopcé precizirati..sta su to Serbi i koji su to narod ili mjesávina??

VL
LI
Libela
01:36 07.06.2010.

bgcd - 1918.Hrvatska je istupila iz A-UG i odmah stupila u Državu SHS čija je okosnica bila. Dakle, Hrvati nisu sami odlučivali. Slovenci su bili za uniju sa Srbijom, a Srbin-Prečanin Svetozar Pribičević ubrzavao je proces. Ključni moment dogodio se 26.XI 1918.kad je samozvana Velika narodna skupština u Novom Sadu, sastavljena od 757 deputata, a od toga od 76% Srba (34% u stanovništvu), sa samo 5 Nijemaca i 1 Mađarom (22% i 28% u stanovništvu) unatoč protivljenju slovačkih predstavnika odlučila priključiti Vojvodinu Kraljevini Srbiji, mimo Zagreba. Dakle, s jedne strane bilo je nadiranje talijanskih trupa na zapadu, s druge naivna vjera u (u biti nepoznate) Srbijance kao na \"braću\" (zbo sličnog jezika), te požurivanje Pribičevića i ekipe te odlazak Vojvodine. Radić je bio u potpunom pravu, i Hrvatsku je ovaj zagrljaj koštao stotina tisuća mrtvih, počevši od ubojstva hrvatskog vodstva u skupštini, preko II svjetskog rata do Domovinskog rata. To je bila cijena stranputice. Zato je neinteligentno i današnje srljane Hrvatske u EU.

VL
LI
Libela
01:38 07.06.2010.

bgcd - Jugoslavija je hrvatski izum. Tako je i JAZU odnovana u Zagrebu davne 1867.godine. Što je to Krfska deklaracija? Tko ju je potpisao?

VL
LC
Le comte de Monte Cristo
15:08 09.06.2010.

Uostalom da bi zapad nas Hrvate i Albance stvarno toliko volio, bi napravio jedan \"Marshall plan\", kao poslije drugog svijetskog rata za zapadnu Europu. Umjesto toga mi danas radimo za prosjecno EUR 500,-- a troskovi (pogotovo uvozena hrana) nas ubijaju.. A Kosovski Albanci jedva prezivljavaju. Al\' neka, to im je kazna, za to sto su nas svih, pocevsi od \'81 uvukli u nesrecu (Moja familija je naprimjer zbog tog prokletog nacionalizma, koji je kod njih poce 80-ih, izgubili 9 sezona za redom). Jednostavno ignoriras prljavu ulogu zapada u svemu tome i zato Ti NIKAD neces razumijet sve ovo.

VL
LI
Libela
11:03 07.06.2010.

bgcd - Je, tako je. Krfska deklaracija bila je akt stvaranja zajedničke države (tada na papiru), a Ženevska deklaracija njena potvrda.

VL
LI
Libela
09:32 07.06.2010.

Le comte de Monte Cristo - Očito ne poznješ neke osnovne podatke. Kao prvo pogibijom kralja Ludovika kod Mohača 1526. prestaje realna unija između Ugarskog kraljevstva i Hrvatskog kraljevstva. Zato ona i donose SAMOSTALNO odluke o svojim daljnjim kraljevima, i Hrvatska NIJE čekala ugarsku odluku nego je SAMA odlučila izabrati Habsburge. Naprotiv, Ugarski sabor izabire Ivana Zapolyu za SVOG kralja. Izbija građanski rat u Ugarskoj između njegovih pristaša i pristaša Habsburga ua kralja. Nakon par godina (tek i neovisno o HR) i Ugri ipak izabiru Habsburge, uz kompromis-Zapolya ostaje na nekoj važnoj funkciji. Dakle ono što ti zoveš bračni ugovor Austrije i Mađarske nema nikakve veze s PREDHODNIM ugovorom Hrvatske i Austrije. Hrvatska je samostalno ušla u Habsburšku monarhiju, bez ikakve veze s Ugarskom, a tako je i izašla, svojom odlukom. Hrvatska nije 1526.još bila ostatak ostataka. U to doba glavni grad Hrvatske bio je BIHAĆ! Ugarski kraljevi jesu priznavali Pactu conventu. Zašto bi se onda dolazili kruniti u Hrvatsku, u Biograd odnosno Zadar (1403. Ladislav)?

VL
LI
Libela
09:39 07.06.2010.

LcdMC - \"Without prejudice to their privileges and immunities under this Appendix, all NATO personnel shall respect the laws applicable in the FRY, whether Federal, Republic, Kosovo, or other\". Pišeš \":U Rambouilletu su Srbima nudili Anex B, sto bi znacilo slobodno kretanje NATO-ovih vojnika po CIJELOm teritoriju Srbije i Crne gore bez odgovornosti pred ikakvim Srpsko-crnogorskim sudom.\". Kako pomiriti ova dva citata?

VL
LC
Le comte de Monte Cristo
23:32 08.06.2010.

3. Dio: Hrvatska danas ima dug od 40 Milijardi dolara. PA COVJECE CIJELA JUGA JE IMALA \"SAMO\" 20 MILIJARDI DOLARA! I Ti kazes da je to dobro? Stvarno si luda. 8-0 Danas je jednom Hrvatu DALEEKO teze ic vani raditadit nego prije (ja samo zato imam Austrijske papire, jer sam ovdje rodjen i odrastao). Jugoslavenska putovnica je bila dobro dosla na CIJELOM SVIJETU. Kad su moji roditelji otisli u Austriju, su ih drzali NA RUKAMA, samo da dodju radit. Dobro, moram i rec, da moji roditelji nisu bili neki cistaci, kao vecina Jugoslavena, koji su otisli na \"zlatni zapad\", nego su bili visokokvalificirani radnici (moja majka je bila medicinska sestra, u \"Salzburger Landeskrankenhaus\", a otac mi je radio kao strojobravar, najprije kod Palfingera i poslije kod Porschea). Al\' cak i obicni cistaci su se u Austriji lakse zaposlili nego u Jugi, jer nisi morao imat ni osnovnu skolu.

VL
OB
-obrisani-
16:16 06.06.2010.

Bosut........potpisujem.........Pozdrav

VL
PO
poirot
16:31 06.06.2010.

canajisraM Pričaj ti priču,Šiptari su ušli u završnicu svog ideološkog cilja ali ga okončati ne mogu.Primarni razlog je kulturna zaostalost koja ne može da uspostavi modernu državu.Drugi je preambiciozni plan Velike Albanije.To liči na majmuna koji bi alavo da skupiupi sve banane i nikako da krene sa mesta jer ne može da proceni svoje mogućnosti.Šiptari su okruženi pravoslavcima i sa svima su na krv i nož a ni na unutar etničkom planu nisu manje divlji.I konačno, potcenjute srpsku odlučnost.Samo vi terajte,do sledeće prilike.

VL
BG
bgcd
16:39 06.06.2010.

Leko vrati se ,sve ti je oprosteno.!!!

VL
LI
Libela
01:14 09.06.2010.

Le comte - Priča o tome koliko su Hrvati imali vlasti u Austriji, Austro-Ugarskoj nalazi se na skliskom terenu procjene i dojma. Jedino papiri, institucije i formalno daju nedvosmislene odgovore, utvrdive. Morat ćeš mi reći GODINU, kad je nestalo Hrvatskoo kraljevstvo, s obzirom da si utvrdio godinu njene novopojave. Uz godinu molim argumentaciju, zašto, kako je nestalo i tko ga je ukinuo.

VL
LC
Le comte de Monte Cristo
01:26 09.06.2010.

Nije tocno: Hrvatska je vec od 890 postojala KONTINUIRANO KAO NEZAVISNA DRZAVA u obliku knezevine, i to voljom Hrvatskog kneza (zaboravio sam mu ime, mozda Trpimir, ispravi me). 925. je knez Tomislav na Livanjskom polju \"samo\" postao kralj, voljom papee (mislim da je bio Leo X. ispravi me). To je onda bilo kao uclanjenje u ujedinjene narode. Dakle kao medjunaro priznata drzava je Hrvatska postojala tek od 925. A to Kosovo nikada nece bit (da se vratimo na temu), jednostavno jer Albanci VEC IMAJU svoju drzavu, a Hrvati to \'91 nisu imali. To je iz stajalista medjunarodnog prava NAJBITNIJA razlika izmedju rata u Hrvatskoj i rata na Kosovu! I jos nesto, nisam Srbin, i ako znam da je \"s menom\", \"njegovog\", \"biber\" i tako dalje srpski, al\' u Mikleusu i u Rovinju se tako govori. Tocka.

VL
LI
Libela
01:31 09.06.2010.

Monte Cristo - Uvjetno možemo govoriti od državi i prije papinog priznanja, ali formalno je Hrvatska postala država-kraljevstvo 925. POTPUNO nebitno je postoji li jedna ili sedam albanskih država za pitanje priznanja Kosova, koje uostalom i NIJE definirano kao (još jedna) albanska država, nego multietnička država.

VL
LC
Le comte de Monte Cristo
17:57 10.06.2010.

Srbi samo zato razumiju silu, jer se nedaju pokorit od Amerikanaca, kao mi Hrvati. Na nas nije ni bilo potrebno vrsiti bilo kakvu silu, zato jer smo obicna Americka kolonija. Isto kao njemacka, ili cijela Europska bankrotna sprdija. A Kosovovo je jos gore: Obican americki protektorat.

VL
« 1 2 3 4 5 6 ... 10 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.