Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Ustavni sud: Država mora plaćati komunalnu naknadu i za vojne objekte

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
19.11.2018.
u 21:17

Država Gradu Delnicama od četvrtog tromjesečja 2011. godine duguje ukupno 418.112 kuna bez uračunatih kamata za komunalnu naknadu za bivša vojna skladišta

Ustavni sud dosljedno štiti pravo jedinica lokalne i područne samouprave na vlastite prihode, pa je vijeće kojim predsjeda Ingrid Antičević Marinović usvojilo tri ustavne tužbe Grada Delnica. Ukinute su odluke upravnih sudova koje su Delnicama uskratile mogućnost naplate komunalne naknade i za nekretnine u vlasništvu RH, bivša vojna skladišta i zemljište pod oznakom V2. Država je kvartalno trebala plaćati ukupno 19.460 kuna. Prema podacima koje smo dobili iz Grada Delnica, od četvrtog kvartala 2011. godine država im duguje ukupno 418.112 kuna bez uračunatih kamata. Predmeti se vraćaju na riječki Upravni sud koji sada mora voditi računa o stajalištu Ustavnog suda, tako da država nema šanse ponovno dobiti spor.

Naime, prijašnja stajališta Upravnog suda u Rijeci i Visokog upravnog suda, ocijenjena su kao “pretjerani (ekscesivni) formalizam” kojim je Gradu Delnicama povrijeđeno pravo na pravično suđenje u vezi s pravom na lokalnu samoupravu, te pravo na vlastite prihode i slobodu raspolaganja tim prihodima, što jamči i Ustav. Pretjerani formalizam je neprihvatljiva primjena prava, a za Ustavni sud postoji “kad su pravna stajališta proizvod ‘mehaničke’ primjene pozitivnog prava, bez uzimanja u obzir konteksta i bez sagledavanja pravnog problema kao jedinstvene cjeline”. Ustavni sud je još 2016. upozorio nadležna tijela državne i javne uprave, pa i domaće sudove, da nedopušteni ekscesivni formalizam “još uvijek opterućuje” njihov rad kad odlučuju o pravima i obvezama stranaka u pravnim postupcima.

Upravni sudovi u ovom su slučaju tvrdili kako je i komunalna naknada “javno davanje” za koje je RH oslobođena plaćanja prema Zakonu o upravljanju državnom imovinom, s čime se Grad Delnice nije slagao obrazlažući da je to namjenski prihod lokalnih jedinica koji je i RH dužna plaćati. I za Ustavni sud se komunalna naknada ipak ne može podvesti pod zakonski pojam “drugo javno davanje” jer je to prihodovni temelj prava građana na lokalnu samoupravu zajamčen i Ustavom. I isključivo predstavničko tijelo lokalne samouprave nadležno je odlučiti hoće li djelomično ili potpuno neke nekretnine osloboditi plaćanja komunalne naknade.

Osim toga, Ustavni sud je lani u listopadu ukinuo neustavnu odredbu kojom je Zakon o obrani dopunjen 2015. i prema kojoj je RH oslobođena plaćanja komunalne naknade za vojne lokacije i građevine u državnom vlasništvu. Sličan je spor i Grad Rijeka vodio s državom za iznos od 441.852 kune neplaćene komunalne naknade, ali za nekretnine za koje je oslobođenje bilo propisano Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH. I tu je odredbu Ustavni sud ukinuo na inicijativu Gradskog vijeća grada Slunja, Hrvatske zajednice županija, Grada Delnica, općine Čavle i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj. Kako je očito uzaludno daljnje vođenje sporova države i lokalnih jedinica oko komunalne naknade, poslali smo pitanje Ministarstvu obrane radi li na mirnom rješenju spora, no iz MORH-a nam nisu odgovorili.

Komentara 5

OV
Ovozemaljski
23:41 19.11.2018.

Jedino kad država počne plačati poreze na svoje ruševine i na svoje neobrađeno zemljište možda se nešto pokrene nabolje...

DU
Deleted user
06:39 20.11.2018.

Ustavni sud je u stvari politicki sud hdzejaca i sdpejaca...starih i i isluzenih politickih sekretara ili po novom politickih tajnika slicno kao sto se politicari pozivaju na svekoliku javnost a djedivi i ocevi su im se pozivali na narod aliali ne i na hrvatski narod...i sl

Avatar neidemdalje
neidemdalje
11:32 20.11.2018.

e sad će se pokazati koliko košta vraćanje vojske u manje gradove ... potrošiti će se više energije,goriva, više će se plaćati komunalna naknada, viši troškovi za stražu, dežurstva a sve manje ljudi na obuci... ima li smo taj sistem i nije valjao ali valjda će ministar profitirati ako već neće ministarstvo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije