Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECESIJA Različit stav Vlade, sindikata i poslodavaca

Ustrojava se stručni tim za obranu od krize

26.11.2008.
u 23:00

Sto ljudi, sto ćudi”, tom bi se poslovicom mogla okarakterizirati mišljenja i prijedlozi koje predstavnici vlade na jednoj, udruge poslodavaca privatnih poduzetnika na drugoj i predstavnika sindikata na trećoj strani imaju o donošenju ekonomskih mjera kojima bi se BiH koliko-toliko zaštitila od prijeteće globalne recesije.

Stručne procjene
Prijedlogu da preventivne mjere protiv recesije donese jedno stručno tijelo, tzv. ekonomsko-gospodarski forum sastavljen od predstavnika vlasti, ekonomskih stručnjaka, poslodavaca i sindikata, čije utemeljenje zagovora federalna Gospodarska komora, na određen se način protivi Udruga poslodavaca Federacije BiH.Sindikati su za razgovor s Vladom, u kojemu traže kresanje administracije, ukidanje zavoda i institucija na srednjoj razni vlasti, čemu se protive županije. Poslodavci, kao i sindikati, drže kako je mjesto za razgovor o tim temama Ekonomsko socijalno vijeće.

Direktor Udruge poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić kaže da Ekonomsko socijalno vijeće 3. prosinca sprema sastanak na kojemu će sve strane, vlada, poslodavci sindikati iznijeti svoje stavove, prijedloge i rješenja o ekonomskim mjerama koje treba zbog krize poduzeti. Po njegovim tvrdnjama, najveći je problem u BiH nesređena statistika, nepostojanje egzaktnih podataka prema kojima bi se znalo kako treba i u kojem smjeru reagirati te koje mjere donijeti.

“Takvih statističkih brojki”, ponavlja Bakšić, “nema i teško da će ih biti u skoroj budućnosti. Treba nam sređena statistika i to što prije”. Predstavnici Udruge poslodavaca Federacije BiH, koje tek priprema svoje prijedloge s kojima će izići pred Vladu, smatraju da će posebnu pozornost usmjeriti prema bankama i bankarskim kreditima koji se odnose na stimuliranje poduzetništva.

Poticati razvitak
“Ne smije bankarski sektor u BiH doći u situaciju da nema novca za stimuliranje privatnoga poduzetništva ili da kredite nudi po visokoj kamatnoj stopi. Poduzetništvo kao jedini pokretač razvoja trebaju na sve načine stimulirati i vlada i banke”, smatra Alija Remzo Bakšić, koji drži kako će se kriza u BiH u manjoj mjeri osjetiti nego u ostalim državama Europe.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije