Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.09.2017. u 18:34

Uoči izbora treba se izboriti za političku budućnost, a onda misliti o novcu za obećanja

Nekretnine ili plaće? HDZ će opet imati problema sa svojim biračkim tijelom zbog odluke gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare da Splićanima poveća prirez s 10 na 15 posto. Da je bivša gradska uprava Splita razmišljala na duge staze i vodila računa o gradskim projektima, vjerojatno bi taj prirez digla prije dvije godine, kad su to učinili Rijeka i ostali gradovi, nakon što im je država smanjila prihode od poreza na dohodak. No, uoči lokalnih izbora trebalo se valjda prvo izboriti za vlastitu političku budućnost pa tek kasnije misliti gdje naći novac za obećane socijalne projekte i investicije. Split je ove godine gorio pred očima cijele zemlje te se pokazalo da njegovi vatrogasci nisu imali opreme, vode, osnovnih uvjeta za rad, ali ni dobro vodstvo. Slično kao i ostalim dalmatinskim gradovima, infrastruktura mu ljeti puca po šavovima.

E sad, pravo bi pitanje bilo treba li se taj novac uzimati iz plaća zaposlenih Splićana, ili se možda mogao namaknuti kroz oporezivanje nekretnina, apartmana i vikendica koje se nalaze u gradu i oko njega? Time što je stopirao porez na nekretnine, premijer Andrej Plenković donio je odluku umjesto gradonačelnika Opare.

Splitski je gradonačelnik možda mogao do potrebnog novca doći i tako da otpusti svakog drugog činovnika u gradu, ali ruku na srce, ako to dosad nije učinio nijedan gradonačelnik ili premijer, zašto bi Opara bio veći papa od pape i otpuštao! Linijom manjeg otpora, i on se odlučio na jače oporezivanje plaća.

Porez na kuće za odmor u Splitu na gornjoj je dopuštenoj granici, a grad još nema otvorene ruke da oporezuje apartmane.

Svakoj je administraciji lakše udariti na plaće zaposlenih nego se baviti onima koji možda rade i zarađuju na crno.

Porez na nekretnine u pravilu je lokalni porez baš zato što se pretpostavlja da će lokalne vlasti postupati s mjerom i neće ići protiv interesa svojih građana, ali država ne bi trebala ići ni protiv interesa zaposlenih.

Komentara 5

UU
uhljeb u holdingu
20:07 07.09.2017.

Pitajte Bandića, on vam je expert u tome i ne možeš vjerovat ljudi ga opet biraju, valjda su sadisti pa vole da ih se gazi, ponižava i izrabljuje.

DU
Deleted user
20:50 07.09.2017.

Država je uvijek gladna novaca, a poreza nikad dosta. Prije 15godina računalnimm programom si mogao zamjeniti inžinjera. Danas, kad je tehnologija otišla toliko naprijed, kod nas se broj zaposlenih kojima je država poslodavac povećao.Imamo čak i znastvenike koji dokazuju da taj broj i nije tako velik. I kao odgovor, rekao bih da reforma treba početi od države same. Dakle, NE novim porezima i povećanju starih.DA za racionalizaciju državne uprave, na svim razinama i u tvrtkama koji su u vlasbništvu države a monopolisti su na tržištu. npr.Hep

DU
Deleted user
21:49 07.09.2017.

Evo jedna poruka Splićanima. Mi u N.Zagrebu tražimo već 4mjeseca projekt za obnovu malog dječijeg igrališta. Taj projekt je koštao 35tisuća kuna, aobnova 200tisuća. Ponavljam radi se o malom igralištu. No, igralište nije niti važno, važan je projekt koji se izgubio.Ne zna nitko gdje je, a zli jezici vele da ga nikad nije niti bilo.Važno je da smo platili...Pa, vi vjerujte da je uprava ona i ova racionalna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije