Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luksuz i u krizi

Ustavni sud kupuje talijansko: Vitrina 73.000, ormar 36.000 kn...

\'namjestaj01_nnn_kva_230211\'
Foto: vl
1/3
24.02.2011.
u 10:32

Slike talijanskog namještaja u natječaju su zato da bi on bio precizan, kaže tajnik Ustavnog suda Teodor Antić

Opremanje Ustavnog suda diglo je na noge hrvatske proizvođače namještaja, otkriva poslovni tjednik Lider, a u razgovoru za Večernji list Ljiljana Arbutina, vlasnica "Duka interijera", proizvođača namještaja, tvrdi da se natječajem pogoduje uvoznicima talijanskog namještaja!

Zapanjujuća cijena

No, građane će možda zapanjiti i cijena namještaja za ustavne suce. Za dnevni boravak sudaca tako se, otkriva Lj. Arbutina, traži stol promjera 158 cm koji stoji 35.000 kuna te šest fotelja Giorgetti, svaka po 10.800 kuna. Tu je i niski stolić za 33.000 kuna, četiri naslonjača za po 19.000 kuna, ormar za 36.000 kuna i vitrina za 73 tisuće kuna. Ukupno za boravak sudaca blizu 300 tisuća kuna... K tome, tvrdi Lj. Arbutina, potpuno je nemoguće da na natječaju taj posao dobije neka tvrtka koja će ponuditi namještaj hrvatskih proizvođača. Sav namještaj koji se traži za obnovljenu zgradu Ustavnog suda na Markovu trgu ona procjenjuje na oko 5 milijuna kuna. Traži se, naime, bankovno jamstvo od 250 tisuća kuna, a prema propisima o javnoj nabavi, od ponuđača se može tražiti maksimalno jamstvo od 5 posto ukupnog iznosa. Ne samo što je zapanjujuće to koliko će državnu blagajnu stajati namještanje Ustavnog suda nego je – tvrdi Lj. Arbutina – natječaj tako "uređen" da hrvatski proizvođači ne mogu dobiti taj posao.

– Traži se europski certifikat za taj namještaj, a hrvatski proizvođači imaju hrvatske certifikate. Čak i kad bi htjeli ishoditi te certifikate, to je nemoguće jer bi u roku od 60 dana proizvođač morao proizvesti upravo, primjerice, nestandardni stol promjera 158 centimetara (uobičajen je promjer 160) i onda dobiti europski certifikat koji stoji tisuću eura – objašnjava Arbutina. Na naš upit glavni tajnik Ustavnog suda Teodor Antić odgovorio je da je "Ustavni sud predmet nabave odredio sukladno svojim potrebama".

Dobar gospodar

Na pitanje zašto je izabran talijanski namještaj Antić kaže kako je, "s obzirom na kompleksnost, razumljivost i preciznost opisa predmeta nabave, naručitelj uputio na primjer proizvoda određenog proizvođača, uz mogućnost nuđenja jednakovrijednog, u smislu kvalitete i opisa, ne i cijene". Tvrdi da se tako dobiva najbolja kvaliteta za najnižu cijenu i da se tako postupa po načelu dobrog gospodara...

Ključne riječi

Komentara 120

LU
lutomirski
11:57 24.02.2011.

Hohstapleri, ja sam mislijo da treba sparati na spajalicama, a oni sad trose na dizajnerski namjestaj, a koruptni su u sudstvu ????!!! kako to prolazi ????

DU
Deleted user
11:10 24.02.2011.

ma dobro kaze nasa predsjednica vlade, vidi se da smo stado bez cobana. pa ovo je zaista pokazatelj da ............ ma ne znam vise ni ja sto...........uzas......fuj........... vide li oni granice svoje bahatosti?

Avatar otto_bismarck
otto_bismarck
11:39 24.02.2011.

modrulj je u pravu,ja sam već rekao da treba uspostaviti Goli otok koji već ima uvjete za primjeran boravak VIP gostiju ima i macole za zabavu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije