Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALITIČARI

"Uvjet za pristup Srbije EU je rješavanje pitanja s Kosovom"

kosovo
06.06.2010.
u 10:19

Njemački balkanolog Franz Lothar Altman predlaže neku vrstu unije Srbije i Kosova slične onoj koja je postojala između Srbije i Crne Gore od 2003. do 2006. godine

BEOGRAD - U analitičkom tekstu u Blicu nedjelje političari, politički analitičari i poznavatelji političkih prilika u regiji suglasni su, a to je prije dva dana potvrdio britanski veleposlanik u Beogradu Steven Wordsworth, kako je rješavanje konačnog statusa Kosova uvjet Srbiji za ulazak u EU.

- Srpska pretpostavka da zemlja može razdvojiti svoj europski put od kosovskog pitanja nije realna! Bruxelles ne može i neće prihvatiti Srbiju kao punopravnu članicu dok god ne pronađe rješenje za njene odnose sa Prištinom. Onog trenutka kada bi Srbija postala punopravna članica, EU bi izgubila najveće adute za uvjetovanje – kaže Franz Lothar Altman, njemački balkanolog i politikolog dodajući da "još gore je što bi Srbija kao punopravna članica mogla staviti veto na odluke o budućnosti Kosova, što EU nikako ne bi mogla prihvatiti, a Kosovo ne može zauvijek ostati izvan EU ukoliko sve druge zemlje Zapadnog Balkana postanu članice".

Blic nedjelje podsjeća da je plan službenog Beograda bio da se nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde u Haagu o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova, za koje veruju da će biti u korist Srbije, ponovo sjedne za stol i nađe rješenje koje će, kako je nedavno rekao ministar Rasim Ljajić, učiniti obje strane podjednako nezadovoljnima. Politički analitičar iz Washingtona Obrad Kesić drži kako mišljene suda u Haagu neće ništa bitno promijeniti i neće utjecati na moguće pregovore o kojima Srbija stalno govori. -Sama presuda neće imati širi i ozbiljniji učinak jer su očekivanja Bruxellesa, Beograda i Washingtona daleka i različita. SAD očekuju da će Srbija nakon mišljenja suda težiti prema normalizaciji odnosa i prihvaćanju činjenice da je Priština neovisna. Naravno, SAD ne očekuje i formalno priznanje, ali svakako da Beograd prestane s aktivnostima koje dovode u pitanje neovisnost – pojašnjava Kesić dodajući kako će i one članice EU koje još nisu priznale Kosovo "ubrzo spoznati da je neka vrsta neovisnost jedino rješenje". Podjelu Kosova na sjeverni dio koji bi pripao Srbiji i ostali koji bi bio pod vlašću Prištine prvi je predložio bivši veleposlanik SAD-A u Zagrebu, a potom u Beogradu William Montgomery jer je "ustrajnost međunarodne zajednice da Kosovo postane multietničko društvo pokazalo kao nemoguća misija".

- Puni resursi međunarodne zajednice, i financijski i ljudski, primjenjuju se 11 godina na Kosovu, a nismo se približili ispunjenju cilja. Ogroman broj izbjeglica se nije vratio, interakcija između etničkih skupina je mala, obje zajednice su disfunkcionalne i zato stvaraju nestabilnost ne samo unutar svojih granica, već i u regiji. Zato je podjela jedino rešenje – drži Montgomery dodajući da bi američka administracija teško prihvatila ovu soluciju pa inicijativa treba krenuti od EU.

Njemački balkanolog Franz Lothar Altman predlaže neku vrstu unije Srbije i Kosova slične onoj koja je postojala između Srbije i Crne Gore od 2003. do 2006. "neka vrsta formalne, labave zajednice ili konfederacije koja postoji uglavnom na papiru".

Komentara 192

OB
-obrisani-
13:06 07.06.2010.

drugim rjecima srbi moraju krenut na kosovo hehehehehehehe

LC
Le comte de Monte Cristo
05:33 07.06.2010.

Za Libelu: Saaaamo malo: U Rambouilletu su Srbima nudili Anex B, sto bi znacilo slobodno kretanje NATO-ovih vojnika po CIJELOm teritoriju Srbije i Crne gore bez odgovornosti pred ikakvim Srpsko-crnogorskim sudom. To niti jedan predsjednik ne bi potpisao. A toto Ti lijepo zaboravljas. A 1526 nismo imali sta birat, kao prvo, jer smo sa bracnim ugovorom izmedju Austrije i Madjarske pripali automatski Austriji i kao drugo jer smo tada bili samo jos reliqium reliquiae. A kao kraljevina nismo ni 1525 vise postojali, jer Madjarski kraljevi nisu postivali pactu conventu, odnosno Hrvatska prava.

LC
Le comte de Monte Cristo
17:57 10.06.2010.

Srbi samo zato razumiju silu, jer se nedaju pokorit od Amerikanaca, kao mi Hrvati. Na nas nije ni bilo potrebno vrsiti bilo kakvu silu, zato jer smo obicna Americka kolonija. Isto kao njemacka, ili cijela Europska bankrotna sprdija. A Kosovovo je jos gore: Obican americki protektorat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije