Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opoziv M. Kujundžića

Ustavni sud: Svaka pametna vlast sama bi sazvala izvanrednu sjednicu

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
13.08.2019.
u 10:57

Mostov zastupnik Robert Podolnjak pisao je šefu Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću zbog nesazivanja izvanredne sjednice Sabora

Zbog nesazivanja izvanredne sjednice Sabora na kojoj bi se raspravljalo o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića, Most nezavisnih lista jučer je ponovno uputio dopis predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću. U pismu koje potpisuje Robert Podolnjak traži se da se Ustavni sud žurno i bez odgode očituje o zahtjevu oporbenih zastupnika, a vezano za zaključak Odbora za Ustav prema kojemu predsjednik Sabora nije dužan sazvati izvanrednu sjednicu Sabora kada petina zastupnika pokrene pitanje povjerenja ministru od 15.07. do 15.09., u vrijeme dok Sabor ne zasjeda redovito.

Troje protiv jednoga

U Mostu drže da je donošenjem takvog zaključka odbora došlo do bitne povrede Ustava jer se rasprava i glasovanje o povjerenju Kujundžiću mora provesti najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Hrvatskom saboru, a što se pak dogodilo 22. srpnja.

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

U prilog tome Podolnjak je Šeparoviću naveo i mišljenja još dvojice ustavnih stručnjaka koji misle jednako. I to Đorđa Gardaševića i Mate Palića koji drže da je ovo situacija kada bi se trebala sazvati izvanredna sjednica Sabora, odnosno rasprava i glasanje o povjerenju ministru najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Hrvatskom saboru. No profesorica Sanja Barić drži suprotno – da oporba, ako nema većinu zastupnika kao predlagača izvanredne sjednice – ne može sazvati izvanrednu sjednicu dok Sabor ne počne redovito zasjedati, bez obzira na temu.

Podolnjak podsjeća i na to da predsjednica Republike nije na traženje zastupnika zatražila sazivanje izvanredne sjednice Sabora, u skladu s člankom 79., stavkom 2. Ustava, ali i da je Ustavni sud već priopćio kako postupa isključivo na vlastitu inicijativu kada i ako ocijeni da je to potrebno te će tako biti i u ovom slučaju. Takvim odgovorom, navodi Podolnjak, Ustavni sud šalje pogrešne poruke u javnost – da nije riječ o važnom ustavnopravnom pitanju, odnosno da zahtjevi oporbenih zastupnika i stranaka nisu toliko važni da bi Ustavni sud trebao hitno održati sjednicu.

– Ne znam jeste li svjesni da je najgora poruka koju upućujete javnosti da ste se zapravo svrstali na stanu parlamentarne većine i Vlade, jer propuštanjem da se očitujete o zahtjevu oporbe, dopuštate da prođe ustavni rok od 30 dana u kojem Hrvatski sabor mora raspraviti i glasati o povjerenju ministru Kujundžiću – piše Podolnjak.

Vlast dopušta trakavicu

U Ustavnom sudu neslužbeno se čuje da će se oni o cijelom slučaju oglasiti i iznijeti svoj stav, ali to se vjerojatno neće dogoditi do 22. kolovoza, kada ističe rok od 30 dana otkada je Most i uputio zahtjev za smjenu. Što će Ustavni sud na kraju odlučiti, u ovom je trenutku nepoznanica, ali naš izvor iz Ustavnog suda kaže kako bi svaka pametna vlast sazvala izvanrednu sjednicu sama te ne bi sebi dopustila trakavice i političku štetu koja proizlazi iz svega ovoga.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kaže da u Mostu nemaju namjeru tražiti pomoć predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović drugi put.

– To nema smisla. Predsjednica se očito ne želi zamjerati HDZ-u i ići do kraja. Napadala je Kujundžića i skuplja jeftine političke bodove, a kada je nešto mogla napraviti nije htjela – podsjeća Grmoja

Ključne riječi

Komentara 26

FN
Fr@njo
11:51 13.08.2019.

e bas su se sada sjetili u vrijeme godisnjih odmora kada Ustavna sudkinja Mara zvana Ingrid ima spic sezonu za isprobavanje najnoviju kolekciju tangi.

PR
Princeza
11:18 13.08.2019.

Sazvati sjednicu da se oporba i komunisti opet sramote kad ga ne mogu smijeniti?

ST
stefj
11:15 13.08.2019.

Eh koji naslov, mislim da je VL nadmašio samog sebe... Samo je jedna stvar očita, a to da su i ustavni suci na odmoru, te da im se ne da napraviti sjednicu i donijeti neku odluku... A da li treba izvanredna sjednica? Po jednima treba, po drugima ne. Nije da bi ta sjednica nešto puno promijenila, no budući da treba udovoljiti formi, onda ustavno sud treba odrediti formu... Tj. treba sud odrediti koji članak ima veću vrijednost, kada su već pravila tako glupo pisana. I to treba napraviti sud, a ne oporba, vladajući, najmanje mediji s ovakvim naslovima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije