Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUŽBA ZATVORENIKA

Bio si ponižen, ali odštetu nećeš dobiti

lepoglava
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
23.06.2016.
u 19:18

Bivši zatvorenik iz Nove Gradiške nije dobio odštetu jer je Ustavni sud utvrdio da mu je dovoljna zadovoljština i samo utvrđenje povrede

Bivši zatvorenik uspio je dokazati da mu država nije osigurala primjeren smještaj prema europskim standardima u kaznionici u Lepoglavi i da to nije bilo štetno samo za njegovo dostojanstvo.

Neadekvatan smještaj

Kako je u lepoglavskoj kaznionici proveo 21 mjesec, a za to vrijeme bio je adekvatno smješten samo dva mjeseca i 11 dana, bivši saziv Ustavnog suda u jednoj od svojih posljednjih odluka jednoglasno je utvrdio da je to “ponižavajuće postupanje” i povreda zajamčenih ustavnih i konvencijskih prava. Naime, za boravka nije mu bilo osigurano najmanje četiri metra četvorna i deset metara kubnih prostora. Jedno vrijeme boravio je u ćeliji od 9,70 metara četvornih i 28,13 metara kubnih, sa sanitarnim čvorom od 1,5 metara četvornih – zajedno s još tri osobe. Nekoliko mjeseci je u prostoriji od 33,53 metra četvorna (102,93 kubna metra) sa sanitarnim čvorom (dva četvorna metra) bio s još 11 osoba... Požalio se stoga sutkinji koja je nadzirala izvršenje kazne, i koja mu je dala za pravo, ali prikladniji smještaj dobio je tek sedam mjeseci nakon pravomoćnosti sudskog rješenja.

“Zadani” kapaciteti

Ustavni sud je u svojoj ocjeni i o tome vodio računa, premda nije našao razlog za ocjenu da ga je uprava kaznionice u Lepoglavi namjerno držala u tim uvjetima, već jednostavno zbog “zadanosti” kapaciteta. Zaključno je Ustavni sud dao za pravo podnositelju ustavne tužbe iz Nove Gradiške da se na povrede koje je županijska sutkinja u Varaždinu utvrdila nadovezalo neizvršavanje naloga za poboljšanje uvjeta, čime je došlo do daljnje povrede njegovih prava zajamčenih našim Ustavom i europskom Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Međutim, nije mu dosuđena odšteta jer je Ustavni sud zaključio da “u okolnostima konkretnog slučaja, utvrđenje povrede smatra se dostatnom zadovoljštinom priznatom podnositelju”!

Može se samo nagađati što je za Ustavni sud bilo presudno. Možda to što je podnositelj ustavne tužbe u međuvremenu, nakon premještaja u Požegu, uvjetno otpušten s izdržavanja zatvorske kazne. Bilo je to 17. svibnja 2013. godine. Premda je ustavnu tužbu podnio davno, još u veljači 2012. godine dok je još trpio loš smještaj u Lepoglavi te kad je Ustavni sud imao devet mjeseci vremena da to prekine da je odmah odlučio, a ne nakon više od četiri godine. O tomu u obrazloženju odluke Ustavnog suda nema ni riječi.

Komentara 11

ST
Startrack
21:17 23.06.2016.

A u USA crnac dobio 22 milijuna za cetiri dana u zatvoru. Ko nevjeruje nek progogla.

DD
dr dragon
07:16 24.06.2016.

Zar je zatvor hotel ? Ide se u zatvor da imas dostojanstvo i da imas normalan zivot sex,cigarete, alkohol?!

DU
Deleted user
21:29 23.06.2016.

trebo si se zalit da je slaba hrana da je slabo grijanje i slaba je placa ..ni lepoglava vise nije kao sto je bila .pitajte ove komunisticke uhljebe dana kako su oni bili skolovani i nijedan se nije bunio svi su zavrsili studije i danas su precednici i jaki politicari to se moze samo u lepoglavi prema tome nema se sta tu zalit sistem je popustio vidite zadnjih godina ni jedan precednik ne izlazi iz te i takove skole

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije