Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontradiktorna presuda

Ušutkali zvonjavu crkve jer ne mogu spavati: 'To je kao da zabranite zvoniti Big Benu'

Karlovački sud presudio je u korist dvojice tužitelja kojima noću smetaju zvona
Foto: Župa Lasinja
07.05.2019.
u 21:30

Dakako, župa sv. Antuna Padovanskog – Blažene Djevice Marije Kraljice Mučenika iz Lasinje žalit će se na kontradiktornu presudu i nada se da će se crkveno zvono i dalje oglašavati kao dosad

Premda se u prvi mah učinilo kako će zvona s lasinjske crkve, nedaleko od Karlovca, morati prestati zvoniti noću zbog presude karlovačkog suda, čini se da to ipak neće biti tako jer je presuda, kako doznajemo, poprilično nelogična i kontradiktorna te u koliziji s međunarodnim ugovorom između Svete Stolice i Hrvatske. Naime, Općinskom sudu u Karlovcu tužitelji Mario i Ante Šitum iz Lasinje podnijeli su tužbu zbog zvona satnog mehanizma s crkvenog tornja, zahtijevajući da se ono isključi od 22 sata do šest ujutro, jer zbog njega noću ne mogu spavati.

„Jedan od tužitelja čak nema ni boravište i prebivalište u Lasinji, niti vlasništvo nad objektom, već živi u BiH, a smeta mu crkveno zvono. To bi bilo kao da vas tuži prolaznik s ulice jer mu smeta glazba iz vašega stana“, komentirao nam je nepravomoćnu presudu zagrebački odvjetnik Anđelko Jureško i zastupnik lasinjske župe dodajući kako je za prvostupanjski sud potpuno nevažeći Zakon o zaštiti buke iz 2009. čije se odredbe ne odnose na zvučno oglašavanje zvonima ili elektroakustičnim uređajima na i iz vjerskih objekata.

„To bi bilo jednako kao kada biste Big Benu u Londonu zabranili zvoniti ili netko tko živi blizu džamije tužiti mujezina koji poziva na jutarnju molitvu zato što mu to smeta“, komentira odvjetnik Jureško objašnjavajući specifičan položaj vjerskih zajednica, koji je za Katoličku crkvu reguliran ugovorima Vatikana i Hrvatske.

Njegove riječi potvrđuje i vještačenje sudskog vještaka iz presude prema kojima se „odredbe zakona ne odnose na zvučno oglašavanje zvonima ili elektroakustičnim uređajima na/iz vjerskih objekata pa naznačuje da ne može donijeti ocjenu sukladnosti s ocjenskim razinama“, premda je vještačenje obavljeno u skladu sa svim normama. No, sud tada angažira drugoga vještaka, koji donosi posve oprečno mišljenje, koje sud, dakako, uvažava.

„Sud u cijelosti zanemaruje nalaz sudskih vještaka ovlaštenih za akustična ispitivanja“, kaže odvjetnik Jureško, navodeći još jedan formalni propust karlovačkog suda, a to je nepotpuno ime lasinjske župe.

„Iz nama nepoznatih razloga sud ispušta riječi Blažena Djevica Marija Kraljica Mučenika“, kaže on, dodajući kako prvostupanjski sud na cjelokupni pravni sustav smatra nevažnim i pritom navodi posve nerelevantnu odluku Europskog suda, koja se uopće ne odnosi na isti slučaj. Dakako, župa sv. Antuna Padovanskog – Blažene Djevice Marije Kraljice Mučenika iz Lasinje žalit će se na kontradiktornu presudu i nada se da će se crkveno zvono i dalje oglašavati kao dosad, jer nikome od mještana nikad nije smetalo, nego tek odnedavno dvojici tuženika koji povremeno borave u njihovu mjestu.

VIDEO Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Ključne riječi

Komentara 120

DU
Deleted user
21:42 07.05.2019.

Bez veze..... ni jedno crkveno zvono ne zvoni noću... to sat sa zvonika otkucava vrijeme... na 15, na 30, na 45 i na puni sat..... A bosancu koji se doklatio u Lasinju gdje nikada nije bilo Šituma ( oni su od Dervente) ne smeta kmečanje hodže triput dnevno u Derventi?....a kako se čini, i mi ćemo uskoro morati trpjeti zavijanje hodže, pa ćemo se sjetiti kako smo svoje odbacili, a tuđe moraš trpjeti, u ime multikulti.....

DU
Deleted user
22:31 07.05.2019.

Meni kao ateistu zvono ne smeta, smeta mi žena koja hrče ko da ide tenk. Tužit ću je zbog PTSP-a.

RP
rpzagreb
23:44 07.05.2019.

Koja je prava svrha zvonjave po noći ??? Ljudi su umorni od svakodnevnih problema i trebaju se naspavati i odmoriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije