Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka

Ustavni sud odbio zahtjeve inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' i 'Narod odlučuje'

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.01.2019.
u 09:03

Hrvatski sabor mora donijeti odluku o tome je li prikupljeno dovoljno potpisa

Ustavni sud uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića odbacio je ustavne tužbe referendumskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj".

Narod odlučuje tražio je ukidanje odluka Hrvatskog sabora, Vlade i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa, ali Ustavni sud zaključio je kako to nisu akti u kojima je odlučivano o ustavnim pravima referendumske inicijative, pa stoga ne mogu biti osporavani na Ustavnom sudu.

Odbačen je i zahtjev inicijative "Istina o Istanbulskoj", a u ključnom dijelu odluke obrazloženo je: "Slijedom svega navedenoga, Ustavni sud ne nalazi da je podnositeljica zahtjeva iznijela činjenično konkretizirane, jasne i uvjerljive razloge koji bi nalagali aktiviranje ovlasti Ustavnog suda iz članka 96. Ustavnog zakona odnosno razloge koji ukazuju na to da je postupanje Vlade odnosno Ministarstva uprave u konkretnom slučaju bilo takve naravi da predstavlja grubo kršenje pravila demokratske procedure, odnosno da faktično dokida ili ozbiljno narušava pravo građana na referendumsko odlučivanje.

Štoviše, slijedeći ranije izneseno stajalište o načelu minimalnog povjerenja u državna tijela koja su Ustavom ovlaštena i zadužena za provođenje postupka državnog referenduma, Ustavni sud naglašava da aktivno legitimirani subjekti iz članka 88. Ustavnog zakona ne mogu zahtijevati provođenje nadzora iz članka 96. Ustavnog zakona, odbijajući sudjelovanja u postupcima provjere ispunjenosti uvjeta za raspisivanje referenduma koje su nadležna tijela uspostavila sukladno zakonu jer ih a priori smatraju pristranima, suviše restriktivnima odnosno neučinkovitima, a da pri tome takve subjektivne ocjene nisu konkretizirali u skladu s kriterijima koji su jasno određeni i obrazloženi u točki 7.1. ovog rješenja. 12.1. Na kraju, Ustavni sud podsjeća da sukladno stajalištima obrazloženima u točkama 9.5. i 10.2. ovog rješenja Hrvatski sabor ima ovlast i obvezu donijeti odluku o tome jesu li ispunjene pretpostavke iz članka 87. stavaka 1. - 3. Ustava za raspisivanje državnog referenduma, što uključuje i odluku o ispravno prikupljenom broju potpisa.

U tom smislu organizatorima referendumskih inicijativa pružena je mogućnost da svoja stajališta i ocjene zastupaju i kroz redovni politički proces uvjeravajući saborske zastupnike u njihovu opravdanost odnosno oportunost.". Na kraju je Ustavni sud dodao da i Hrvatski sabor može zatražiti ocjenu Ustavnog suda o tomu jesu li ispunjeni uvjeti za održavanje referenduma. 

Pogledajte video predaje potpisa za referendum:

Komentara 113

BR
Brandfackel2
09:14 21.01.2019.

Suci Ustavnog suda legalni su isto koliko i Plenkovićeva vlada. Čopor komunjara i kleptomana koji su izabrani manipulacijama, a ne voljom hrvatskog naroda. Veleizdajništvo je konstanta hrvatske politike, pravosuđa i medija od siječnja 2000. godine...

Avatar petrolio
petrolio
09:58 21.01.2019.

jasno je da briselac plenki drži šape na ustavnom sudu i ovime brani svog druga pupavca da i dalje s njime koalira i tako drži HDZ na vlasti!

JO
josipsigur3
09:57 21.01.2019.

Ustavni sud treba ukinuti jer rade isključivo protiv interesa građana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije